Dania główne - Chili con carne - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Chili sin carne con tofu
Chili sin carne, czyli w przypadku przepisu Kingi chili con tofu, to przepyszny gulasz inspirowany kuchnią z pogranicza Meksyku i amerykańskiego stanu Teksas. To niezwykle proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe pełne pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy.
Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!
Chili con carne z wędzonym boczkiem
Znakomite mięso, charakterne chili i kilka sekretnych składników – oto podstawa sycącego chili con carne według przepisu Karola. Rozgrzej się nim w chłodne, jesienne dni!
Chili con carne – oryginalny przepis
Być może z chili con carne spotkaliście się dotychczas już w wielu wersjach przepisów, ale to tradycyjne danie kuchni Tex-Mex przyrządza się zwykle na podstawie stałej listy składników, które tworzą oryginalny i zarazem prosty w realizacji przepis. I choć chili con carne przez niektórych mylone jest często z zupą, to w rzeczywistości potrawa ta ma znacznie gęstszą konsystencję, zbliżoną bardziej do gulaszu, o czym przekonuje Kuchnia Lidla w przepisie na chili con carne z wędzonym boczkiem. Trzeba też wiedzieć, że bardzo ważne przy przygotowywaniu chili con carne są przyprawy. Kuchnia Lidla w swoim przepisie na chili con carne podpowie wam, jakiej przyprawy nie możecie pominąć, aby wasze danie zyskało prawdziwie meksykański charakter. I na koniec warto wspomnieć, że choć oryginalne chili con carne powinno przyrządzać się z wołowiny, to w polskich realiach nie dziwi już nikogo chili con carne z wieprzowiny czy też z drobiu, np. z indyka albo z kurczakiem. Bez względu na to, jaki gatunek mięsa wybierzecie, trzymajcie się zawsze zestawu dodatków, z których znane jest chili con carne, tj. czerwonej fasoli, papryczek chili oraz pomidorów.
Z czym podawać chili con carne?
Każdy, kto zastanawia się, z czym należy podawać chili con carne, powinien wiedzieć, że to danie najlepiej komponuje się z tortillą albo z ryżem. Tak sugerują m.in. przepisy Kuchni Lidla na chili con carne oraz chili con carne z wędzonym boczkiem. To jednocześnie najpopularniejsze propozycje serwowania chili con carne, a zatem jeśli nigdy nie mieliście okazji spróbować tego przysmaku i nie do końca wiecie, z czym go jeść, na początek sięgnijcie po pszenne tortille i ryż. W klasycznej wersji serwujemy do chili con carne również gęstą kwaśną śmietanę.
Chili sin carne
Chili con carne oznacza po prostu chili z mięsem. Można również przyrządzić to danie w wersji wegetariańskiej, czyli sin carne – bez mięsa. Przepis na chili sin carne, czyli na wegetariańskie chili con carne, przygotowała dla was Kuchnia Lidla. Jak je zrobić? To proste. Wystarczy zapoznać się z przepisem na chili sin carne, tj. na odchudzone chilli con carne z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw. Spróbujcie koniecznie tej wariacji na temat klasycznego meksykańskiego dania!