Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: SMAŻYMY WEGAŃSKIE MIĘSO
Na patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chili. Całość doprawiamy pieprzem cayenne, kminem rzymskim i oregano. Mieszamy i przesmażamy chwilę, aż składniki sią połączą, a przyprawy oddadzą smak.
Dodajemy wegańskie mięso mielone i smażymy z każdej strony na rumiany kolor.
Krok 2: DODAJEMY PAPRYKĘ
Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i przesmażamy chwilę z mięsem, co jakiś czas mieszając.
Krok 3: DODAJEMY POMIDORY I BATAT
Dodajemy pomidory z puszki z odrobiną wody po jej wypłukaniu i batat pokrojony w kostkę.
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy. Gotujemy ok. 20 minut, aż batat zmięknie, płyn delikatnie odparuje, a sos się zagęści.
Krok 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CHILI
Dodajemy odcedzoną na sitku fasolę (czerwoną i białą) oraz kukurydzę. Mieszamy.
Małymi porcjami dolewamy bulion i dusimy chili, mieszając i odparowując płyn tak, by uzyskać konsystencję gęstego sosu.
Krok 5: PODAJEMY CHILI
Gotowe chili sin carne przekładamy na talerze. Z wierzchu posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Tuż przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska zupa z ciecierzycy
Prosta zupa z ciecierzycy z nutą wina i rozmarynu to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny wegański obiad.
Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!
Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!
Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Zupa grzybowa z makaronem
- Uszka z grzybami
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1158 dni temu
Czy mięso next level powróci do sklepów?
odpowiedz
1156 dni temu
Zapytania dotyczące dostępności konkretnych produktów prosimy kierować za pomocą formularza kontaktowego dostępnego na naszej stronie: https://obsluga-klienta.lidl.pl/SelfServicePL/s/contactsupport
1425 dni temu
Czy to dobry pomysł zastąpić wegańskie mielone, rozciapanymi wegańskimi burgerami od Next Level? Jeszcze nigdy ich nie próbowałam, więc nie wiem jak są doprawione, a w sklepie nie było już tych mielonych 😩 Co robić HELP!? 🥺🥺🥺
odpowiedz
1425 dni temu
Wegańskie mięso mielone Next Level i burgery Next Level mają ten sam skład, więc możesz spróbować wykorzystać je jako zamiennik : ) Powinno się udać.
1644 dni temu
Czy jesteście pewni, że w tym przepisie trzeba użyć aż 550 g mięsa na 4 osoby, do tego mnóstwo fasoli?
odpowiedz
1644 dni temu
Moniko, oczywiście wiele zależy od apetytu i pojemności żołądków osób, które zamierzasz poczęstować takim chili, ale podwójna porcja mięsa mieszcząca się wagowo w przedziale 400-550 gramów (2 opakowania) zazwyczaj odpowiada u nas daniu dla 4 osób. :) Możesz użyć mniej fasoli, jeśli ta ilość wydaje Ci się nadmierna-chcieliśmy, by obok mięsa wegańskiego i pomidorów była ona istotnym elementem dania.