Quesadillas z fasolą i tuńczykiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Miksujemy fasolę

Fasolę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze osączamy. 150 g miksujemy ze śmietaną na gładką masę i doprawiamy kminem, kolendrą, solą i pieprzem cayenne.

Krok 2: Siekamy składniki

Tuńczyka osączamy i mieszamy z pozostałą fasolą i kukurydzą. Pomidory myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sałatki z tuńczyka i doprawiamy do smaku.

Krok 3: Smażymy tortillę

Ser pozbawiamy skórki i ścieramy na tarce. 4 tortille smarujemy kremem z fasoli, nakładamy po ¼ sałatki z tuńczyka i posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi tortillami i lekko dociskamy. Tortille smażymy jedną po drugiej na rozgrzanej powlekanej patelni przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż staną się lekko chrupiące. Podajemy pokrojone na kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • A A
    344 dni temu
    Przepyszne, a ten krem z fasoli i śmietany to kosmos.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1058 dni temu
    Czy można zastąpić śmietanę 18% np. jogurtem naturalnym? Czy smak i konsystencja kremu będzie różnić się za bardzo od oryginału? Dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1058 dni temu
    Jeśli wykorzystasz gęsty jogurt naturalny, krem powinien mieć odpowiednią konsystencję. Możesz zastąpić nim śmietanę.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1057 dni temu
    Jak najbardziej można zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym. Smak jogurtu jest oczywiście innym, niż śmietany, jednak nie powinno to bardzo mocno wpłynąć na finalny smak oraz konsystencję dania. Zwłaszcza, jeżeli lubisz jogurt naturalny ;)
  • Logopedzia Logopedzia
    1543 dni temu
    Wielka szkoda, że nie ma podane chociaż mniej więcej ile kminu i kolendry.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1542 dni temu
    Zarówno kmin, jak i kolendra, to przyprawy bardzo intensywne. Dlatego wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Najlepiej dodać na początku szczyptę, jeśli będzie za mało — dodać kolejną :)
  • Gość Gość
    1623 dni temu
    Nie sądziłam że to może być takie pyszne ;) super przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2669 dni temu
    Kocham Wasze zdjęcia... mogłabym je oglądać bez końca...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2676 dni temu
    macie jakieś dobre rady jak obrócić całoś na drugą stronę na patelni?

    odpowiedz

  • Ra_V Ra_V
    2675 dni temu
    Gdy całość leży na patelni, połóż na wierzch płaski talerz dnem do góry. Przekręć patelnię do góy dnem trzymając talerz od spodu, tortilla zostanie na nim, a z talerza łatwo już zsunąć całość ponownie na patelnię tak, aby smażyć drugą stronę.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2674 dni temu
    Najlepiej przewracać Quesadillas, za pomocą talerza. Jeśli jednak posiadasz patelnię, którą możesz włożyć do piekarnika, możesz także w ogóle nie przewracać Quesadillas i dokończyć jej przygotowanie w piekarniku.
  • Daria Daria
    2670 dni temu
    Jak omlet, z talerzem. Kładziesz duży talerz do góry dnem na zawartości patelni i przytrzymując talerz na środku, szybkim ruchem obracasz tak, żeby zawartość patelni była do góry nogami na talerzu, po czym ssuwasz ostrożnie z talerza na patelnię
  • Gość Gość
    2802 dni temu
    Czy pisząc "kolendra" macie na myśli ziarna kolendry, czy listki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2802 dni temu
    W składnikach jest mowa o kolendrze mielonej - czyli zmielonych ziarnach :)
  • Gość Gość
    2739 dni temu
    Na zdjeciu wyglada jak listki :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2739 dni temu
    To jest pietruszka, której również używamy :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!