Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię
- ręcznik kuchenny
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TOFU
Tofu mocno odsączamy, używając ręcznika kuchennego. Następnie przekładamy je do miski i dokładnie rozdrabniamy widelcem, aby przypominało strukturą mielone mięso. Tak przygotowane tofu przekładamy na patelnię i smażymy kilka minut, aż nabierze złotego koloru. Gotowe tofu przekładamy do miski.
KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ Z PRZYPRAWAMI
Cebulkę kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy i dodajemy do podsmażonej cebulki. Następnie na patelnię dajemy syrop klonowy, ocet winny i przyprawy oprócz liści laurowych. Całość jeszcze chwilę smażymy.
KROK 3: DUSIMY WARZYWA I TOFU W SOSIE
Seler naciowy siekamy na mniejsze kawałki. Do przesmażonych przypraw dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory w zalewie. Do tak przygotowanego sosu dodajemy liście laurowe, przesmażone tofu i seler. Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy przez ok. 25 minut na małym ogniu.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos będzie za szybko odparowywał, warto dodać odrobinę wody lub pomidorów w zalewie.
KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Do sosu dodajemy kukurydzę, czekoladę i odcedzoną fasolę. Tak przygotowany sos dusimy przez ok. 10 minut.
KROK 5: PODAJEMY CHILI
Awokado kroimy w plasterki. Kolendrę delikatnie siekamy.
Chili wykładamy na talerz, posypujemy kolendrą, układamy nachos i ozdabiamy śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!
Chili con carne z wędzonym boczkiem
Znakomite mięso, charakterne chili i kilka sekretnych składników – oto podstawa sycącego chili con carne według przepisu Karola. Rozgrzej się nim w chłodne, jesienne dni!
Chili z indykiem
Gulasz w orientalnym stylu? Spróbuj chili z mnóstwem warzyw, mięsem z indyka i jogurtem kolendrowym!
Chili con carne
Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
94 dni temu
Kogoś chyba powaliło, że to "łatwe" danie z taką listą składników XDDD
odpowiedz
605 dni temu
Pyszne danie! Sycące, szybkie, ale- co najważniejsze- naprawdę bardzo smaczne. Gratulacje dla Pani Kingi:)
odpowiedz
627 dni temu
Obłędnie pyszne słodko pikantne sycące danie! UWIELBIAM!
odpowiedz