Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Smażymy cukinię
Cukinie oczyszczamy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Smażymy porcjami na niewielkiej ilości gorącego oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony do zarumienienia, odrobinę solimy. W międzyczasie czosnek obieramy, wyciskamy przez praskę i dodajemy pod koniec smażenia cukinii, smażymy przez chwilę razem. Wszystko przekładamy na talerz.
Krok 2: Przygotowujemy dressing
Papryczki pepperoni osączamy z marynaty i siekamy. Mieszamy z octem i miodem, doprawiamy do smaku i tak przygotowanym dressingiem polewamy cukinię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Krok 3: Łączymy składniki dania
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Pomarańczę obieramy tak, aby usunąć również białą, wewnętrzną skórkę. Z błonek wycinamy filety pomarańczy. Oliwki osączamy. Fetę kruszymy. Wszystkie składniki rozkładamy na cukinii. Podajemy z chlebem pita lub bagietką.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.
Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!
Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!
Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Kolorowa sałatka warzywna
- Torciki z pomarańczami
- Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
- Burek z serem kozim i oliwkami
- Kolorowa sałatka w słoiku
- Rosół z gęsi z warzywami
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Sałatka grecka z makaronem z cukinii
- Sałatka makaronowa z cukinią
- Greckie kotleciki nadziewane fetą
- Zielona szakszuka
- Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
- Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
- 3 sposoby na kanapki z precli
- Pieczone jabłka
- Tort chałwowo-orzechowy
- Pieczone burgery z indyka
- Wegański strogonow z kurek
- Muffiny z owocami lasu
- Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Lodowe torciki na maślance z truskawkami
- Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
- Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
- Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
- Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1233 dni temu
Jestem zniesmaczony. Zwiodła mnie obiecująca nazwa przepisu: „pieczona cukinia”. Okazało się jednak, że przepis wiele wspólnego ze swoja nazwą. W nazwie jest "pieczona cukinia" a przepis mówi o smażonej cukinii. Proszę nie robić ludziom wody z mózgu. Pieczenie to całkiem inny proces niż smażenie. Podczas pieczenia produkt poddawany jest obróbce termicznej równocześnie ze wszystkich stron. Smażenie to poddawanie produktu wysokiej temperaturze tylko z jednej strony. I po co ludzi zwodzić?
odpowiedz
1229 dni temu
Popieram, też się nabrałam.
1359 dni temu
Sałatka jest niestandardowa, ale połączenie smaków jest cudowne. Mój chłopak przygotował ją na kolację, byłam pełna obaw, niepotrzebnie. Dodałam grzanki i danie okazało się niezapomniane. Gorąco polecam :)
odpowiedz
2316 dni temu
Bardzo fajny pomysł na lekki obiad w upalny dzień. Smakuje wyśmienicie nawet bez papryczek. Polecam!:)
odpowiedz