zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne
  • tarkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: Przygotowujemy sos

Do miski wrzucamy pomidory. Papryczki jalapeño siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Doprawiamy oregano, kminem, cukrem i solą. Całość mieszamy.

KROK 2: Przygotowujemy farsz

Patelnię rozgrzewamy. Wlewamy oliwę, dodajemy szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i kładziemy na patelnię. Dodajemy kukurydzę, garść porwanych na kawałki liści kolendry. Fasolę osączamy na sitku, przepłukujemy i dorzucamy na patelnię. Doprawiamy kminem rzymskim. Dymkę siekamy i dodajemy dofarszu. Patelnię ściągamy z ognia – dodajemy połowę startego sera i dokładnie mieszamy.

KROK 3: Zapiekamy enchiladas

Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą. Połowę sosu wylewamy na dno formy. Farsz nakładamy po równo na 4 tortille i składamy je jak krokiety – dwa boki składamy do środka i rolujemy. Gotowe tortille umieszczamy w naczyniu żaroodpornym złożeniem do dołu. Resztę sosu wylewamy na wierzch i posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy przez 20 minut.

KROK 4: Podajemy enchiladas

Siekamy papryczkę jalapeño. Awokado przekrawamy na pół. Środek połówki kroimy w kostkę i wyciągamy łyżką. Posypujemy enchiladas papryczką i awokado.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    55 dni temu
    Świetny przepis, danie wyszło pyszne

    odpowiedz

  • Zosia Zosia
    105 dni temu
    Przepis jest trochę niedokładny, nie zawsze byłam pewna co zrobić w jakiej kolejności. Sos z zimowych pomidorów wyszedł trochę kwaśny, więc dałam 1 łyżkę cukru. Sam farsz bardzo pyszny: połączenie szpinaku z fasolą - bezbłędne. Zamiast tortilli dałam makaron i wyszła lasagne bezmięsna :) Dzieci zaakceptowały szpinak dzięki dużej ilości topionego sera.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    104 dni temu
    Co moglibyśmy doprecyzować w treści przepisu? :)
  • Gość Gość
    38 dni temu
    Np. co zrobić z posiekaną dymką lub czy pomidory powinny być ze skórką czy bez.
  • Gość Gość
    38 dni temu
    i jakie są wymiary formy do pieczenia.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    37 dni temu
    Forma ma wymiary ok. 30 cm x 20 cm. Wielkość formy ma jednak znaczenie przy ciastach, w przypadku takich dań - skorzystaj z posiadanych naczyń. Możesz zawsze rozdzielić danie na dwa mniejsze naczynia. W większym również wyjdzie :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    37 dni temu
    Krojone pomidory pomidory w puszcze zazwyczaj są bez skórki. Ze skórką również się sprawdzą - kwestia osobistych preferencji :) Natomiast dymkę - tak, jak w drugim kroku - siekamy i dodajemy do farszu.
  • Gość Gość
    127 dni temu
    Przepyszne dane

    odpowiedz

  • Gość Gość
    172 dni temu
    Łatwe, szybkie, zdrowe i do tego pyszne danie;) Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    294 dni temu
    Pyszne danie. Sprawdziłam wersję wegańską z wegańskim chedarrem. Naprawdę polecam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram