
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
Przygotuj wcześniej:
Olej roztop i delikatnie przestudź, aby w momencie użycia nie był gorący.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę i przyprawy przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do nich roztopiony olej kokosowy i mleko i całość miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji ciasta na naleśniki.
WSKAZÓWKA! Gdyby ciasto było zbyt gęste możemy dodać do niego trochę więcej mleka lub wody gazowanej.
KROK 2: SMAŻYMY TORTILLE
Tortille smażymy na rozgrzanej patelni, tak, jak naleśniki. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię dokładnie je mieszamy, aby się nie rozwarstwiło.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
- Burek ze szpinakiem
- Pierniki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Jajka na miękko
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Nuggetsy z kurczaka
- Makowiec japoński
- Ciasto na pierogi
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Łazanki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (37)
22 dni temu
Zaburzone proporcje, na 500 g mąki zdecydowanie za mało mleka. Robią się po prostu suche grudki. Zgadzam się , że przepis jest do doszlifowania
Odpowiedz
155 dni temu
Ale po co tyle kombinacji jak to i tak nie ma nic, poza kształtem, wspólnego z tortillą? Przecież klasyczna tortilla to tylko mada harina i woda. Prosta, pyszna i bezglutenowa.
Odpowiedz
155 dni temu
Faktycznie ten przepis ma trochę więcej składników, jednak są one bardziej dostępne niż tradycyjna masa harina ;)
374 dni temu
Bardzo dobre tylko nie miałam oleju kokosowego więc może być inny smak moim zdaniem lepsze niż ze sklepu
Odpowiedz
516 dni temu
Dzień Dobry :) Mąka ryżowa, z ciecierzycy i inne, to mąki które muszą jakiś czas leżakować aby napęcznieć. Przykładowo do chleba socca ,mąka z ciecierzycy leżakuje całą noc. Jeśli chcemy usmażyć naleśniki, placki, tortille i inne polecam mieszanki mąk np. na chleb. Maki mają dobry i roślinny skład. To ważne. Ryzyko że coś nie wyjdzie spada do zera, chyba że przepis ma jakieś wady. Warto spróbować. Pozdrawiam.
Odpowiedz
580 dni temu
Faktycznie tragedia. Ten przepis powinien być skasowany 😤🤯
Odpowiedz
939 dni temu
Witam Pani Dario czy zamiast oleju kokosowego można dodać inny olej ? Np. rzepakowy czy nie bardzo ?
Odpowiedz
939 dni temu
Aneto, jak najbardziej możesz zastąpić olej kokosowy innym olejem :)
1298 dni temu
Wszystko wyszło, fajny przepis. Jak nie umiecie robić najprostszych potraw to się nauczcie huehue 😄
Odpowiedz
1379 dni temu
Przepis porażka. Nic nie wychodzi, wszystko do kosza. Zmarnowane produkty i czas. Dopiero po dodaniu jajka otrzymujemy coś na kształt zwykłego naleśnika ale na pewno nie tortilli. Proponuję najpierw dobrze sprawdzić przepis a potem publikować. Dodam że mam duże doświadczenie w kuchni, również bezglutenowej.
Odpowiedz
1298 dni temu
Mi wszystko wyszło, proponuje nabyć więcej doświadczenia. Przepis super 🙂
1485 dni temu
Jakaś masakra, podchodzę drugi raz i wszystko do kosza. A na filmiku była wszystko elegancko :/
Odpowiedz
1722 dni temu
To ciasto się rozlatuje jak wszystko z mąki ryżowej... help :<
Odpowiedz
1722 dni temu
BezG, spróbuj nałożyć na patelnię nieco więcej ciasta, a przed przewróceniem na drugą stronę poczekaj, aż pierwsza będzie dobrze usmażona.
1651 dni temu
dodaj maki ziemniaczanej
1793 dni temu
Według mnie jest to wprowadzanie konsumentów w bład. Jak może być to tortilla bezglutenowa skoro dodana przyprawa z Lidla ma gluten? Trzeba patrzeć na wszystkie składniki, a nie że tylko dodało się mąki bg i już danie bg gotowe. Osoba chora na celiakie może się od tego pochorować.
Odpowiedz
1922 dni temu
Chleb gryczany bez drożdży
Odpowiedz
2185 dni temu
To chyba raczej naleśnik niż tortilla .....
Odpowiedz
2107 dni temu
I patrząc po przyprawach niestety nie bezglutenowe....
2520 dni temu
Dodałam dużo więcej mleka (w moim przypadku roślinnego, ryżowego) i ciasto wyszło ładnie płynne, a tortille ładnie się smażyły 😊
Odpowiedz
2633 dni temu
To jakiś żart, nie wyszło zupełnie, wszystko do smieci, obiad trzeba było kupic.....
Odpowiedz
2629 dni temu
z mąki kokosowej nalesnik robi sie ciapa
2724 dni temu
Chciałabym zobaczyć jak Pani Daria smaży te tortille.. ciasto wychodzi gęste jak na makaron.. trzeba dać duuuuzo więcej wody a i tak nie chcę się odrywać z patelni i trzeba nie dość, że smarować patelnie to jeszcze odrywać je siła. To jest robienie z ludzi wariatów, bo założę się, że P.Daria nie wypróbowała tego przepisu.
Odpowiedz
2699 dni temu
Dokładnie to samo u mnie
2699 dni temu
Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste - należy dodać więcej mleka :)
2729 dni temu
Nie wyszło! coś nie tak w tym przepisie z proporcjami, o wiele za mało płynu na tę ilość mąki.
Odpowiedz
2791 dni temu
Jak zaznaczyć w przepisach Bezglutenowych wyszukiwanie tylko dań głównych, lub tylko zup, lub tylko deserów itd. ? Przeglądanie wszystkich stron jest czasochłonne, kiedy szuka się czegoś konkretnego.
Odpowiedz
2791 dni temu
Kiedy wejdziesz w przepisy bezglutenowe, wyświetli się pod wyszukiwarką panel - szczegóły wyszukania. Tam należy w typie dania zaznaczyć interesującą Cię kategorię np. dania główne.
2791 dni temu
Jestem od niedawna przymusowo na diecie bezglutenowej, szukam przepisów prostych i nie skomplikowanych. Lubię kuchnię polską, do wielu dań jestem zmuszona szukać zamienników, to trudne. Moja rodzina może jeść wszystko, ja nie. Nie wyobrażam sobie przygotowywać dwóch różnych, osobnych posiłków dla rodziny i dla siebie samej, kto by miał na to czas. Oni chcą jeść normalnie, ciężko to pogodzić. Chciałabym przygotowywać posiłki, które mogłabym spożywać razem z rodziną. Np. jak zrobić naleśniki na krokiety bez mąki pszennej, które nie będą się łamać i kruszyć, takie które będą smakowały całej rodzinie itd, itd, itd . Za mało jest przepisów bezglutenowych na dania główne i zupy. Nie każdy szuka wykwintności. Pozdrawiam
Odpowiedz
2791 dni temu
Znajdziesz u nas ponad 200 przepisów bez glutenu na dania główne - # Mamy również sporą kolekcję zup - #
1649 dni temu
Dodaj mąkę gryczaną, jest pyszna. Ryzowa i kukurydziana się u mnie nie sprawdzily
2807 dni temu
Przecież ta tortilla zupełnie nie wychodzi! Nie wiem z jakiej mąki ta pani to robi, ale na 500g mąki, 1 szklankę mleka + roztopiony olej kokosowy, ciasto wychodzi gęste jak breja, robot praktycznie się nie rusza. Absolutnie nie ma mowy o takiej konsystencji jaka występuje w filmiku. Ponadto placki z samej mąki ryżowej nie mają elastyczności i zwyczajnie się łamią. Miałam nadzieję że taka marka jak Lidl podaje wiarygodne i sprawdzone przepisy, a tu niestety wielkie rozczarowanie!!!!!!!!!
Odpowiedz
2757 dni temu
Dokładnie! Ja dolałam jeszcze wody do ciasta. Po usmażeniu dwóch placków dodałam do ciasta jajko i przynajmniej nie rozwalały mi się już na patelni i nie pękały. Ale i tak ciężko było je zwinąć. Wolę jednak zrobić tradycyjne naleśniki bezglutenowe i nie martwić się czy nie zmarnuje tyle mąki.
2813 dni temu
Proponuję podawać dokładną gramaturę, bo szklanka, której Pani używa jest zdecydowanie większa niż standardowa szklanka.
Odpowiedz
2820 dni temu
Czym zastąpić mleko? Mam nietolerancję 😡
Odpowiedz
2819 dni temu
Możesz dodać mleko roślinne, jednak musisz obserwować konsystencję przygotowywanego ciasta, aby nie wyszło ani za gęste, ani za rzadkie.
2815 dni temu
Mleko ryżowe (lekko słodkie), migdałowe (zbliżone smakiem do krowiego) lub kokosowe (smak z nutką kokosową). Każde roślinne, chyba, może być.
zobacz wszystkie