Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek z grubym dnem
- blender
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.
Przygotowujemy bulion warzywny.
Krok 1: DUSIMY CEBULĘ
Grubo siekaną cebulę, czosnek posiekany w plasterki i gałązkę rozmarynu wrzucamy na rozgrzany olej do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż cebula się zeszkli.
Krok 2: GOTUJEMY ZUPĘ
Dodajemy wino i doprowadzamy je do wrzenia. Gdy lekko odparuje, dodajemy bulion, odcedzoną ciecierzycę i kumin. Mieszamy.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1-2 godzin, aż ciecierzyca zmięknie i zacznie się rozpadać. Pod koniec gotowania usuwamy gałązkę rozmarynu.
Krok 3: BLENDUJEMY I PODAJEMY ZUPĘ
Gdy zupa lekko przestygnie, blendujemy ją na gładki krem. Podajemy z paluszkami grissini lub grzankami i dekorujemy ziarnami kuminu.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!
Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!
Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
Poznaj przepis na pieczony boczek z chrupiącą skórką i sałatką z ciecierzycy z sosem miodowo-musztardowym.
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
Wypróbuj przepis Darii na nowoczesną zupę pomidorową z ciecierzycą i ananasem. To naprawdę pyszne połączenie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Palia w cytrynach
- Perliczka w czerwonym winie
- Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Rosół z gęsi z warzywami
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Gnocchi szpinakowe
- Pity z falafelami
- Wegańska pavlova
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Gołąbki bez zawijania
- Kolorowa zapiekanka
- Wieniec wielkanocny
- Butter chicken
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Wykwintne roladki rybne
- Hummus grzybowy
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Pierogi z mięsem
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Ciastka pisanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1729 dni temu
Naprawdę polecam. Zmodyfikowałam.przepis bo nie mialam ani wina ani rozmarynu, za to dalam tymianek i 2 ziemniaki.. Do gotowej zupy grzanki i była pychotka :)
odpowiedz
1857 dni temu
W przypadku ugotowanej ciecierzycy ze słoika ile należy dodać jej do zupy?
odpowiedz
1856 dni temu
Tyle samo :)
2080 dni temu
A czy można prosić o przepis na bulion na jakim jest gotowana ta zupa?
odpowiedz
2095 dni temu
Chyba wkradł się błąd w tekst. Jest napisane "dusić 1-2 godzin". To chyba troszkę za długo.. Nie dodawalam wina, ale i tak wyszło smacznie. Dziękuję za przepis.
odpowiedz
2094 dni temu
Moniko, jeśli korzystasz z suszonej ciecierzycy - czas jest prawidłowy. Jeśli skorzystałaś z ciecierzycy z puszki - rzeczywiście czas ten się skraca :)