Chilli sin carne

Daria Ładocha


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy czerwoną fasolę

Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin. Następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec doprawiając solą. Odcedzamy i odstawiamy.

Krok 2: Podsmażamy warzywa 

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz pomidory sparzone gorącą wodą, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Całość podlewamy sosem sojowym i wodą. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.

Krok 3: Doprawiamy danie

Do chilli dodajemy pomidory z puszki, czekoladę, czerwoną fasolę i odcedzoną kukurydzę. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kapary. Chilli przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Tortilla z Chorizo i serem Manchego

Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.

Tortilla z Chorizo i serem Manchego

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Chili con carne

Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.

Chili con carne

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Kajzerki z warzywami

Tradycyjna pszenna bułeczka wypełniona pikantnym, warzywnym farszem. Pyszny pomysł na prostą, a zarazem sycąca przekąskę.

Kajzerki z warzywami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (17)

Avatar
  • Ala Ala
    1245 dni temu
    Brakuje tylko chilli :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1140 dni temu
    Mistrz
  • Grzegorz Floryda Grzegorz Floryda
    1581 dni temu
    Czemu w chilli sin carne nie ma chilli ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1580 dni temu
    Grzegorzu, w tej wersji Daria zaproponowała zmodyfikowany przepis z użyciem słodkiej papryki. Klasycznie jednak możesz jak najbardziej użyć chili w ilości takiej, jaką lubisz :)
  • Gość Gość
    1938 dni temu
    Wyszło obrzydliwe. Zdecydowanie nie polecam.

    odpowiedz

  • Marlena Wiczk Marlena Wiczk
    2114 dni temu
    Szkoda że nie jest podawana kaloryczność w przepisach. Warto to wprowadzić

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2113 dni temu
    Dziękujemy za sugestię :)
  • Gość Gość
    2138 dni temu
    Przepis genialny! Wypróbowałam i użyłam fasoli z puszki! Co do Czekolady, jeśli ktoś kiedyś czytał,oglądał lub próbował oryginalnego przepisu to wie, że czekolada podkręca smak. Zawsze dodaje czy to przy mięsnej wersji (dodaje też trochę whiskey wtedy dla podkręcnia) czy przy wegetariańskiej :). Polecam przepis wszystkim :) szybki i łatwy w przygotowaniu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2310 dni temu
    Czy "suchą" fasolę mozna zastąpić puszkowaną? Jesli tak to ile bedzie jej potrzeba?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2310 dni temu
    Użyj 400 g fasoli z puszki :)
  • Gość Gość
    2320 dni temu
    fajnie Pani "odchudziła" chilli con carne. Kupa tłuszczu i czekolada: )

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2318 dni temu
    Czekolada jest tu akurat kluczowym składnikiem dla tej potrawy. Używa się jej w tradycyjnej wersji. Daria postanowiła nie rezygnować z tego dodatku, bo znacząco wpływa on na smak. Nie ma za to mięsa, nie ma dodatku kwaśnej śmietany. Pamiętajmy, że odchudzone dania zestawiamy z tradycyjnymi wersjami dań.
  • And And
    2334 dni temu
    Czas przygotowania - 1 godzina, krok 1 “Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin.", kurtyna.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2332 dni temu
    Fasolę można namaczać nocą, a za dnia już przygotować samo danie :)
  • martynka martynka
    2718 dni temu
    fujka, czekolada to na ciasto

    odpowiedz

  • Dagna Dagna
    2694 dni temu
    Spróbuj! Ta odrobina dodana czekolady do dania przenosi smak w zupełnie inne rejony. Danie na pewno nie smakuje jak ciasto czekoladowe ;)
  • Joanna Joanna
    2629 dni temu
    A ja zrobiłam i ta czekolada bardzo poprawia smak. Nie czuć czekolady tylko smak dania się ciut zmienia :D Ekstra

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!