
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Chleb pokrój w dość grube kromki, opiecz w tosterze lub wysusz w piekarniku kromki chleba.
Przygotowanie:
Kawałki opieczonego chleba wieloziarnistego łamiemy na mniejsze kawałki (lub kroimy za pomocą noża), przekładamy do naczynia. Do 400-500 ml zimnej wody dodajemy 3-4 łyżki białego octu winnego. Mieszamy. Mieszanką wody i octu polewamy chleb w naczyniu do momentu jego napęcznienia. Odstawiamy na 10 minut.
Do czystej dużej miski wrzucamy cebule pokrojone w piórka, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki czarne oliwki, pozbawiony pestek i pokrojony na mniejsze kawałki ogórek, pokrojony na ukos seler naciowy (tylko gałązki), pokrojone w dużą kostkę pomidory, rukolę, posiekane liście selera naciowego, posiekane kapary, pokrojone na mniejsze części filety anchois, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (delikatnie pokruszone). Na sam koniec dodajemy nasączone kawałki chleba. Całość mieszamy za pomocą dłoni, następnie polewamy oliwą z oliwek (ok. 5-6 łyżek), doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem. Ponownie mieszamy za pomocą dłoni. Odstawiamy na godzinę.
Po godzinie podajemy sałatkę. Przed podaniem każdą porcję polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.

Sałatka z szynką szwarcwaldzką
Idealna kompozycja smakowa uzyskana z wyjątkowych składników: pysznej gruszki, warzyw, wędzonej szynki i lekkiego sosu.

Sałatka z rukoli z ciepłą mozzarellą w szynce bresaola
Wykwintne danie, które pokocha każdy miłośnik dobrego smaku. Roladki z sera i szynki rozpływają się w ustach!

Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
Niesztampowy pomysł na chleb! Zamiast tradycyjnej kanapki – pyszna sałatka. Świetna na śniadanie lub przyjęcie.

Zobacz przepisy
na lato
- Zupa gyros
- Carpaccio z buraka
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Grillowana cukinia
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Pinsa verde
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Makaron z serem burrata
- Pizza z tortilli
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
- Domowa pasta jajeczna
- Sos do pizzy
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Sałatka z ryżem i tuńczykiem
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Brokułowa zupa krem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2789 dni temu
Ciekawa sałatka, ale mnie nie zauroczyła. Gościom bardziej przypadła do gustu. Podana ilość porcji (4) to chyba wersja obiadowa. Mi z ilości tych produktów wyszły 3 średnie miski. Robiłam na imprezę i została mi cała masa sałatki. Przepis łatwy.
odpowiedz
4154 dni temu
Usuwając z przepisu filety anchois bardzo łatwy oraz "polski" przepis, dziękuję za inspirację:)
odpowiedz