Sałatka z boczkiem i ciecierzycą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • blaszkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Przygotowanie

Sól dokładnie mieszamy z wodą. Boczek wkładamy do 10-procentowej solanki na 24 godziny.

Krok 1: Pieczemy boczek

Po tym czasie boczek dokładnie osuszamy, a skórę nakłuwamy widelcem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skórę obficie posypujemy solą. Naczynie dokładnie okrywamy papierem do pieczenia i obciążamy blaszką oraz garnkiem z wodą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 1 godzinę, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy z naczynia garnek z wodą i papier do pieczenia.

Krok 2: Podsmażamy boczek

Boczek studzimy, znów delikatnie go obciążając. Kroimy w grubą kostkę. Na gorącej patelni podsmażamy kawałki boczku na złoty kolor.

Krok 3: Przygotowujemy sałatkę

Odsączoną ciecierzycę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ogórki konserwowe, posiekany czosnek i cebulę dymkę ze szczypiorkiem oraz kapary. W miseczce mieszamy miód, musztardę i ocet balsamiczny. Cienkim strumieniem dolewamy oliwę i mieszamy sos rózgą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polewamy sałatkę z ciecierzycy.

Podsmażony boczek układamy na sałatce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    705 dni temu
    Przepis na tą sałatkę wydaje się być bardzo smaczny, ale jaki boczek, który jest gotowy np. parzony lub wędzony, i nie wymaga aż taki długiego przygotowania można zastąpić w tej sałatce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    704 dni temu
    Taki sam smak ciężko będzie uzyskać, ale najlepiej sprawdzi się boczek parzony, który dobrze przesmażysz.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!