Smażone kuleczki z cukinii
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

W garnku zagotowujemy wodę. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na sito, które następnie zanurzamy we wrzącej wodzie na około 2 minuty. Wyjmujemy, odcedzamy, a gdy cukinia lekko przestygnie dobrze odciskamy ją z nadmiaru wody.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, solimy i smażymy do zeszklenia. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy cukinię, pietruszkę, oregano, pokruszony ser feta, starty na drobnych oczkach ser grana padano, jajka i bułkę tartą. Całość mieszamy razem do połączenia składników, przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodajemy więcej bułki tartej. Całość chłodzimy w lodówce przez około godzinę.

Mąkę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Partiami wkładamy gotowe kuleczki z cukinii i smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kuleczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Serwujemy gorące.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    227 dni temu
    Zrobiłam na Sylwestra, rozeszły się w mgnieniu oka :) Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1691 dni temu
    Starty ser grana padano dodajemy do reszty składników z których robimy kuleczki :) Dziękujemy za czujność, informacja ta została już dodana do przepisu.

    odpowiedz

  • nanetka nanetka
    1692 dni temu
    Ten ser grana padano to może do dekoracji? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1693 dni temu
    YYYYY... a po co ser grana padano? ;) Bo w przepisie nie ma :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1694 dni temu
    W łaśnie szukam inspiracji,piękne kuleczki :) ciekawy pomysł na przekąskę.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram