zobacz film Bezglutenowa tortilla

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser/blender

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę i wszystkie przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy rozpuszczony olej oraz 1 szklankę mleka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy więcej mleka lub wody gazowanej. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnię tak jak naleśniki. Za każdym razem, gdy nakładamy ciasto na patelnię, należy je najpierw przemieszać, aby się nie rozwarstwiło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (32)

Avatar
  • Aga Aga
    40 dni temu
    Faktycznie tragedia. Ten przepis powinien być skasowany 😤🤯

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    400 dni temu
    Witam Pani Dario czy zamiast oleju kokosowego można dodać inny olej ? Np. rzepakowy czy nie bardzo ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    399 dni temu
    Aneto, jak najbardziej możesz zastąpić olej kokosowy innym olejem :)
  • John John
    759 dni temu
    Wszystko wyszło, fajny przepis. Jak nie umiecie robić najprostszych potraw to się nauczcie huehue 😄

    odpowiedz

  • LR LR
    840 dni temu
    Przepis porażka. Nic nie wychodzi, wszystko do kosza. Zmarnowane produkty i czas. Dopiero po dodaniu jajka otrzymujemy coś na kształt zwykłego naleśnika ale na pewno nie tortilli. Proponuję najpierw dobrze sprawdzić przepis a potem publikować. Dodam że mam duże doświadczenie w kuchni, również bezglutenowej.

    odpowiedz

  • Zielony Zielony
    759 dni temu
    Mi wszystko wyszło, proponuje nabyć więcej doświadczenia. Przepis super 🙂
  • Gość Gość
    945 dni temu
    Jakaś masakra, podchodzę drugi raz i wszystko do kosza. A na filmiku była wszystko elegancko :/

    odpowiedz

  • BezG BezG
    1183 dni temu
    To ciasto się rozlatuje jak wszystko z mąki ryżowej... help :<

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1183 dni temu
    BezG, spróbuj nałożyć na patelnię nieco więcej ciasta, a przed przewróceniem na drugą stronę poczekaj, aż pierwsza będzie dobrze usmażona.
  • Gość Gość
    1111 dni temu
    dodaj maki ziemniaczanej
  • Ana Ana
    1253 dni temu
    Według mnie jest to wprowadzanie konsumentów w bład. Jak może być to tortilla bezglutenowa skoro dodana przyprawa z Lidla ma gluten? Trzeba patrzeć na wszystkie składniki, a nie że tylko dodało się mąki bg i już danie bg gotowe. Osoba chora na celiakie może się od tego pochorować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1383 dni temu
    Chleb gryczany bez drożdży

    odpowiedz

  • GOŚĆ GOŚĆ
    1646 dni temu
    To chyba raczej naleśnik niż tortilla .....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1567 dni temu
    I patrząc po przyprawach niestety nie bezglutenowe....
  • Gość Gość
    1981 dni temu
    Dodałam dużo więcej mleka (w moim przypadku roślinnego, ryżowego) i ciasto wyszło ładnie płynne, a tortille ładnie się smażyły 😊

