
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię
- ręcznik kuchenny
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TOFU
Tofu mocno odsączamy, używając ręcznika kuchennego. Następnie przekładamy je do miski i dokładnie rozdrabniamy widelcem, aby przypominało strukturą mielone mięso. Tak przygotowane tofu przekładamy na patelnię i smażymy kilka minut, aż nabierze złotego koloru. Gotowe tofu przekładamy do miski.
KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ Z PRZYPRAWAMI
Cebulkę kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy i dodajemy do podsmażonej cebulki. Następnie na patelnię dajemy syrop klonowy, ocet winny i przyprawy oprócz liści laurowych. Całość jeszcze chwilę smażymy.
KROK 3: DUSIMY WARZYWA I TOFU W SOSIE
Seler naciowy siekamy na mniejsze kawałki. Do przesmażonych przypraw dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory w zalewie. Do tak przygotowanego sosu dodajemy liście laurowe, przesmażone tofu i seler. Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy przez ok. 25 minut na małym ogniu.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos będzie za szybko odparowywał, warto dodać odrobinę wody lub pomidorów w zalewie.
KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Do sosu dodajemy kukurydzę, czekoladę i odcedzoną fasolę. Tak przygotowany sos dusimy przez ok. 10 minut.
KROK 5: PODAJEMY CHILI
Awokado kroimy w plasterki. Kolendrę delikatnie siekamy.
Chili wykładamy na talerz, posypujemy kolendrą, układamy nachos i ozdabiamy śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Spaghetti carbonara
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Butter chicken
- Krewetki w tempurze
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Kotlet pożarski – przepis
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Sałatka gyros
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
309 dni temu
Kogoś chyba powaliło, że to "łatwe" danie z taką listą składników XDDD
odpowiedz
820 dni temu
Pyszne danie! Sycące, szybkie, ale- co najważniejsze- naprawdę bardzo smaczne. Gratulacje dla Pani Kingi:)
odpowiedz
842 dni temu
Obłędnie pyszne słodko pikantne sycące danie! UWIELBIAM!
odpowiedz