zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Gotujemy czerwoną fasolę

Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin. Następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec doprawiając solą. Odcedzamy i odstawiamy.

Krok 2: Podsmażamy warzywa 

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz pomidory sparzone gorącą wodą, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Całość podlewamy sosem sojowym i wodą. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.

Krok 3: Doprawiamy danie

Do chilli dodajemy pomidory z puszki, czekoladę, czerwoną fasolę i odcedzoną kukurydzę. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kapary. Chilli przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Marlena Wiczk Marlena Wiczk
    88 dni temu
    Szkoda że nie jest podawana kaloryczność w przepisach. Warto to wprowadzić

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    88 dni temu
    Dziękujemy za sugestię :)
  • Gość Gość
    113 dni temu
    Przepis genialny! Wypróbowałam i użyłam fasoli z puszki! Co do Czekolady, jeśli ktoś kiedyś czytał,oglądał lub próbował oryginalnego przepisu to wie, że czekolada podkręca smak. Zawsze dodaje czy to przy mięsnej wersji (dodaje też trochę whiskey wtedy dla podkręcnia) czy przy wegetariańskiej :). Polecam przepis wszystkim :) szybki i łatwy w przygotowaniu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    285 dni temu
    Czy "suchą" fasolę mozna zastąpić puszkowaną? Jesli tak to ile bedzie jej potrzeba?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    285 dni temu
    Użyj 400 g fasoli z puszki :)
  • Gość Gość
    295 dni temu
    fajnie Pani "odchudziła" chilli con carne. Kupa tłuszczu i czekolada: )

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    293 dni temu
    Czekolada jest tu akurat kluczowym składnikiem dla tej potrawy. Używa się jej w tradycyjnej wersji. Daria postanowiła nie rezygnować z tego dodatku, bo znacząco wpływa on na smak. Nie ma za to mięsa, nie ma dodatku kwaśnej śmietany. Pamiętajmy, że odchudzone dania zestawiamy z tradycyjnymi wersjami dań.
  • And And
    309 dni temu
    Czas przygotowania - 1 godzina, krok 1 “Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin.", kurtyna.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    307 dni temu
    Fasolę można namaczać nocą, a za dnia już przygotować samo danie :)
  • martynka martynka
    693 dni temu
    fujka, czekolada to na ciasto

    odpowiedz

  • Dagna Dagna
    669 dni temu
    Spróbuj! Ta odrobina dodana czekolady do dania przenosi smak w zupełnie inne rejony. Danie na pewno nie smakuje jak ciasto czekoladowe ;)
  • Joanna Joanna
    604 dni temu
    A ja zrobiłam i ta czekolada bardzo poprawia smak. Nie czuć czekolady tylko smak dania się ciut zmienia :D Ekstra

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram