
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę soli i curry. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i 125 ml wody. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając, a następnie miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 15 minut do spęcznienia.
Krok 2: Obieramy awokado
Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na awokado ścieramy skórkę z wyszorowanej limonki i skrapiamy sokiem. Przykrywamy i odstawiamy na bok.
Krok 3: Smażymy naleśniki
Roztapiamy 1 łyżkę masła i smażymy duże naleśniki (o średnicy ok. 24 cm) z każdej strony na jasnobrązowy kolor. Naleśnik smarujemy śmietaną, okładamy plasterkami awokado, szynką pokrojoną w kostkę i startym serem. Przykrywamy drugim naleśnikiem, a następnie smażymy pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem. Następnie przekładamy na talerz, kroimy w ćwiartki, dekorujemy rukolą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Ciasto na pierogi
- Piernik świąteczny
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledzie po kaszubsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pierniki
- Makowiec japoński
- Jajka na miękko
- Mini burgery
- Sałatka gyros
- Guacamole
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
1591 dni temu
jaką szynkę najlepiej dodać?
Odpowiedz
1590 dni temu
Możesz dodać dowolną szynkę, np. wędzoną gotowaną lub pieczoną. Wybierz taką, która smakuje Ci najbardziej :)
973 dni temu
świeżą polecam.
973 dni temu
Świeżą.
2437 dni temu
Jak tu wypada awokado podgrzewane ma patelni? Nie zrobi się gorzkie?
Odpowiedz
2436 dni temu
Dojrzałe miękkie awokado nie powinno oddać goryczy :)
2851 dni temu
sincronizada w swojskim stylu fajnie
Odpowiedz
3488 dni temu
to jest super naprawde nie zaryuje
Odpowiedz