
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Chleb pokrój w dość grube kromki, opiecz w tosterze lub wysusz w piekarniku kromki chleba.
Przygotowanie:
Kawałki opieczonego chleba wieloziarnistego łamiemy na mniejsze kawałki (lub kroimy za pomocą noża), przekładamy do naczynia. Do 400-500 ml zimnej wody dodajemy 3-4 łyżki białego octu winnego. Mieszamy. Mieszanką wody i octu polewamy chleb w naczyniu do momentu jego napęcznienia. Odstawiamy na 10 minut.
Do czystej dużej miski wrzucamy cebule pokrojone w piórka, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki czarne oliwki, pozbawiony pestek i pokrojony na mniejsze kawałki ogórek, pokrojony na ukos seler naciowy (tylko gałązki), pokrojone w dużą kostkę pomidory, rukolę, posiekane liście selera naciowego, posiekane kapary, pokrojone na mniejsze części filety anchois, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (delikatnie pokruszone). Na sam koniec dodajemy nasączone kawałki chleba. Całość mieszamy za pomocą dłoni, następnie polewamy oliwą z oliwek (ok. 5-6 łyżek), doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem. Ponownie mieszamy za pomocą dłoni. Odstawiamy na godzinę.
Po godzinie podajemy sałatkę. Przed podaniem każdą porcję polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makowiec japoński
- Nuggetsy z kurczaka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto na pierogi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Uszka z grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledź w oleju
- Guacamole
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczona ryba po grecku
- Burek ze szpinakiem
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2909 dni temu
Ciekawa sałatka, ale mnie nie zauroczyła. Gościom bardziej przypadła do gustu. Podana ilość porcji (4) to chyba wersja obiadowa. Mi z ilości tych produktów wyszły 3 średnie miski. Robiłam na imprezę i została mi cała masa sałatki. Przepis łatwy.
Odpowiedz
4274 dni temu
Usuwając z przepisu filety anchois bardzo łatwy oraz "polski" przepis, dziękuję za inspirację:)
Odpowiedz