Sałatka z boczkiem i ciecierzycą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • blaszkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Przygotowanie

Sól dokładnie mieszamy z wodą. Boczek wkładamy do 10-procentowej solanki na 24 godziny.

Krok 1: Pieczemy boczek

Po tym czasie boczek dokładnie osuszamy, a skórę nakłuwamy widelcem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skórę obficie posypujemy solą. Naczynie dokładnie okrywamy papierem do pieczenia i obciążamy blaszką oraz garnkiem z wodą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 1 godzinę, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy z naczynia garnek z wodą i papier do pieczenia.

Krok 2: Podsmażamy boczek

Boczek studzimy, znów delikatnie go obciążając. Kroimy w grubą kostkę. Na gorącej patelni podsmażamy kawałki boczku na złoty kolor.

Krok 3: Przygotowujemy sałatkę

Odsączoną ciecierzycę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ogórki konserwowe, posiekany czosnek i cebulę dymkę ze szczypiorkiem oraz kapary. W miseczce mieszamy miód, musztardę i ocet balsamiczny. Cienkim strumieniem dolewamy oliwę i mieszamy sos rózgą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polewamy sałatkę z ciecierzycy.

Podsmażony boczek układamy na sałatce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    471 dni temu
    Przepis na tą sałatkę wydaje się być bardzo smaczny, ale jaki boczek, który jest gotowy np. parzony lub wędzony, i nie wymaga aż taki długiego przygotowania można zastąpić w tej sałatce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    469 dni temu
    Taki sam smak ciężko będzie uzyskać, ale najlepiej sprawdzi się boczek parzony, który dobrze przesmażysz.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!