Chili con carne

Prawdziwie meksykańskie danie z pikantną papryczką chili i pomidorami nadającymi mu wyraźny, czerwony kolor. To musi być chili con carne, potrawa znana na całym świecie, a wywodząca się z pogranicza Meksyku i amerykańskiego stanu Teksas. Jeśli chcecie poznać tajniki jej przyrządzenia, to dobrze trafiliście. Kuchnia Lidla nie tylko zaprezentuje wam oryginalną recepturę, ale podpowie również, z czym najlepiej podawać chili con carne.

Chili con carne – oryginalny przepis

Być może z chili con carne spotkaliście się dotychczas już w wielu wersjach przepisów, ale to tradycyjne danie kuchni Tex-Mex przyrządza się zwykle na podstawie stałej listy składników, które tworzą oryginalny i zarazem prosty w realizacji przepis. I choć chili con carne przez niektórych mylone jest często z zupą, to w rzeczywistości potrawa ta ma znacznie gęstszą konsystencję, zbliżoną bardziej do gulaszu, o czym przekonuje Kuchnia Lidla w przepisie na chili con carne z wędzonym boczkiem. Trzeba też wiedzieć, że bardzo ważne przy przygotowywaniu chili con carne są przyprawy. Kuchnia Lidla w swoim przepisie na chili con carne podpowie wam, jakiej przyprawy nie możecie pominąć, aby wasze danie zyskało prawdziwie meksykański charakter. I na koniec warto wspomnieć, że choć oryginalne chili con carne powinno przyrządzać się z wołowiny, to w polskich realiach nie dziwi już nikogo chili con carne z wieprzowiny czy też z drobiu, np. z indyka albo z kurczakiem. Bez względu na to, jaki gatunek mięsa wybierzecie, trzymajcie się zawsze zestawu dodatków, z których znane jest chili con carne, tj. czerwonej fasoli, papryczek chili oraz pomidorów.

Z czym podawać chili con carne?

Każdy, kto zastanawia się, z czym należy podawać chili con carne, powinien wiedzieć, że to danie najlepiej komponuje się z tortillą albo z ryżem. Tak sugerują m.in. przepisy Kuchni Lidla na chili con carne oraz chili con carne z wędzonym boczkiem. To jednocześnie najpopularniejsze propozycje serwowania chili con carne, a zatem jeśli nigdy nie mieliście okazji spróbować tego przysmaku i nie do końca wiecie, z czym go jeść, na początek sięgnijcie po pszenne tortille i ryż. W klasycznej wersji serwujemy do chili con carne również gęstą kwaśną śmietanę.

Chili sin carne

Chili con carne oznacza po prostu chili z mięsem. Można również przyrządzić to danie w wersji wegetariańskiej, czyli sin carne – bez mięsa. Przepis na chili sin carne, czyli na wegetariańskie chili con carne, przygotowała dla was Kuchnia Lidla. Jak je zrobić? To proste. Wystarczy zapoznać się z przepisem na chili sin carne, tj. na odchudzone chilli con carne z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw. Spróbujcie koniecznie tej wariacji na temat klasycznego meksykańskiego dania!

przeczytaj więcejzwiń opis

rozwiń opiszwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!