• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • woreczki do mrożenia
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

KROK 1: KROIMY CEBULĘ I CUKINIĘ

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.

KROK 2: PODSMAŻAMY TUŃCZYKA Z WARZYWAMI

Z tuńczyka odlewamy olej, zostawiając ok. 2 łyżek. Przekładamy na gorącą patelnię i lekko rozdrabniamy łopatką. Dodajemy cebulę i cukinię, wszystko podsmażamy przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.

KROK 3: GOTUJEMY POMIDORY Z TUŃCZYKIEM

W międzyczasie pomidory odsączamy na sicie, zbierając sok. Pomidory i koncentrat pomidorowy dodajemy do tuńczyka i dolewamy ok. 200 ml zebranego soku pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 5-10 minut.

KROK 4: Dodajemy fasolę do tuńczyka

Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Fasolę odcedzamy na sicie, dobrze płuczemy i odsączamy. Dodajemy wraz z pietruszką do tuńczyka i podgrzewamy przez 3 minuty. Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia.

KROK 5: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Chipsy przekładamy do woreczka do mrożenia i lekko rozgniatamy, rozsypujemy na zapiekance. Całość posypujemy startym serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20 minut, aż będzie chrupiąca.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram