Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- blaszkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Przygotowanie
Sól dokładnie mieszamy z wodą. Boczek wkładamy do 10-procentowej solanki na 24 godziny.
Krok 1: Pieczemy boczek
Po tym czasie boczek dokładnie osuszamy, a skórę nakłuwamy widelcem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skórę obficie posypujemy solą. Naczynie dokładnie okrywamy papierem do pieczenia i obciążamy blaszką oraz garnkiem z wodą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 1 godzinę, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy z naczynia garnek z wodą i papier do pieczenia.
Krok 2: Podsmażamy boczek
Boczek studzimy, znów delikatnie go obciążając. Kroimy w grubą kostkę. Na gorącej patelni podsmażamy kawałki boczku na złoty kolor.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Odsączoną ciecierzycę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ogórki konserwowe, posiekany czosnek i cebulę dymkę ze szczypiorkiem oraz kapary. W miseczce mieszamy miód, musztardę i ocet balsamiczny. Cienkim strumieniem dolewamy oliwę i mieszamy sos rózgą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polewamy sałatkę z ciecierzycy.
Podsmażony boczek układamy na sałatce.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.
Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
Wykorzystaj wszystkie skarby jesieni. Przygotuj sałatkę z aromatycznymi kasztanami i słodką gruszką.
Kolorowa sałatka w słoiku
Sałatkę w słoiku możesz zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Przygotuj ją z kaszą, warzywami i jogurtowo-miodowym dressingiem.
Sałatka bawarska z kapusty
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
- Kanapka viva camembert
- Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
- Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
- Chleb z suszonymi wiśniami
- Golonka indyka w sosie musztardowym
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
- Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Warstwowa sałatka cobb w słoiku
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Róże karnawałowe
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- Tarta tatin z morelami
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Egzotyczne lody ananasowe
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Czekoladowa kostka bez laktozy
- Praliny piernikowe z marcepanem
- Ciasto cukiniowo-makowe
- Magdalenki na 2 sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
718 dni temu
Przepis na tą sałatkę wydaje się być bardzo smaczny, ale jaki boczek, który jest gotowy np. parzony lub wędzony, i nie wymaga aż taki długiego przygotowania można zastąpić w tej sałatce?
odpowiedz
716 dni temu
Taki sam smak ciężko będzie uzyskać, ale najlepiej sprawdzi się boczek parzony, który dobrze przesmażysz.