
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- blaszkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Przygotowanie
Sól dokładnie mieszamy z wodą. Boczek wkładamy do 10-procentowej solanki na 24 godziny.
Krok 1: Pieczemy boczek
Po tym czasie boczek dokładnie osuszamy, a skórę nakłuwamy widelcem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skórę obficie posypujemy solą. Naczynie dokładnie okrywamy papierem do pieczenia i obciążamy blaszką oraz garnkiem z wodą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 1 godzinę, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy z naczynia garnek z wodą i papier do pieczenia.
Krok 2: Podsmażamy boczek
Boczek studzimy, znów delikatnie go obciążając. Kroimy w grubą kostkę. Na gorącej patelni podsmażamy kawałki boczku na złoty kolor.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Odsączoną ciecierzycę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ogórki konserwowe, posiekany czosnek i cebulę dymkę ze szczypiorkiem oraz kapary. W miseczce mieszamy miód, musztardę i ocet balsamiczny. Cienkim strumieniem dolewamy oliwę i mieszamy sos rózgą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polewamy sałatkę z ciecierzycy.
Podsmażony boczek układamy na sałatce.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.

Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
Wykorzystaj wszystkie skarby jesieni. Przygotuj sałatkę z aromatycznymi kasztanami i słodką gruszką.

Kolorowa sałatka w słoiku
Sałatkę w słoiku możesz zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Przygotuj ją z kaszą, warzywami i jogurtowo-miodowym dressingiem.

Sałatka z kapusty po bawarsku
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Komentarze (2)
113 dni temu
Przepis na tą sałatkę wydaje się być bardzo smaczny, ale jaki boczek, który jest gotowy np. parzony lub wędzony, i nie wymaga aż taki długiego przygotowania można zastąpić w tej sałatce?
odpowiedz
112 dni temu
Taki sam smak ciężko będzie uzyskać, ale najlepiej sprawdzi się boczek parzony, który dobrze przesmażysz.
zobacz wszystkie