• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: SMAŻYMY WEGAŃSKIE MIĘSO

Na patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chili. Całość doprawiamy pieprzem cayenne, kminem rzymskim i oregano. Mieszamy i przesmażamy chwilę, aż składniki sią połączą, a przyprawy oddadzą smak.

Dodajemy wegańskie mięso mielone i smażymy z każdej strony na rumiany kolor.

Krok 2: DODAJEMY PAPRYKĘ

Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i przesmażamy chwilę z mięsem, co jakiś czas mieszając.

Krok 3: DODAJEMY POMIDORY I BATAT

Dodajemy pomidory z puszki z odrobiną wody po jej wypłukaniu i batat pokrojony w kostkę.

Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy. Gotujemy ok. 20 minut, aż batat zmięknie, płyn delikatnie odparuje, a sos się zagęści.

Krok 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CHILI

Dodajemy odcedzoną na sitku fasolę (czerwoną i białą) oraz kukurydzę. Mieszamy.

Małymi porcjami dolewamy bulion i dusimy chili, mieszając i odparowując płyn tak, by uzyskać konsystencję gęstego sosu.

Krok 5: PODAJEMY CHILI

Gotowe chili sin carne przekładamy na talerze. Z wierzchu posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Tuż przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Monika Monika
    141 dni temu
    Czy jesteście pewni, że w tym przepisie trzeba użyć aż 550 g mięsa na 4 osoby, do tego mnóstwo fasoli?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    140 dni temu
    Moniko, oczywiście wiele zależy od apetytu i pojemności żołądków osób, które zamierzasz poczęstować takim chili, ale podwójna porcja mięsa mieszcząca się wagowo w przedziale 400-550 gramów (2 opakowania) zazwyczaj odpowiada u nas daniu dla 4 osób. :) Możesz użyć mniej fasoli, jeśli ta ilość wydaje Ci się nadmierna-chcieliśmy, by obok mięsa wegańskiego i pomidorów była ona istotnym elementem dania.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram