Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- garnek o grubym dnie z pokrywą
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Karkówkę nacieramy 1,5 łyżeczki soli, mielonym pieprzem i 1 łyżeczką mielonego kminku. Cebulę kroimy w półtalarki, czosnek dość drobno siekamy.
KROK 2: OBSMAŻAMY KARKÓWKĘ
Na dnie garnka rozgrzewamy olej i utrzymując duży ogień, smażymy karkówkę z każdej strony. Następnie mięso wyjmujemy z garnka i odkładamy na czas smażenia cebuli.
KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ
W garnku roztapiamy masło i smażymy cebulę, aż zacznie się rumienić i zmniejszy swoją objętość.
KROK 4: DUSIMY KARKÓWKĘ
Do przesmażonej cebuli dodajemy karkówkę, czosnek, ziele angielskie, kminek w całości, ziarna pieprzu i liście laurowe. Doprawiamy pozostałą solą. Następnie danie podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień do minimum i nakładamy pokrywę. Mięso dusimy przez ok. 2 godziny, obracając je od czasu do czasu i w razie potrzeby dodając więcej wody. Gotowa karkówka powinna być bardzo miękka, niemal się rozpadać.
KROK 5: KOMPONUJEMY MACZANKĘ
Gotowe mięso kroimy w dość grube plastry. Na każdą połówkę kajzerki nakładamy odrobinę sosu i odkładamy je na chwilę, aby nim nasiąkły. Następnie na spód bułek dodajemy cebulę i plastry mięsa. Każdą taką kanapkę przykrywamy górną częścią bułki.
Bułki możemy podawać z dodatkiem plastrów kiszonego ogórka i odrobiną chrzanu.
Zobacz podobne
przepisy
Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!
Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.
Burger z kurczakiem w curry na ostro
Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.
Burger z kurczakiem i mozzarellą
Soczysty drobiowy filet i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki. Pyszny pomysł na lekki i sycący posiłek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierniki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
74 dni temu
Tak się nie podaje Maczanki po krakowsku. Jak sama nazwa wskazuje to powinna być maczanka. Kawałki weki albo bułki macza się w sosie i próbuje się nabrać kawałki mięsa.
odpowiedz