    odpowiedz

  • Filip Filip
    2093 dni temu
    To jakiś żart, nie wyszło zupełnie, wszystko do smieci, obiad trzeba było kupic.....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2089 dni temu
    z mąki kokosowej nalesnik robi sie ciapa
  • Gość Gość
    2185 dni temu
    Chciałabym zobaczyć jak Pani Daria smaży te tortille.. ciasto wychodzi gęste jak na makaron.. trzeba dać duuuuzo więcej wody a i tak nie chcę się odrywać z patelni i trzeba nie dość, że smarować patelnie to jeszcze odrywać je siła. To jest robienie z ludzi wariatów, bo założę się, że P.Daria nie wypróbowała tego przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2160 dni temu
    Dokładnie to samo u mnie
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2160 dni temu
    Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste - należy dodać więcej mleka :)
  • Gość Gość
    2189 dni temu
    Nie wyszło! coś nie tak w tym przepisie z proporcjami, o wiele za mało płynu na tę ilość mąki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2251 dni temu
    Jak zaznaczyć w przepisach Bezglutenowych wyszukiwanie tylko dań głównych, lub tylko zup, lub tylko deserów itd. ? Przeglądanie wszystkich stron jest czasochłonne, kiedy szuka się czegoś konkretnego.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2251 dni temu
    Kiedy wejdziesz w przepisy bezglutenowe, wyświetli się pod wyszukiwarką panel - szczegóły wyszukania. Tam należy w typie dania zaznaczyć interesującą Cię kategorię np. dania główne.
  • Gość Gość
    2251 dni temu
    Jestem od niedawna przymusowo na diecie bezglutenowej, szukam przepisów prostych i nie skomplikowanych. Lubię kuchnię polską, do wielu dań jestem zmuszona szukać zamienników, to trudne. Moja rodzina może jeść wszystko, ja nie. Nie wyobrażam sobie przygotowywać dwóch różnych, osobnych posiłków dla rodziny i dla siebie samej, kto by miał na to czas. Oni chcą jeść normalnie, ciężko to pogodzić. Chciałabym przygotowywać posiłki, które mogłabym spożywać razem z rodziną. Np. jak zrobić naleśniki na krokiety bez mąki pszennej, które nie będą się łamać i kruszyć, takie które będą smakowały całej rodzinie itd, itd, itd . Za mało jest przepisów bezglutenowych na dania główne i zupy. Nie każdy szuka wykwintności. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2251 dni temu
    Znajdziesz u nas ponad 200 przepisów bez glutenu na dania główne - https://kuchnialidla.pl/przepisy/bez-glutenu/dania-glowne Mamy również sporą kolekcję zup - https://kuchnialidla.pl/przepisy/bez-glutenu/zupy
  • Gość Gość
    1109 dni temu
    Dodaj mąkę gryczaną, jest pyszna. Ryzowa i kukurydziana się u mnie nie sprawdzily
  • Gość Gość
    2268 dni temu
    Przecież ta tortilla zupełnie nie wychodzi! Nie wiem z jakiej mąki ta pani to robi, ale na 500g mąki, 1 szklankę mleka + roztopiony olej kokosowy, ciasto wychodzi gęste jak breja, robot praktycznie się nie rusza. Absolutnie nie ma mowy o takiej konsystencji jaka występuje w filmiku. Ponadto placki z samej mąki ryżowej nie mają elastyczności i zwyczajnie się łamią. Miałam nadzieję że taka marka jak Lidl podaje wiarygodne i sprawdzone przepisy, a tu niestety wielkie rozczarowanie!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2217 dni temu
    Dokładnie! Ja dolałam jeszcze wody do ciasta. Po usmażeniu dwóch placków dodałam do ciasta jajko i przynajmniej nie rozwalały mi się już na patelni i nie pękały. Ale i tak ciężko było je zwinąć. Wolę jednak zrobić tradycyjne naleśniki bezglutenowe i nie martwić się czy nie zmarnuje tyle mąki.
  • Gość Gość
    2273 dni temu
    Proponuję podawać dokładną gramaturę, bo szklanka, której Pani używa jest zdecydowanie większa niż standardowa szklanka.

    odpowiedz

  • Sonia Sonia
    2280 dni temu
    Czym zastąpić mleko? Mam nietolerancję 😡

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2280 dni temu
    Możesz dodać mleko roślinne, jednak musisz obserwować konsystencję przygotowywanego ciasta, aby nie wyszło ani za gęste, ani za rzadkie.
  • BG BG
    2276 dni temu
    Mleko ryżowe (lekko słodkie), migdałowe (zbliżone smakiem do krowiego) lub kokosowe (smak z nutką kokosową). Każde roślinne, chyba, może być.

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!