Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek z grubym dnem
- blender
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.
Przygotowujemy bulion warzywny.
Krok 1: DUSIMY CEBULĘ
Grubo siekaną cebulę, czosnek posiekany w plasterki i gałązkę rozmarynu wrzucamy na rozgrzany olej do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż cebula się zeszkli.
Krok 2: GOTUJEMY ZUPĘ
Dodajemy wino i doprowadzamy je do wrzenia. Gdy lekko odparuje, dodajemy bulion, odcedzoną ciecierzycę i kumin. Mieszamy.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1-2 godzin, aż ciecierzyca zmięknie i zacznie się rozpadać. Pod koniec gotowania usuwamy gałązkę rozmarynu.
Krok 3: BLENDUJEMY I PODAJEMY ZUPĘ
Gdy zupa lekko przestygnie, blendujemy ją na gładki krem. Podajemy z paluszkami grissini lub grzankami i dekorujemy ziarnami kuminu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makowiec japoński
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Jajka na miękko
- Spaghetti carbonara
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pierniki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka gyros
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makówki śląskie
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledź w oleju
- Mini burgery
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Burek ze szpinakiem
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
2131 dni temu
Naprawdę polecam. Zmodyfikowałam.przepis bo nie mialam ani wina ani rozmarynu, za to dalam tymianek i 2 ziemniaki.. Do gotowej zupy grzanki i była pychotka :)
Odpowiedz
2259 dni temu
W przypadku ugotowanej ciecierzycy ze słoika ile należy dodać jej do zupy?
Odpowiedz
2258 dni temu
Tyle samo :)
2482 dni temu
A czy można prosić o przepis na bulion na jakim jest gotowana ta zupa?
Odpowiedz
2497 dni temu
Chyba wkradł się błąd w tekst. Jest napisane "dusić 1-2 godzin". To chyba troszkę za długo.. Nie dodawalam wina, ale i tak wyszło smacznie. Dziękuję za przepis.
Odpowiedz
2496 dni temu
Moniko, jeśli korzystasz z suszonej ciecierzycy - czas jest prawidłowy. Jeśli skorzystałaś z ciecierzycy z puszki - rzeczywiście czas ten się skraca :)