Sałatka w stylu panzanella
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Chleb pokrój w dość grube kromki, opiecz w tosterze lub wysusz w piekarniku kromki chleba.

Przygotowanie:

Kawałki opieczonego chleba wieloziarnistego łamiemy na mniejsze kawałki (lub kroimy za pomocą noża), przekładamy do naczynia. Do 400-500 ml zimnej wody dodajemy 3-4 łyżki białego octu winnego. Mieszamy. Mieszanką wody i octu polewamy chleb w naczyniu do momentu jego napęcznienia. Odstawiamy na 10 minut.

Do czystej dużej miski wrzucamy cebule pokrojone w piórka, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki czarne oliwki, pozbawiony pestek i pokrojony na mniejsze kawałki ogórek, pokrojony na ukos seler naciowy (tylko gałązki), pokrojone w dużą kostkę pomidory, rukolę, posiekane liście selera naciowego, posiekane kapary, pokrojone na mniejsze części filety anchois, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (delikatnie pokruszone). Na sam koniec dodajemy nasączone kawałki chleba. Całość mieszamy za pomocą dłoni, następnie polewamy oliwą z oliwek (ok. 5-6 łyżek), doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem. Ponownie mieszamy za pomocą dłoni. Odstawiamy na godzinę.

Po godzinie podajemy sałatkę. Przed podaniem każdą porcję polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Katarina Katarina
    1855 dni temu
    Ciekawa sałatka, ale mnie nie zauroczyła. Gościom bardziej przypadła do gustu. Podana ilość porcji (4) to chyba wersja obiadowa. Mi z ilości tych produktów wyszły 3 średnie miski. Robiłam na imprezę i została mi cała masa sałatki. Przepis łatwy.

    odpowiedz

  • Rafał Rafał
    3220 dni temu
    Usuwając z przepisu filety anchois bardzo łatwy oraz "polski" przepis, dziękuję za inspirację:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!