zobacz film Wegetariańskie enchiladas

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne
  • tarkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: Przygotowujemy sos

Do miski wrzucamy pomidory. Papryczki jalapeño siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Doprawiamy oregano, kminem, cukrem i solą. Całość mieszamy.

KROK 2: Przygotowujemy farsz

Patelnię rozgrzewamy. Wlewamy oliwę, dodajemy szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i kładziemy na patelnię. Dodajemy kukurydzę, garść porwanych na kawałki liści kolendry. Fasolę osączamy na sitku, przepłukujemy i dorzucamy na patelnię. Doprawiamy kminem rzymskim. Dymkę siekamy i dodajemy dofarszu. Patelnię ściągamy z ognia – dodajemy połowę startego sera i dokładnie mieszamy.

KROK 3: Zapiekamy enchiladas

Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą. Połowę sosu wylewamy na dno formy. Farsz nakładamy po równo na 4 tortille i składamy je jak krokiety – dwa boki składamy do środka i rolujemy. Gotowe tortille umieszczamy w naczyniu żaroodpornym złożeniem do dołu. Resztę sosu wylewamy na wierzch i posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy przez 20 minut.

KROK 4: Podajemy enchiladas

Siekamy papryczkę jalapeño. Awokado przekrawamy na pół. Środek połówki kroimy w kostkę i wyciągamy łyżką. Posypujemy enchiladas papryczką i awokado.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • jane jane
    297 dni temu
    Przepis bardzo dobry, można z nim fajnie eksperymentować i dodawać nowe rzeczy.

    odpowiedz

  • Wuang Wuang
    600 dni temu
    Ten przepis został zmieniony, bo robię te enchiladas już któryś raz i chyba coś poszło nie tak, bo zamiast kminku całego, powinien być kmin rzymski i 25g kolendry świeżej to też moim zdaniem jest znacznie za dużo.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    599 dni temu
    Na liście składników znajdują się obecnie pewne nieścisłości i pracujemy nad tym, aby wszystko wróciło do normy. Masz jak najbardziej rację, w przepisie należy wykorzystać kmin rzymski, a 25 g kolendry to faktycznie zbyt duża ilość tego zioła - proponujemy użyć 1 garść, czyli ok. 5 g. Bardzo dziękujemy za uwagę!
  • Tomek Tomek
    616 dni temu
    W przepisie (w tekście) jest kminek cały. To chyba błąd, bo powinien być kmin rzymski...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    605 dni temu
    Na liście składników znajdują się obecnie pewne nieścisłości i pracujemy nad tym, aby wszystko wróciło do normy. W przepisie faktycznie należy wykorzystać kmin rzymski. Bardzo dziękujemy za uwagę!
  • mara777 mara777
    745 dni temu
    Najczęściej gotowane danie z Kuchni Lidla w moim domu. Ekspresowe w przygotowaniu, wspaniałe w smaku. Za każdym razem nie mogę się nadziwić, jakie jest pyszne. Ważne są wszystkie składniki dla całej kompozycji, przede wszystkim finisz po upieczeniu w postaci posypki z zielonych pokrojonych jalapeno i awokado.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1032 dni temu
    bo akurat na obiad przychodzi;>

    odpowiedz

  • Jagoda Jagoda
    1319 dni temu
    To jest super! Zrobilam na obiad kochankowi, teraz przychodzi codziennie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1415 dni temu
    ile to ma kalorii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1415 dni temu
    W publikowanych przepisach nie prowadzimy sekcji poświęconej kaloryczności poszczególnych dań.
  • Gość Gość
    1485 dni temu
    To jest po prostu obłędne!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1619 dni temu
    Ile danie ma kalorii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1618 dni temu
    Drogo Gościu, na obecną chwilę nie mamy takiej funkcjonalności, która wskazuje na ilość kalorii danego dania. Dziękujemy jednak za sugestię. Weźmiemy to pod uwagę :)
  • Gość Gość
    1619 dni temu
    Pychota , a do tego szybko sie robi . Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1705 dni temu
    Świetny przepis, danie wyszło pyszne

    odpowiedz

  • Zosia Zosia
    1755 dni temu
    Przepis jest trochę niedokładny, nie zawsze byłam pewna co zrobić w jakiej kolejności. Sos z zimowych pomidorów wyszedł trochę kwaśny, więc dałam 1 łyżkę cukru. Sam farsz bardzo pyszny: połączenie szpinaku z fasolą - bezbłędne. Zamiast tortilli dałam makaron i wyszła lasagne bezmięsna :) Dzieci zaakceptowały szpinak dzięki dużej ilości topionego sera.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1754 dni temu
    Co moglibyśmy doprecyzować w treści przepisu? :)
  • Gość Gość
    1688 dni temu
    Np. co zrobić z posiekaną dymką lub czy pomidory powinny być ze skórką czy bez.
  • Gość Gość
    1688 dni temu
    i jakie są wymiary formy do pieczenia.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1687 dni temu
    Forma ma wymiary ok. 30 cm x 20 cm. Wielkość formy ma jednak znaczenie przy ciastach, w przypadku takich dań - skorzystaj z posiadanych naczyń. Możesz zawsze rozdzielić danie na dwa mniejsze naczynia. W większym również wyjdzie :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1687 dni temu
    Krojone pomidory pomidory w puszcze zazwyczaj są bez skórki. Ze skórką również się sprawdzą - kwestia osobistych preferencji :) Natomiast dymkę - tak, jak w drugim kroku - siekamy i dodajemy do farszu.
  • Gość Gość
    1777 dni temu
    Przepyszne dane

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1822 dni temu
    Łatwe, szybkie, zdrowe i do tego pyszne danie;) Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1944 dni temu
    Pyszne danie. Sprawdziłam wersję wegańską z wegańskim chedarrem. Naprawdę polecam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!