
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy zupę
Pomidory nacinamy od spodu na krzyż, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Oczyszczony ananas i pomidory kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy olej kokosowy, dodajemy ananas, cynamon, curry i przecier pomidorowy – po czym podsmażamy. Dokładamy pomidory i jeszcze chwilę dusimy, następnie zalewamy wywarem i dodajemy odsączoną ciecierzycę. Gotujemy ok. 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Zupę doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
Krok 2: Karmelizujemy cebulę
Cebule kroimy w piórka, suszone śliwki w paski. Na patelni podgrzewamy cukier. Gdy zacznie się roztapiać, dodajemy cebulę i suszone śliwki. Karmelizujemy na małym ogniu, mieszając, aż cebula będzie miękka.
Zupę przelewamy do misek i podajemy razem z karmelizowaną cebulą i płatkami migdałów.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
Łatwa i szybka w wykonaniu zupa pomidorowa z orientalnym akcentem w wykonaniu Moniki Mrozowskiej!

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!

Zupa pomidorowa z bananami
Wprowadź do swojej kuchni nowoczesne połączenia! Przygotuj zupę krem z pomidorami i bananami, przyprawioną nutką orientalnych przypraw.

Zupa pomidorowa z bazylią
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę ze świeżych pomidorów, bazylii i czosnku.

Komentarze (3)
378 dni temu
Uwielbiam tę zupę. Też polecam iść na łatwiznę i użyć pomidorów krojonych z puszki.
odpowiedz
1279 dni temu
Bardzo dobra zupa!:) Polecam użyć pomidorów krojonych z puszki.
odpowiedz
1547 dni temu
Rewelacja
odpowiedz
zobacz wszystkie