
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy zupę
Pomidory nacinamy od spodu na krzyż, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Oczyszczony ananas i pomidory kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy olej kokosowy, dodajemy ananas, cynamon, curry i przecier pomidorowy – po czym podsmażamy. Dokładamy pomidory i jeszcze chwilę dusimy, następnie zalewamy wywarem i dodajemy odsączoną ciecierzycę. Gotujemy ok. 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Zupę doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
Krok 2: Karmelizujemy cebulę
Cebule kroimy w piórka, suszone śliwki w paski. Na patelni podgrzewamy cukier. Gdy zacznie się roztapiać, dodajemy cebulę i suszone śliwki. Karmelizujemy na małym ogniu, mieszając, aż cebula będzie miękka.
Zupę przelewamy do misek i podajemy razem z karmelizowaną cebulą i płatkami migdałów.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Uszka z grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Mini burgery
- Makowiec japoński
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka gyros
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto marchewkowe
- Spaghetti carbonara
- Boczek pieczony
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1115 dni temu
Uwielbiam tę zupę. Też polecam iść na łatwiznę i użyć pomidorów krojonych z puszki.
Odpowiedz
2016 dni temu
Bardzo dobra zupa!:) Polecam użyć pomidorów krojonych z puszki.
Odpowiedz
2284 dni temu
Rewelacja
Odpowiedz