zobacz film Chilli sin carne

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy czerwoną fasolę

Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin. Następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec doprawiając solą. Odcedzamy i odstawiamy.

Krok 2: Podsmażamy warzywa 

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz pomidory sparzone gorącą wodą, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Całość podlewamy sosem sojowym i wodą. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.

Krok 3: Doprawiamy danie

Do chilli dodajemy pomidory z puszki, czekoladę, czerwoną fasolę i odcedzoną kukurydzę. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kapary. Chilli przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Ala Ala
    812 dni temu
    Brakuje tylko chilli :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    707 dni temu
    Mistrz
  • Grzegorz Floryda Grzegorz Floryda
    1148 dni temu
    Czemu w chilli sin carne nie ma chilli ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1147 dni temu
    Grzegorzu, w tej wersji Daria zaproponowała zmodyfikowany przepis z użyciem słodkiej papryki. Klasycznie jednak możesz jak najbardziej użyć chili w ilości takiej, jaką lubisz :)
  • Gość Gość
    1505 dni temu
    Wyszło obrzydliwe. Zdecydowanie nie polecam.

    odpowiedz

  • Marlena Wiczk Marlena Wiczk
    1681 dni temu
    Szkoda że nie jest podawana kaloryczność w przepisach. Warto to wprowadzić

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1680 dni temu
    Dziękujemy za sugestię :)
  • Gość Gość
    1705 dni temu
    Przepis genialny! Wypróbowałam i użyłam fasoli z puszki! Co do Czekolady, jeśli ktoś kiedyś czytał,oglądał lub próbował oryginalnego przepisu to wie, że czekolada podkręca smak. Zawsze dodaje czy to przy mięsnej wersji (dodaje też trochę whiskey wtedy dla podkręcnia) czy przy wegetariańskiej :). Polecam przepis wszystkim :) szybki i łatwy w przygotowaniu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1877 dni temu
    Czy "suchą" fasolę mozna zastąpić puszkowaną? Jesli tak to ile bedzie jej potrzeba?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1877 dni temu
    Użyj 400 g fasoli z puszki :)
  • Gość Gość
    1887 dni temu
    fajnie Pani "odchudziła" chilli con carne. Kupa tłuszczu i czekolada: )

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1885 dni temu
    Czekolada jest tu akurat kluczowym składnikiem dla tej potrawy. Używa się jej w tradycyjnej wersji. Daria postanowiła nie rezygnować z tego dodatku, bo znacząco wpływa on na smak. Nie ma za to mięsa, nie ma dodatku kwaśnej śmietany. Pamiętajmy, że odchudzone dania zestawiamy z tradycyjnymi wersjami dań.
  • And And
    1901 dni temu
    Czas przygotowania - 1 godzina, krok 1 “Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin.", kurtyna.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1899 dni temu
    Fasolę można namaczać nocą, a za dnia już przygotować samo danie :)
  • martynka martynka
    2285 dni temu
    fujka, czekolada to na ciasto

    odpowiedz

  • Dagna Dagna
    2261 dni temu
    Spróbuj! Ta odrobina dodana czekolady do dania przenosi smak w zupełnie inne rejony. Danie na pewno nie smakuje jak ciasto czekoladowe ;)
  • Joanna Joanna
    2196 dni temu
    A ja zrobiłam i ta czekolada bardzo poprawia smak. Nie czuć czekolady tylko smak dania się ciut zmienia :D Ekstra

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!