Sałatka z boczkiem i ciecierzycą

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • blaszkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Przygotowanie

Sól dokładnie mieszamy z wodą. Boczek wkładamy do 10-procentowej solanki na 24 godziny.

Krok 1: Pieczemy boczek

Po tym czasie boczek dokładnie osuszamy, a skórę nakłuwamy widelcem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skórę obficie posypujemy solą. Naczynie dokładnie okrywamy papierem do pieczenia i obciążamy blaszką oraz garnkiem z wodą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 1 godzinę, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy z naczynia garnek z wodą i papier do pieczenia.

Krok 2: Podsmażamy boczek

Boczek studzimy, znów delikatnie go obciążając. Kroimy w grubą kostkę. Na gorącej patelni podsmażamy kawałki boczku na złoty kolor.

Krok 3: Przygotowujemy sałatkę

Odsączoną ciecierzycę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ogórki konserwowe, posiekany czosnek i cebulę dymkę ze szczypiorkiem oraz kapary. W miseczce mieszamy miód, musztardę i ocet balsamiczny. Cienkim strumieniem dolewamy oliwę i mieszamy sos rózgą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polewamy sałatkę z ciecierzycy.

Podsmażony boczek układamy na sałatce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami

Wykorzystaj wszystkie skarby jesieni. Przygotuj sałatkę z aromatycznymi kasztanami i słodką gruszką.

Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Kolorowa sałatka w słoiku

Sałatkę w słoiku możesz zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Przygotuj ją z kaszą, warzywami i jogurtowo-miodowym dressingiem.

Kolorowa sałatka w słoiku

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:25 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Sałatka bawarska z kapusty

Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Sałatka bawarska z kapusty

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:25 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    939 dni temu
    Przepis na tą sałatkę wydaje się być bardzo smaczny, ale jaki boczek, który jest gotowy np. parzony lub wędzony, i nie wymaga aż taki długiego przygotowania można zastąpić w tej sałatce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    938 dni temu
    Taki sam smak ciężko będzie uzyskać, ale najlepiej sprawdzi się boczek parzony, który dobrze przesmażysz.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!