zobacz film Holenderska sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Komentarze (6)

Avatar
  • maxolele maxolele
    1315 dni temu
    Pycha! Zrobiłem wersję bez cebuli i szczypiorku, ale dodałem drobno pokrojone pomidory. Zjedliśmy ją osobno, nie na bułkach, ale jako dodatek wrzuciliśmy chrupki chlebek z ziarnami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1779 dni temu
    Ja dodałam jeszcze ogórka kiszonego drobno pokrojonego i pyszna :) polecam

    odpowiedz

  • San San
    1887 dni temu
    Bardzo dobra sałatka, fajne połączenie słonego ze słodkim, często do niej wracam. Może nie jest dietetyczna, ale za to jaka pyszna :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2176 dni temu
    O keczupie nie wspomnę :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2176 dni temu
    Do tuńczyka absolutnie nie majonez! Psuje cały smak! Tylko odrobina oliwy, a i to niekoniecznie, bo tuńczyk w sosie własnym :) Bez majonezu smaczniej i zdrowiej ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2176 dni temu
    Akurat w tym przepisie, gdzie sałatkę spożywamy w bułce, majonez całkiem pasuje :) Ale oczywiście można kombinować i żonglować składnikami tak, by odpowiadało przede wszystkim nam! :) Smacznego!

Sałatka z jajek i tuńczyka to klasyka obecna w tradycji kulinarnej wielu krajów, nie tylko Holandii. Doskonale sprawdza się jako danie obiadowe, lekki lunch, a nawet przekąska na imprezowy stół. Co można przygotować z jajek i tuńczyka? Poznaj nasze sposoby na proste sałatki z ich udziałem!

Przepis na prostą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem

Chociaż holenderska sałatka z tuńczykiem i jajkiem to propozycja niemalże idealna, to warto poznać także inne sposoby na sałatkę z tuńczykiem. Wszakże ryba ta wraz z jajkiem tworzy duet pasujący do wielu interesujących składników!

Przepis na sałatkę z tuńczykiem może zawierać krótką listę tradycyjnych dodatków takich jak kukurydza, fasola czy szczypiorek, które są powszechnie znanymi i lubianymi składnikami pasującymi do tuńczyka i jajka. Warto jednak nieco poeksperymentować z różnymi składnikami, smakami i aromatami, aby nadać sałatce z tuńczykiem z puszki bardziej wyrafinowanego smaku, a sałatce z grillowanego tuńczyka z jajkiem więcej lekkości i świeżości.

Uwierz, że nawet najbardziej niepozorna, prosta w przygotowaniu sałatka z tuńczykiem i jajkiem oraz majonezem potrafi zaskoczyć swoim bogactwem smaków i aromatów, o ile użyje się do niej świeżych składników i zastosuje się do kilku cennych wskazówek oraz trików stosowanych przez profesjonalnych kucharzy. Jeśli chcesz poznać wszystkie tajniki przygotowania sałatek z tuńczyka z najróżniejszych przepisów, to dobrze trafiłeś. W Kuchni Lidla kochamy dobrą kuchnię i lubimy się dzielić cennymi wskazówkami z wszystkimi!

Najlepsza sałatka z tuńczyka i jajek – jak zrobić?

Najlepsza sałatka z tuńczykiem i jajkami — czyli jaka? Odpowiedź na to pytanie nie może być jednoznaczna, ponieważ dotyczy ona osobistych preferencji, a o gustach podobno się nie dyskutuje. Możemy jednak podzielić się z Tobą kilkoma trikami, dzięki którym Twoja ulubiona sałatka z tuńczykiem w kilka chwil przeistoczy się w najlepszą sałatkę, jaką jadłeś!

Jak zrobić doskonałą sałatkę z tuńczyka? Zacznij od wyboru samej ryby, a także sposobu jej obróbki. Jeśli zdecydowałeś się na tuńczyka z puszki, porządnie odcedź go przed dodaniem do reszty składników. Wybrałeś świeżą rybę, którą masz zamiar wrzucić na ruszt? Koniecznie wrzuć go do marynaty z dodatkiem cytrusów, by zamknąć pory i nie dopuścić do nadmiernego wysuszenia mięsa. Tuńczyk najlepiej smakuje, gdy jest delikatnie spieczony z zewnątrz, ale lekko surowy w środku — wtedy ryba zachowuje swój naturalny smak i soczystość.

Sałatkę tworzy nie tylko tuńczyk, ale także inne dodatki — postaraj się, aby były jak najlepszej jakości i dobrze pasowały do smaku ryby. Sałatka z ugotowanych jajek i tuńczyka z puszki dobrze komponuje się z piklami, białymi serami, majonezem, jogurtem, awokado czy kukurydzą, a do wersji z grillowanym tuńczykiem i jajkiem poche warto dodać paprykę i marynowaną rzepę.

Jeśli chcesz wydobyć smak tuńczyka, warto dodać do swojej sałatki nieco kwasku np. w postaci soku z cytryny, limonki, pomarańczy czy mandarynek, a jeśli nie brak Ci odwagi, możesz dodać także świeże i pokrojone cytrusy lub pigwę. Pamiętaj o tym, aby zachować równowagę pomiędzy wszystkimi smakami w sałatce.

Co jeszcze można dodać do sałatki z tuńczyka z jajkiem?

Jakie składniki pasują do sałatki z tuńczykiem? Produktów, które dobrze komponują się z tą pyszną rybą, jest tak dużo, że nie zmieściłyby się w tym artykule. Z tej długiej listy wybraliśmy kilkanaście składników, dzięki którym bez trudno przygotujesz własną wersję sałatki z tuńczykiem i jajkiem i kukurydzą (albo bez)!

Poza klasycznymi dodatkami takimi jak kremowe awokado, pomidorki, koktajlowe czy czerwona cebula, sałatka z tuńczykiem i jajkiem rewelacyjnie komponuje się z ogórkiem (zarówno świeżym, jak i kiszonym, konserwowym i piklowanym). Świeży, chrupiący dodatek nada sałatce lekkości. Do ogórka z kolei warto dorzucić także czerwoną paprykę oraz oliwki, które dodadzą sałatce bardziej śródziemnomorskiego charakteru.

Jakie jeszcze składniki warto połączyć z tuńczykiem i jajkiem? Ten duet lubuje się w zielonych dodatkach takich jak sałata (rzymska lub lodowa), natka pietruszki, liście szpinaku czy kolendra lub kiełki lucerny. Sałatka z dodatkiem zielonych listków nie tylko zyskuje odświeżający charakter, ale także ciekawy kolor. Do tuńczyka i jajka pasuje także czosnek w każdej postaci, słony ser feta, gruszka, rzodkiewki, a także ananas, mango i orzechy (zwłaszcza włoskie). Z tak różnorodnymi składnikami możliwości komponowania wyjątkowych sałatek z tuńczykiem i jajkiem są praktycznie nieograniczone. Nic tylko próbować!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!