Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Smażymy cukinię

Cukinie oczyszczamy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Smażymy porcjami na niewielkiej ilości gorącego oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony do zarumienienia, odrobinę solimy. W międzyczasie czosnek obieramy, wyciskamy przez praskę i dodajemy pod koniec smażenia cukinii, smażymy przez chwilę razem. Wszystko przekładamy na talerz.

Krok 2: Przygotowujemy dressing

Papryczki pepperoni osączamy z marynaty i siekamy. Mieszamy z octem i miodem, doprawiamy do smaku i tak przygotowanym dressingiem polewamy cukinię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Krok 3: Łączymy składniki dania

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Pomarańczę obieramy tak, aby usunąć również białą, wewnętrzną skórkę. Z błonek wycinamy filety pomarańczy. Oliwki osączamy. Fetę kruszymy. Wszystkie składniki rozkładamy na cukinii. Podajemy z chlebem pita lub bagietką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Smakosz Smakosz
    1222 dni temu
    Jestem zniesmaczony. Zwiodła mnie obiecująca nazwa przepisu: „pieczona cukinia”. Okazało się jednak, że przepis wiele wspólnego ze swoja nazwą. W nazwie jest "pieczona cukinia" a przepis mówi o smażonej cukinii. Proszę nie robić ludziom wody z mózgu. Pieczenie to całkiem inny proces niż smażenie. Podczas pieczenia produkt poddawany jest obróbce termicznej równocześnie ze wszystkich stron. Smażenie to poddawanie produktu wysokiej temperaturze tylko z jednej strony. I po co ludzi zwodzić?

    odpowiedz

  • Ela Ela
    1218 dni temu
    Popieram, też się nabrałam.
  • Gość Gość
    1348 dni temu
    Sałatka jest niestandardowa, ale połączenie smaków jest cudowne. Mój chłopak przygotował ją na kolację, byłam pełna obaw, niepotrzebnie. Dodałam grzanki i danie okazało się niezapomniane. Gorąco polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2305 dni temu
    Bardzo fajny pomysł na lekki obiad w upalny dzień. Smakuje wyśmienicie nawet bez papryczek. Polecam!:)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!