Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Jaja gotujemy na twardo. Cebulę, jabłka i ugotowane jaja kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i kapary. Tuńczyka odsączamy i dodajemy do sałatki. Następnie dodajemy majonez i keczup. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Bułki przekrawamy, układamy na nich liście sałaty i dużą porcję sałatki z tuńczyka.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Szybka w przygotowaniu i idealna na lunch – taka jest ta sałatka. Dzięki dodatkowi słodkiej kukurydzy i wyrazistego tuńczyka zdecydowanie zachwyca smakiem.
Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!
Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
Makaron i tuńczyk świetnie komponują się ze sobą w sałatkach. Wykorzystaj to połączenie, przygotowując prostą i szybką sałatkę warstwową wg przepisu Karola!
Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
Zastanawiasz się, co zapakować dzieciom do lunchboxu? Skorzystaj z pomysłu DJ i wypełnij śniadaniowe pudełko pyszną sałatką z tuńczykiem.
Sałatka z jajek i tuńczyka to klasyka obecna w tradycji kulinarnej wielu krajów, nie tylko Holandii. Doskonale sprawdza się jako danie obiadowe, lekki lunch, a nawet przekąska na imprezowy stół. Co można przygotować z jajek i tuńczyka? Poznaj nasze sposoby na proste sałatki z ich udziałem!
Przepis na prostą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem
Chociaż holenderska sałatka z tuńczykiem i jajkiem to propozycja niemalże idealna, to warto poznać także inne sposoby na sałatkę z tuńczykiem. Wszakże ryba ta wraz z jajkiem tworzy duet pasujący do wielu interesujących składników!
Przepis na sałatkę z tuńczykiem może zawierać krótką listę tradycyjnych dodatków takich jak kukurydza, fasola czy szczypiorek, które są powszechnie znanymi i lubianymi składnikami pasującymi do tuńczyka i jajka. Warto jednak nieco poeksperymentować z różnymi składnikami, smakami i aromatami, aby nadać sałatce z tuńczykiem z puszki bardziej wyrafinowanego smaku, a sałatce z grillowanego tuńczyka z jajkiem więcej lekkości i świeżości.
Uwierz, że nawet najbardziej niepozorna, prosta w przygotowaniu sałatka z tuńczykiem i jajkiem oraz majonezem potrafi zaskoczyć swoim bogactwem smaków i aromatów, o ile użyje się do niej świeżych składników i zastosuje się do kilku cennych wskazówek oraz trików stosowanych przez profesjonalnych kucharzy. Jeśli chcesz poznać wszystkie tajniki przygotowania sałatek z tuńczyka z najróżniejszych przepisów, to dobrze trafiłeś. W Kuchni Lidla kochamy dobrą kuchnię i lubimy się dzielić cennymi wskazówkami z wszystkimi!
Najlepsza sałatka z tuńczyka i jajek – jak zrobić?
Najlepsza sałatka z tuńczykiem i jajkami — czyli jaka? Odpowiedź na to pytanie nie może być jednoznaczna, ponieważ dotyczy ona osobistych preferencji, a o gustach podobno się nie dyskutuje. Możemy jednak podzielić się z Tobą kilkoma trikami, dzięki którym Twoja ulubiona sałatka z tuńczykiem w kilka chwil przeistoczy się w najlepszą sałatkę, jaką jadłeś!
Jak zrobić doskonałą sałatkę z tuńczyka? Zacznij od wyboru samej ryby, a także sposobu jej obróbki. Jeśli zdecydowałeś się na tuńczyka z puszki, porządnie odcedź go przed dodaniem do reszty składników. Wybrałeś świeżą rybę, którą masz zamiar wrzucić na ruszt? Koniecznie wrzuć go do marynaty z dodatkiem cytrusów, by zamknąć pory i nie dopuścić do nadmiernego wysuszenia mięsa. Tuńczyk najlepiej smakuje, gdy jest delikatnie spieczony z zewnątrz, ale lekko surowy w środku — wtedy ryba zachowuje swój naturalny smak i soczystość.
