Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoik o pojemności ok. 400 ml
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY
Musztardę łączymy w misce z miodem i octem. Dodajemy oliwę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy skórkę startą z limonki i ponownie mieszamy składniki.
KROK 2: SKŁADAMY SAŁATKĘ
Sos miodowo-musztardowy przelewamy na dno słoika.
Awokado kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Wyjmujemy miąższ łyżką, przekładamy go do miseczki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
W słoiku układamy warstwami: posiekaną sałatę lodową, połówki pomidorów koktajlowych, ugotowany makaron farfalle, tuńczyka, marchewkę pokrojoną w plasterki, awokado, cebulę oraz kukurydzę.
Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka makaronowa z cukinią
Prosta i smaczna sałatka, w której połączysz smak pieczonej cukinii, najlepszego makaronu i świeżych pomidorów. Sięgnij po słoneczny, włoski przepis od Darii, przygotuj obiad dla rodziny lub danie, które podasz na przyjęciu.
Sałatka z makaronem i kurczakiem
To idealna propozycja dla fanów makaronowych sałatek. Treściwa i pełna smaku – doskonale sprawdzi się jako obiadowy dodatek lub wypełnienie wrapów!
Sałatka makaronowa w stylu chorwackim
Znana i lubiana sałatka makaronowa, teraz w nowym, chorwackim stylu. Wypróbuj wyjątkowy przepis na makaron gemelli w połączeniu z wyrazistą kiełbasą osijecką, młodym szpinakiem i soczystym pomidorem bawole serce.
Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
Lubisz próbować niespotykanych połączeń smakowych? Jeśli tak, koniecznie spróbuj tej sałatki makaronowej! Nadziewane serem cappelletti w połączeniu z oliwkami i awokado to naprawdę wyjątkowy pomysł na obiad.
Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
Zastanawiasz się, co zapakować dzieciom do lunchboxu? Skorzystaj z pomysłu DJ i wypełnij śniadaniowe pudełko pyszną sałatką z tuńczykiem.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i makaronem – liczy się smak i wrażenia estetyczne
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i makaronem to świetny sposób na szybki lunch, obiad, a nawet kolację. Przygotowaną w słoiku sałatkę można także spakować do torby i zabrać ze sobą do pracy albo zjeść gdzieś w drodze między jednym spotkaniem a drugim. Warstwowe sałatki zachęcają swoim wyglądem i smakiem. Przyrządzenie ich w słoiku lub innym przezroczystym naczyniu czyni je bardziej estetycznymi i interesującymi dla oka.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem z naszego przepisu zawiera praktycznie same gotowe do użycia produkty, dlatego jej przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste. Żeby jednak jej smak i wygląd cieszył oko, należy zadbać o poprawne ich przyrządzenie (w szczególności makaronu).
Do sałatek wybieraj warzywa, zioła i inne produkty wyłącznie świeże oraz wysokiej jakości. W tak mało przetworzonym jedzeniu różnica jest bardzo wyczuwalna.
Wpływ na smak sałatki ma także wybór odpowiedniego makaronu oraz sposób jego przyrządzenia. Rozgotowane kluski mogą zepsuć cały efekt oraz zwiększyć kaloryczność posiłku. A jeśli już jesteśmy przy diecie i kaloryczności – sałatka z tuńczykiem i makaronem to doskonały posiłek dla osób dbających o sylwetkę. Jak zrobić wersję fit tej sałatki? Odpowiemy na to pytanie w kolejnym akapicie.
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem i makaronem – garść dietetycznych porad
Marzy Ci się lekka sałatka z tuńczykiem i makaronem? Jej przygotowanie jest banalnie proste! Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka z tuńczykiem i makaronem była fit, a jej wartość kaloryczna nie zaburzała Twojej diety, powinieneś wybrać tuńczyka z puszki zatopionego w wodzie, ewentualnie w sosie własnym. Unikaj wersji z oleju.
Jak ograniczyć kalorie w sałatce z dodatkiem makaronu? Nic trudnego! Wystarczy, że wybierzesz do swojego posiłku makaron pełnoziarnisty razowy, ryżowy lub kukurydziany i ugotujesz go al dente. Dobrym rozwiązaniem mogą okazać się także niskokaloryczne i wysokobiałkowe makarony na bazie strączków (np. groszku lub soczewicy).
Poza tymi kluczowymi składnikami zadbaj o zbilansowany skład sałatki i dodanie świeżych warzyw: sałaty, ogórka, papryki czy pomidora, których wartości kaloryczne są bardzo niskie. Stosując się do tych kilku wskazówek, w prosty sposób stworzysz swoją własną dietetyczną wersję sałatki z tuńczykiem i makaronem.
Prosta sałatka z tuńczykiem i makaronem – przygotuj posiłek w kilka minut!
W dzisiejszych czasach trudno jest wygospodarować sobie czas na długie gotowanie. Żyjemy i jemy w biegu. Czy da się przygotować pyszną sałatkę, gdy cierpi się na brak czasu?
Ależ oczywiście! Sałatka z tuńczykiem i makaronem może powstać w dosłownie kilka chwil. Wystarczy, że ugotujesz makaron, a w międzyczasie pokroisz pomidora i ogórka, dodasz fasolę, groszek i kukurydzę z puszki, a całość polejesz sosem na bazie majonezu i koncentratu pomidorowego lub zwykłej oliwy z dodatkiem musztardy i octu. I już! Prosta, smaczna sałatka z tuńczykiem jest gotowa! Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Tort dyniowo-pomarańczowy
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Sałatka gyros
- Risotto ze szparagami
- Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
- Sałatka w słoiku na 3 sposoby
- Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
- Sałatka z burakiem – przepis
- Zupa pieczarkowa z gnocchi
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
- Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Sałatka z homara z arbuzem
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
- Chleb chmurka z TikToka
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Ciasto kogel-mogel
- Kopytka z kasztanami i grzybami
- Pulpety z indyka w sosie kurkowym
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Bulion wołowy
- Agarowe galaretki jagodowe
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
- Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)