Smażone kuleczki z cukinii
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

W garnku zagotowujemy wodę. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na sito, które następnie zanurzamy we wrzącej wodzie na około 2 minuty. Wyjmujemy, odcedzamy, a gdy cukinia lekko przestygnie dobrze odciskamy ją z nadmiaru wody.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, solimy i smażymy do zeszklenia. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy cukinię, pietruszkę, oregano, pokruszony ser feta, starty na drobnych oczkach ser grana padano, jajka i bułkę tartą. Całość mieszamy razem do połączenia składników, przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodajemy więcej bułki tartej. Całość chłodzimy w lodówce przez około godzinę.

Mąkę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Partiami wkładamy gotowe kuleczki z cukinii i smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kuleczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Serwujemy gorące.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1665 dni temu
    A jaki sos/dip polecacie do nich?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1664 dni temu
    Świetnie sprawdzi się tutaj sos na bazie jogurtu, czosnku i świeżych ziół. Recepturę i sposób przygotowania przykładowego dipu ziołowego znajdziesz na przykład w tym przepisie: https://kuchnialidla.pl/4-sposoby-na-frytki-i-dipy
  • Anna Anna
    1913 dni temu
    Wyszły pyszne! Polecam spróbować 🙂 dobrze smakują z pikantnym sosem własnej roboty 🙂

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1913 dni temu
    Wyszły pyszne! Polecam spróbować 🙂 dobrze smakują z pikantnym sosem własnej roboty 🙂

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2538 dni temu
    Zrobiłam na Sylwestra, rozeszły się w mgnieniu oka :) Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4002 dni temu
    Starty ser grana padano dodajemy do reszty składników z których robimy kuleczki :) Dziękujemy za czujność, informacja ta została już dodana do przepisu.

    odpowiedz

  • nanetka nanetka
    4003 dni temu
    Ten ser grana padano to może do dekoracji? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4004 dni temu
    YYYYY... a po co ser grana padano? ;) Bo w przepisie nie ma :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4004 dni temu
    W łaśnie szukam inspiracji,piękne kuleczki :) ciekawy pomysł na przekąskę.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!