Sałatkę tworzy nie tylko tuńczyk, ale także inne dodatki — postaraj się, aby były jak najlepszej jakości i dobrze pasowały do smaku ryby. Sałatka z ugotowanych jajek i tuńczyka z puszki dobrze komponuje się z piklami, białymi serami, majonezem, jogurtem, awokado czy kukurydzą, a do wersji z grillowanym tuńczykiem i jajkiem poche warto dodać paprykę i marynowaną rzepę.
Jeśli chcesz wydobyć smak tuńczyka, warto dodać do swojej sałatki nieco kwasku np. w postaci soku z cytryny, limonki, pomarańczy czy mandarynek, a jeśli nie brak Ci odwagi, możesz dodać także świeże i pokrojone cytrusy lub pigwę. Pamiętaj o tym, aby zachować równowagę pomiędzy wszystkimi smakami w sałatce.
Co jeszcze można dodać do sałatki z tuńczyka z jajkiem?
Jakie składniki pasują do sałatki z tuńczykiem? Produktów, które dobrze komponują się z tą pyszną rybą, jest tak dużo, że nie zmieściłyby się w tym artykule. Z tej długiej listy wybraliśmy kilkanaście składników, dzięki którym bez trudno przygotujesz własną wersję sałatki z tuńczykiem i jajkiem i kukurydzą (albo bez)!
Poza klasycznymi dodatkami takimi jak kremowe awokado, pomidorki, koktajlowe czy czerwona cebula, sałatka z tuńczykiem i jajkiem rewelacyjnie komponuje się z ogórkiem (zarówno świeżym, jak i kiszonym, konserwowym i piklowanym). Świeży, chrupiący dodatek nada sałatce lekkości. Do ogórka z kolei warto dorzucić także czerwoną paprykę oraz oliwki, które dodadzą sałatce bardziej śródziemnomorskiego charakteru.
Jakie jeszcze składniki warto połączyć z tuńczykiem i jajkiem? Ten duet lubuje się w zielonych dodatkach takich jak sałata (rzymska lub lodowa), natka pietruszki, liście szpinaku czy kolendra lub kiełki lucerny. Sałatka z dodatkiem zielonych listków nie tylko zyskuje odświeżający charakter, ale także ciekawy kolor. Do tuńczyka i jajka pasuje także czosnek w każdej postaci, słony ser feta, gruszka, rzodkiewki, a także ananas, mango i orzechy (zwłaszcza włoskie). Z tak różnorodnymi składnikami możliwości komponowania wyjątkowych sałatek z tuńczykiem i jajkiem są praktycznie nieograniczone. Nic tylko próbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1339 dni temu
Pycha! Zrobiłem wersję bez cebuli i szczypiorku, ale dodałem drobno pokrojone pomidory. Zjedliśmy ją osobno, nie na bułkach, ale jako dodatek wrzuciliśmy chrupki chlebek z ziarnami.
odpowiedz
1803 dni temu
Ja dodałam jeszcze ogórka kiszonego drobno pokrojonego i pyszna :) polecam
odpowiedz
1911 dni temu
Bardzo dobra sałatka, fajne połączenie słonego ze słodkim, często do niej wracam. Może nie jest dietetyczna, ale za to jaka pyszna :)
odpowiedz
2200 dni temu
O keczupie nie wspomnę :D
odpowiedz
2200 dni temu
Do tuńczyka absolutnie nie majonez! Psuje cały smak! Tylko odrobina oliwy, a i to niekoniecznie, bo tuńczyk w sosie własnym :) Bez majonezu smaczniej i zdrowiej ;)
odpowiedz
2200 dni temu
Akurat w tym przepisie, gdzie sałatkę spożywamy w bułce, majonez całkiem pasuje :) Ale oczywiście można kombinować i żonglować składnikami tak, by odpowiadało przede wszystkim nam! :) Smacznego!