Sałatka w stylu panzanella według Pascala
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Opiecz w tosterze lub wysusz w piekarniku pajdy chleba

Przygotowanie

Kawałki opieczonego chleba wieloziarnistego łamiemy na mniejsze kawałki (lub kroimy za pomocą noża), przekładamy do naczynia. Do 400-500 ml zimnej wody dodajemy 3-4 łyżki białego octu winnego. Mieszamy. Mieszanką wody i octu polewamy chleb w naczyniu do momentu jego napęcznienia. Odstawiamy na 10 minut.

Do czystej dużej miski wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, pokrojoną paprykę, pokrojone czarne oliwki, pokrojony ogórek, pokrojony na ukos seler naciowy (tylko gałązki), pokrojone pomidory, rukolę, posiekane liście selera naciowego, posiekane kapary, pokrojone filety anchois, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (delikatnie pokruszone). Na sam koniec dodajemy nasączone kawałki chleba. Całość mieszamy za pomocą dłoni, następnie polewamy oliwą z oliwek (ok. 5-6 łyżek), doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem. Ponownie mieszamy za pomocą dłoni. Odstawiamy na godzinę.

Po godzinie podajemy sałatkę. Przed podaniem każdą porcję polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Rafał Rafał
    1298 dni temu
    Usuwając z przepisu filety anchois bardzo łatwy oraz "polski" przepis, dziękuję za inspirację:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram