![Tradycyjna maczanka krakowska Tradycyjna maczanka krakowska](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/b47c60b2e3e8-52e81da8462f-kw30-2023-robert-maklowicz-tradycyjna-maczanka-krakowska-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- garnek o grubym dnie z pokrywą
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Karkówkę nacieramy 1,5 łyżeczki soli, mielonym pieprzem i 1 łyżeczką mielonego kminku. Cebulę kroimy w półtalarki, czosnek dość drobno siekamy.
KROK 2: OBSMAŻAMY KARKÓWKĘ
Na dnie garnka rozgrzewamy olej i utrzymując duży ogień, smażymy karkówkę z każdej strony. Następnie mięso wyjmujemy z garnka i odkładamy na czas smażenia cebuli.
KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ
W garnku roztapiamy masło i smażymy cebulę, aż zacznie się rumienić i zmniejszy swoją objętość.
KROK 4: DUSIMY KARKÓWKĘ
Do przesmażonej cebuli dodajemy karkówkę, czosnek, ziele angielskie, kminek w całości, ziarna pieprzu i liście laurowe. Doprawiamy pozostałą solą. Następnie danie podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień do minimum i nakładamy pokrywę. Mięso dusimy przez ok. 2 godziny, obracając je od czasu do czasu i w razie potrzeby dodając więcej wody. Gotowa karkówka powinna być bardzo miękka, niemal się rozpadać.
KROK 5: KOMPONUJEMY MACZANKĘ
Gotowe mięso kroimy w dość grube plastry. Na każdą połówkę kajzerki nakładamy odrobinę sosu i odkładamy je na chwilę, aby nim nasiąkły. Następnie na spód bułek dodajemy cebulę i plastry mięsa. Każdą taką kanapkę przykrywamy górną częścią bułki.
Bułki możemy podawać z dodatkiem plastrów kiszonego ogórka i odrobiną chrzanu.
Zobacz podobne
przepisy
Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!
![Burger z sandaczem z sosem z kaparów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a399aa6be704-c7086afd01-burger_z_sandaczem_960x540_2015.webp)
Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.
![Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7980a1e0f9b6-85358532bb-burgery wolowe.webp)
Burger z kurczakiem w curry na ostro
Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.
![Burger z kurczakiem w curry na ostro](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/46ffb27c9cb6-90c9357f01-burger z kurczakiem curry.webp)
Burger z kurczakiem i mozzarellą
Soczysty drobiowy filet i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki. Pyszny pomysł na lekki i sycący posiłek.
![Burger z kurczakiem i mozzarellą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cd3cb4f6512f-2e416604d2-burgery-z-kurczakiem.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Jogurtowe bułki bezglutenowe
- Sękacz z jabłkami i bitą śmietaną
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Wegańska kapusta faszerowana
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Tort malinowy
- Rolada jabłkowa
- Kremowa zupa tortellini
- Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
- Sernik waniliowo-dyniowy
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Flaki po włosku
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Suflety z serem munster
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
- CIASTO MILIONERA
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Wytrawna tarta Tatin
- Różowy makaron z burakami
- Risotto pomidorowe
Komentarze (0)