Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy wodę. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na sito, które następnie zanurzamy we wrzącej wodzie na około 2 minuty. Wyjmujemy, odcedzamy, a gdy cukinia lekko przestygnie dobrze odciskamy ją z nadmiaru wody.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, solimy i smażymy do zeszklenia. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy cukinię, pietruszkę, oregano, pokruszony ser feta, starty na drobnych oczkach ser grana padano, jajka i bułkę tartą. Całość mieszamy razem do połączenia składników, przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodajemy więcej bułki tartej. Całość chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
Mąkę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Partiami wkładamy gotowe kuleczki z cukinii i smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kuleczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Serwujemy gorące.
Zobacz podobne
przepisy
Sylwestrowa przekąska z pastą jajeczną
Kiedy awokado spotka się z pastą jajeczną, powstanie smakowita przekąska, która sprawdzi się nie tylko podczas Sylwestra.
Kabanosy w cieście
Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.
Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.
Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1665 dni temu
A jaki sos/dip polecacie do nich?
odpowiedz
1664 dni temu
Świetnie sprawdzi się tutaj sos na bazie jogurtu, czosnku i świeżych ziół. Recepturę i sposób przygotowania przykładowego dipu ziołowego znajdziesz na przykład w tym przepisie: https://kuchnialidla.pl/4-sposoby-na-frytki-i-dipy
1913 dni temu
Wyszły pyszne! Polecam spróbować 🙂 dobrze smakują z pikantnym sosem własnej roboty 🙂
odpowiedz
1913 dni temu
Wyszły pyszne! Polecam spróbować 🙂 dobrze smakują z pikantnym sosem własnej roboty 🙂
odpowiedz
2538 dni temu
Zrobiłam na Sylwestra, rozeszły się w mgnieniu oka :) Polecam!
odpowiedz
4002 dni temu
Starty ser grana padano dodajemy do reszty składników z których robimy kuleczki :) Dziękujemy za czujność, informacja ta została już dodana do przepisu.
odpowiedz
4003 dni temu
Ten ser grana padano to może do dekoracji? :)
odpowiedz
4004 dni temu
YYYYY... a po co ser grana padano? ;) Bo w przepisie nie ma :)
odpowiedz
4004 dni temu
W łaśnie szukam inspiracji,piękne kuleczki :) ciekawy pomysł na przekąskę.
odpowiedz