Kajzerki z warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy, aż zacznie mięknąć. Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy posiekany ząbek czosnku i chili. Smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy odcedzone ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Całość smażymy, aż ziemniaki się zarumienią. Na koniec dodajemy zielony groszek oraz szczypiorek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem oraz sokiem z cytryny i smażymy jeszcze przez chwilę. W razie konieczności dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.

Z boku każdej kajzerki odcinamy kawałek (około 1 cm), a następnie przez powstały otwór wyciągamy miąższ. Wydrążone kajzerki napełniamy farszem. Podajemy na ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1887 dni temu
    Trochę zaniżony czas przygotowania. Szukam szybkich przepisów, a tu samo przygotowanie ziemniaków to prawie 30 minut.

    odpowiedz

  • Dawać mnie składy Dawać mnie składy
    2857 dni temu
    Ciekawe że sklepy nie udostępniają składu produktów w internecie oraz w swoich aplikacjach i trzeba o to prosić - przecież i tak te składy muszą mieć w komputerze więc na dobrą sprawę jaka to różnica? Jakiś czas temu przy aktualizacji aplikacji (Android) w "co nowego" stało napisane, że skład wszystkich produktów będzie do podglądu a nie było i z opisu "co nowego" obecnie zniknęło a już się cieszyłem i nawet pomyślałem że Lidl przodownikiem kultury jest a tu się okazało że raczej nieśmiesznych zarcików marnujących czas.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2287 dni temu
    Oj proszę nie przeżywać. Kupuje pani/pan i już, a nie tam składników się zachciewa czytać. Wiadomo, że bułka jest z mąki pszennej, piwo z chmielu itd itp etc. :-D
  • Gość Gość
    2227 dni temu
    Może i wiadomo, ze bułka jest z mąki pszennej, ale bułka orkiszowa już brzmi jakby była w orkiszu, a zazwyczaj ma go niewiele... Podobnie żytnie chleby z mąki pszennej z domieszką żytniej. Także nie mądruj się, bo mało wiesz...
  • Gość Gość
    2079 dni temu
    Dokładnie, składy powinny być udostępnione. Chociażby po to, aby można było sprawdzić, czy produkt nie zawiera alergenów.
  • Gość Gość
    3182 dni temu
    Tak, mają cały litr mleka w jednej kajzerce.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3201 dni temu
    Czy kajzerki Lidla zawierają mleko?

    odpowiedz


Pyszna kajzerka – szybka przekąska na wiele okazji

Z czym kojarzą Ci się kajzerki? Rodzicom najczęściej z zakupami, podczas których ich pociechy z upodobaniem ciamkają w wózkach właśnie te bułki. Studentom prawdopodobnie z szybkim śniadaniem, chwytanym w biegu, by zdążyć na zajęcia. Kajzerka pomieszkuje w wielu chlebakach, wędrując na stoły podczas śniadań czy kolacji. Ale czy bułka kajzerka nadaje się tylko na smaczne śniadanie? Według nas – nie!

Czas pokazać, że kajzerka może być przekąską, która pięknie wygląda, jest sycąca i wcale nie musi być przygotowywana w biegu. Przepis na kajzerki z farszem możesz oczywiście dowolnie zmieniać, podpowiemy zresztą, jak. Zanim jednak przejdziemy do modyfikacji, mamy dla Ciebie oryginalny przepis na bułki kajzerki, w którym szybko się zakochasz. Ta przekąska jest pyszna, idealna na lunch w pracy czy szkole, a nawet na imprezę w gronie znajomych czy rodziny. Sprawdź koniecznie, jak można odmienić zwykłe kajzerki. Przepis jest prosty, jednak przygotowanie tego dania zajmie Ci około godziny.

Jak zrobić nietypowe bułki kajzerki? Przepis, który dla Ciebie mamy, z pewnością Ci się spodoba. Zacznij od obrania jednego ziemniaka i pokrojenia go w niewielką kostkę. Przełóż go do garnka i zalej wodą, a następnie ugotuj do miękkości. Odcedź. Jeśli widzisz, że ziemniaki są jeszcze lekko wilgotne, pozostaw garnek na włączonej płycie (na mniejszej mocy) i odparuj warzywa, delikatnie potrząsając. Dzięki temu łatwiej będzie Ci przekładać ziemniaki do kajzerki. Nie będą też rozpadać się, co z pewnością wpłynie na aspekt wizualny całej przekąski.

