Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę soli i curry. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i 125 ml wody. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając, a następnie miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 15 minut do spęcznienia.
Krok 2: Obieramy awokado
Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na awokado ścieramy skórkę z wyszorowanej limonki i skrapiamy sokiem. Przykrywamy i odstawiamy na bok.
Krok 3: Smażymy naleśniki
Roztapiamy 1 łyżkę masła i smażymy duże naleśniki (o średnicy ok. 24 cm) z każdej strony na jasnobrązowy kolor. Naleśnik smarujemy śmietaną, okładamy plasterkami awokado, szynką pokrojoną w kostkę i startym serem. Przykrywamy drugim naleśnikiem, a następnie smażymy pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem. Następnie przekładamy na talerz, kroimy w ćwiartki, dekorujemy rukolą.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.
Tortilla z kurczakiem i guacamole
Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!
Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!
Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grochem
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik krakowski
- Domek z piernika
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Piernik staropolski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1284 dni temu
jaką szynkę najlepiej dodać?
odpowiedz
1284 dni temu
Możesz dodać dowolną szynkę, np. wędzoną gotowaną lub pieczoną. Wybierz taką, która smakuje Ci najbardziej :)
666 dni temu
świeżą polecam.
666 dni temu
Świeżą.
2130 dni temu
Jak tu wypada awokado podgrzewane ma patelni? Nie zrobi się gorzkie?
odpowiedz
2130 dni temu
Dojrzałe miękkie awokado nie powinno oddać goryczy :)
2545 dni temu
sincronizada w swojskim stylu fajnie
odpowiedz
3182 dni temu
to jest super naprawde nie zaryuje
odpowiedz