Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- woreczki do mrożenia
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: KROIMY CEBULĘ I CUKINIĘ
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
KROK 2: PODSMAŻAMY TUŃCZYKA Z WARZYWAMI
Z tuńczyka odlewamy olej, zostawiając ok. 2 łyżek. Przekładamy na gorącą patelnię i lekko rozdrabniamy łopatką. Dodajemy cebulę i cukinię, wszystko podsmażamy przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
KROK 3: GOTUJEMY POMIDORY Z TUŃCZYKIEM
W międzyczasie pomidory odsączamy na sicie, zbierając sok. Pomidory i koncentrat pomidorowy dodajemy do tuńczyka i dolewamy ok. 200 ml zebranego soku pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
KROK 4: Dodajemy fasolę do tuńczyka
Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Fasolę odcedzamy na sicie, dobrze płuczemy i odsączamy. Dodajemy wraz z pietruszką do tuńczyka i podgrzewamy przez 3 minuty. Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia.
KROK 5: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Chipsy przekładamy do woreczka do mrożenia i lekko rozgniatamy, rozsypujemy na zapiekance. Całość posypujemy startym serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20 minut, aż będzie chrupiąca.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Spaghetti carbonara
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Śledzie po kaszubsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Ryba z piekarnika
- Makówki śląskie
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Guacamole
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Golonka pieczona po bawarsku
- Klasyczna sałatka grecka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)