• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • garnek z grubym dnem
  • blender

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.

Przygotowujemy bulion warzywny.

Krok 1: DUSIMY CEBULĘ

Grubo siekaną cebulę, czosnek posiekany w plasterki i gałązkę rozmarynu wrzucamy na rozgrzany olej do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż cebula się zeszkli.

Krok 2: GOTUJEMY ZUPĘ

Dodajemy wino i doprowadzamy je do wrzenia. Gdy lekko odparuje, dodajemy bulion, odcedzoną ciecierzycę i kumin. Mieszamy.

Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1-2 godzin, aż ciecierzyca zmięknie i zacznie się rozpadać. Pod koniec gotowania usuwamy gałązkę rozmarynu.

Krok 3: BLENDUJEMY I PODAJEMY ZUPĘ

Gdy zupa lekko przestygnie, blendujemy ją na gładki krem. Podajemy z paluszkami grissini lub grzankami i dekorujemy ziarnami kuminu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram