Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- woreczki do mrożenia
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: KROIMY CEBULĘ I CUKINIĘ
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
KROK 2: PODSMAŻAMY TUŃCZYKA Z WARZYWAMI
Z tuńczyka odlewamy olej, zostawiając ok. 2 łyżek. Przekładamy na gorącą patelnię i lekko rozdrabniamy łopatką. Dodajemy cebulę i cukinię, wszystko podsmażamy przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
KROK 3: GOTUJEMY POMIDORY Z TUŃCZYKIEM
W międzyczasie pomidory odsączamy na sicie, zbierając sok. Pomidory i koncentrat pomidorowy dodajemy do tuńczyka i dolewamy ok. 200 ml zebranego soku pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
KROK 4: Dodajemy fasolę do tuńczyka
Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Fasolę odcedzamy na sicie, dobrze płuczemy i odsączamy. Dodajemy wraz z pietruszką do tuńczyka i podgrzewamy przez 3 minuty. Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia.
KROK 5: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Chipsy przekładamy do woreczka do mrożenia i lekko rozgniatamy, rozsypujemy na zapiekance. Całość posypujemy startym serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20 minut, aż będzie chrupiąca.
Zobacz podobne
przepisy
Quesadillas z fasolą i tuńczykiem
Quesadillas to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich! Zobacz, jak je przygotować z kilku prostych składników!
Tacos z tuńczykiem
Kuchnia w stylu meksykańskim to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.
Sałatka w stylu panzanella
Posmakuj panzanelli - tradycyjnej sałatki, której ważnym składnikiem jest pełnoziarnisty chleb. To przepis inspirowany toskańską kuchnią!
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)