Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • praskę do czosnku
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Łączymy wszystkie składniki marynaty.

KROK 2: PIECZEMY CUKINIĘ

Cukinię kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy plasterki zamarynowanej cukinii. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach, posypujemy nim cukinię. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy przez 12 minut.

KROK 3: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w wodzie z dodatkiem soli i oliwy. Makaron odcedzamy, hartujemy, czyli zanurzamy w zimnej wodzie. Ponownie odcedzamy na sitku.

KROK 4: KROIMY I MIESZAMY SKŁADNIKI

Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrawamy na pół, suszone pomidory kroimy w paski. Dodajemy składniki do makaronu wraz z umytym, osuszonym szpinakiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sałatki dodajemy upieczone plastry cukinii oraz listki bazylii. Sałatkę posypujemy startym serem grana padano.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    28 dni temu
    Super pomysł na obiad. Szybki i smaczny!:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram