Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Miksujemy fasolę
Fasolę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze osączamy. 150 g miksujemy ze śmietaną na gładką masę i doprawiamy kminem, kolendrą, solą i pieprzem cayenne.
Krok 2: Siekamy składniki
Tuńczyka osączamy i mieszamy z pozostałą fasolą i kukurydzą. Pomidory myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sałatki z tuńczyka i doprawiamy do smaku.
Krok 3: Smażymy tortillę
Ser pozbawiamy skórki i ścieramy na tarce. 4 tortille smarujemy kremem z fasoli, nakładamy po ¼ sałatki z tuńczyka i posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi tortillami i lekko dociskamy. Tortille smażymy jedną po drugiej na rozgrzanej powlekanej patelni przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż staną się lekko chrupiące. Podajemy pokrojone na kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Pikantne quesadillas z cukinią
Pyszne quesadillas z cukinią, orzechami nerkowca, przyprawione na ostro. Doskonała propozycja obiadu!
Quesadillas z awokado
To pyszna wersja placka kukurydzianego w stylu meksykańskim, który idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę.
Smażone kuleczki z cukinii
Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.
Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
- Placuszki z kurczaka i szynki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
- Pierś kurczaka z bakłażanem
- Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
- Pikantne quesadillas z cukinią
- Burek z serem kozim i oliwkami
- Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
- Koktajl z krewetek
- Pyzy ziemniaczane
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Klasyczna zupa ogórkowa
- Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem
- Ciasto czekoladowa chmura
- Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
- Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Kotleciki jajeczne
- Smoothie z żurawinami
- Kuleczki z koziego sera
- Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
- Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
- Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Owocowy kisiel z serkiem waniliowym
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Sałatka z topinamburem
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
277 dni temu
Przepyszne, a ten krem z fasoli i śmietany to kosmos.
odpowiedz
991 dni temu
Czy można zastąpić śmietanę 18% np. jogurtem naturalnym? Czy smak i konsystencja kremu będzie różnić się za bardzo od oryginału? Dziękuję za odpowiedź
odpowiedz
991 dni temu
Jeśli wykorzystasz gęsty jogurt naturalny, krem powinien mieć odpowiednią konsystencję. Możesz zastąpić nim śmietanę.
990 dni temu
Jak najbardziej można zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym. Smak jogurtu jest oczywiście innym, niż śmietany, jednak nie powinno to bardzo mocno wpłynąć na finalny smak oraz konsystencję dania. Zwłaszcza, jeżeli lubisz jogurt naturalny ;)
1476 dni temu
Wielka szkoda, że nie ma podane chociaż mniej więcej ile kminu i kolendry.
odpowiedz
1475 dni temu
Zarówno kmin, jak i kolendra, to przyprawy bardzo intensywne. Dlatego wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Najlepiej dodać na początku szczyptę, jeśli będzie za mało — dodać kolejną :)
1556 dni temu
Nie sądziłam że to może być takie pyszne ;) super przepis!
odpowiedz
2602 dni temu
Kocham Wasze zdjęcia... mogłabym je oglądać bez końca...
odpowiedz
2609 dni temu
macie jakieś dobre rady jak obrócić całoś na drugą stronę na patelni?
odpowiedz
2608 dni temu
Gdy całość leży na patelni, połóż na wierzch płaski talerz dnem do góry. Przekręć patelnię do góy dnem trzymając talerz od spodu, tortilla zostanie na nim, a z talerza łatwo już zsunąć całość ponownie na patelnię tak, aby smażyć drugą stronę.
2607 dni temu
Najlepiej przewracać Quesadillas, za pomocą talerza. Jeśli jednak posiadasz patelnię, którą możesz włożyć do piekarnika, możesz także w ogóle nie przewracać Quesadillas i dokończyć jej przygotowanie w piekarniku.
2603 dni temu
Jak omlet, z talerzem. Kładziesz duży talerz do góry dnem na zawartości patelni i przytrzymując talerz na środku, szybkim ruchem obracasz tak, żeby zawartość patelni była do góry nogami na talerzu, po czym ssuwasz ostrożnie z talerza na patelnię
2735 dni temu
Czy pisząc "kolendra" macie na myśli ziarna kolendry, czy listki?
odpowiedz
2735 dni temu
W składnikach jest mowa o kolendrze mielonej - czyli zmielonych ziarnach :)
2672 dni temu
Na zdjeciu wyglada jak listki :)
2672 dni temu
To jest pietruszka, której również używamy :)
zobacz wszystkie