
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy czerwoną fasolę
Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin. Następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec doprawiając solą. Odcedzamy i odstawiamy.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz pomidory sparzone gorącą wodą, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Całość podlewamy sosem sojowym i wodą. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
Krok 3: Doprawiamy danie
Do chilli dodajemy pomidory z puszki, czekoladę, czerwoną fasolę i odcedzoną kukurydzę. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kapary. Chilli przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Butter chicken
- Leczo
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Ciasto na pierogi
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Baklawa grecka
- Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Papryka faszerowana z oliwkami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (17)
1290 dni temu
Brakuje tylko chilli :)
odpowiedz
1185 dni temu
Mistrz
1626 dni temu
Czemu w chilli sin carne nie ma chilli ??
odpowiedz
1626 dni temu
Grzegorzu, w tej wersji Daria zaproponowała zmodyfikowany przepis z użyciem słodkiej papryki. Klasycznie jednak możesz jak najbardziej użyć chili w ilości takiej, jaką lubisz :)
1984 dni temu
Wyszło obrzydliwe. Zdecydowanie nie polecam.
odpowiedz
2159 dni temu
Szkoda że nie jest podawana kaloryczność w przepisach. Warto to wprowadzić
odpowiedz
2159 dni temu
Dziękujemy za sugestię :)
2184 dni temu
Przepis genialny! Wypróbowałam i użyłam fasoli z puszki! Co do Czekolady, jeśli ktoś kiedyś czytał,oglądał lub próbował oryginalnego przepisu to wie, że czekolada podkręca smak. Zawsze dodaje czy to przy mięsnej wersji (dodaje też trochę whiskey wtedy dla podkręcnia) czy przy wegetariańskiej :). Polecam przepis wszystkim :) szybki i łatwy w przygotowaniu :)
odpowiedz
2356 dni temu
Czy "suchą" fasolę mozna zastąpić puszkowaną? Jesli tak to ile bedzie jej potrzeba?
odpowiedz
2356 dni temu
Użyj 400 g fasoli z puszki :)
2366 dni temu
fajnie Pani "odchudziła" chilli con carne. Kupa tłuszczu i czekolada: )
odpowiedz
2364 dni temu
Czekolada jest tu akurat kluczowym składnikiem dla tej potrawy. Używa się jej w tradycyjnej wersji. Daria postanowiła nie rezygnować z tego dodatku, bo znacząco wpływa on na smak. Nie ma za to mięsa, nie ma dodatku kwaśnej śmietany. Pamiętajmy, że odchudzone dania zestawiamy z tradycyjnymi wersjami dań.
2380 dni temu
Czas przygotowania - 1 godzina, krok 1 “Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin.", kurtyna.
odpowiedz
2378 dni temu
Fasolę można namaczać nocą, a za dnia już przygotować samo danie :)
2764 dni temu
fujka, czekolada to na ciasto
odpowiedz
2740 dni temu
Spróbuj! Ta odrobina dodana czekolady do dania przenosi smak w zupełnie inne rejony. Danie na pewno nie smakuje jak ciasto czekoladowe ;)
2674 dni temu
A ja zrobiłam i ta czekolada bardzo poprawia smak. Nie czuć czekolady tylko smak dania się ciut zmienia :D Ekstra
zobacz wszystkie