Co jeszcze kryje w sobie nasza bułka kajzerka? Przepis jest pełen fantastycznych warzyw, które sprawią, że szybko nie zapomnisz o tej przekąsce. Kiedy masz już przygotowane ziemniaki, czas zabrać się za pozostałe składniki. Chwyć patelnię i rozgrzej na niej oliwę, by podsmażyć na niej posiekany czosnek i chili. To połączenie doda kajzerce ognia! Dodaj ziemniaki i pokrojoną w kostkę o podobnej wielkości czerwoną paprykę. Wystarczy połowa papryki – farsz do czterech pysznych kajzerek będzie przecież zawierać też inne warzywa. Smaż całość tak długo, aż zobaczysz, że ziemniaki są rumiane. Będą dzięki temu lekko chrupiące. Dodaj groszek i posiekany szczypiorek, a następnie dopraw całość solą, pieprzem i kminkiem. Podlej farsz również sokiem z cytryny, by dodać mu odrobiny kwasowości. To, w połączeniu z czosnkiem, chili i pozostałymi warzywami, będzie tworzyło idealną kompozycję.

No dobrze, to przecież nie wszystko. Czas jeszcze na kajzerki. Chwyć cztery bułki – tyle przekąsek możesz zrobić z podanych przez nas składników – i odetnij z boku każdej z nich centymetrowy kawałek. Wyciągnij przez niego miąższ, a następnie napełnij kajzerki pysznym farszem.

Co zrobić, by bułki były jeszcze smaczniejsze? Podgrzej je w piekarniku! Wystarczy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i wyciągnąć po kilku minutach. Dzięki temu kajzerki będą nie tylko chrupiące, ale i cieplutkie. Palce lizać!

Z czym podawać bułki kajzerki? Nasz przepis możesz modyfikować!

Bułka kajzerka, choć to jedna z prostszych bułek dostępnych w sklepach czy piekarniach, ma ogromną zaletę. Jest niedroga, chrupiąca, pyszna i łatwa do nadziania! Nie musisz rozkrajać jej i smarować masełkiem w tradycyjny sposób. Możesz zmienić ją w kieszonkę pełną pyszności. Bułki kajzerki będą wtedy smakować dużo lepiej, nie wspominając już o wyglądzie. To bardzo prosty sposób na odmienienie nudnych śniadań i stworzenie dania pysznego, choć bardzo prostego. Nasz przepis jest jednak dość czasochłonny. Co powiesz na ekspresowe kajzerki? Wydrąż je tak samo, jak w przepisie powyżej i nadziej pokrojonym w kostkę serem camembert i szynką. Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i podgrzewaj przez 5 minut. Po wyciągnięciu bułek z piekarnika włóż do nich jeszcze pokrojonego w kostkę pomidora i poszarpaną sałatę. To bułka z serem i szynką, ale dużo smaczniejsza przez ten prosty trik.

Bułeczki kajzerki można też nadziać…dosłownie wszystkim. W naszej wersji są to same warzywa – ta wegańska przekąska jest więc idealna dla każdego, kto kocha kolorowe, pełne warzyw śniadania. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić z nich trochę trudniejsze przekąski na imprezę ze znajomymi. Możesz włożyć do środka podsmażonego kurczaka w przyprawach, kawałki szynki czy nawet wędzonego łososia z pysznym twarożkiem i szpinakiem. Pomysłów jest tak wiele, ile może ich powstać w Twojej głowie. Ogrom!

Pamiętaj tylko o tym, by nie używać zbyt wielu wilgotnych elementów, gdyż bułka pod ich wpływem może nasiąknąć i mieć problem z utrzymaniem farszu. Najbezpieczniejsze są zatem dodatki suche, które polejesz oliwą czy też sosem własnego wyboru lub wyrobu.

Jeśli nie masz pomysłu na pierwszy posiłek dnia – kajzerki to zawsze dobry pomysł. Choć warto przygotować je trochę inaczej, po naszemu. Takie bułeczki możesz swobodnie podać nie tylko na śniadanie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!