Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Chleb pokrój w dość grube kromki, opiecz w tosterze lub wysusz w piekarniku kromki chleba.
Przygotowanie:
Kawałki opieczonego chleba wieloziarnistego łamiemy na mniejsze kawałki (lub kroimy za pomocą noża), przekładamy do naczynia. Do 400-500 ml zimnej wody dodajemy 3-4 łyżki białego octu winnego. Mieszamy. Mieszanką wody i octu polewamy chleb w naczyniu do momentu jego napęcznienia. Odstawiamy na 10 minut.
Do czystej dużej miski wrzucamy cebule pokrojone w piórka, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki czarne oliwki, pozbawiony pestek i pokrojony na mniejsze kawałki ogórek, pokrojony na ukos seler naciowy (tylko gałązki), pokrojone w dużą kostkę pomidory, rukolę, posiekane liście selera naciowego, posiekane kapary, pokrojone na mniejsze części filety anchois, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (delikatnie pokruszone). Na sam koniec dodajemy nasączone kawałki chleba. Całość mieszamy za pomocą dłoni, następnie polewamy oliwą z oliwek (ok. 5-6 łyżek), doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem. Ponownie mieszamy za pomocą dłoni. Odstawiamy na godzinę.
Po godzinie podajemy sałatkę. Przed podaniem każdą porcję polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.
Sałatka z szynką szwarcwaldzką
Idealna kompozycja smakowa uzyskana z wyjątkowych składników: pysznej gruszki, warzyw, wędzonej szynki i lekkiego sosu.
Sałatka z rukoli z ciepłą mozzarellą w szynce bresaola
Wykwintne danie, które pokocha każdy miłośnik dobrego smaku. Roladki z sera i szynki rozpływają się w ustach!
Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
Niesztampowy pomysł na chleb! Zamiast tradycyjnej kanapki – pyszna sałatka. Świetna na śniadanie lub przyjęcie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z pistacjami
- Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
- Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
- Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
- Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
- Deser cassata alla siciliana
- Pikantne smoothie z kaki
- Kokosowa panna cotta
- Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym
- Ribollita: toskańska zupa fasolowa
- Rwany chlebek ziołowy
- Life changing bread
- Bostock z rabarbarem
- Trifle makaronikowe
- Pesto z rukoli
- Pesto z liści rzodkiewki
- Pesto z kolendry
- Crostini z szynką i melonem
- Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym
- Pasta z bakłażana i marchewki
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
- Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Jabłkowy chutney z piwem
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2579 dni temu
Ciekawa sałatka, ale mnie nie zauroczyła. Gościom bardziej przypadła do gustu. Podana ilość porcji (4) to chyba wersja obiadowa. Mi z ilości tych produktów wyszły 3 średnie miski. Robiłam na imprezę i została mi cała masa sałatki. Przepis łatwy.
odpowiedz
3945 dni temu
Usuwając z przepisu filety anchois bardzo łatwy oraz "polski" przepis, dziękuję za inspirację:)
odpowiedz