
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy warzywa
Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez 12 godzin, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w drobną kostkę. Marchew kroimy w talarki, seler naciowy na mniejsze kawałki, a paprykę w słupki.
Krok 2: Dodajemy komosę ryżową do zupy
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy marchew, seler i paprykę. Całość mieszamy. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. Warzywa zalewamy wywarem. Wsypujemy komosę ryżową i gotujemy pod przykryciem przez około 12 minut.
Krok 3: Doprawiamy zupę
Do zupy dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną kolendrę i szpinak. Mieszamy i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
Szukasz pomysłu na aromatyczną zupę wegetariańską? Przygotuj tę z ciecierzycą, mleczkiem kokosowym, pastą curry oraz nutą imbiru i limonki!

Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
Doskonała zupa pomidorowa z ryżem, klopsikami jagnięcymi oraz aromatycznym jogurtem ziołowym.

Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!

Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
Sycąca zupa z kawałkami kolorowych warzyw pokrojonych w kostkę, ciecierzycą oraz dodatkiem białego wytrawnego wina.

Komentarze (6)
1575 dni temu
Fajna babka i ciekawe szybkie przepisy:-)
odpowiedz
2191 dni temu
Można świeże liście szpinaku czymś zastąpić albo pominąć?
odpowiedz
2191 dni temu
Można pominąć lub dać świeżą rukolę :)
2232 dni temu
Podzielam zdanie przedmówcy. :) zupa przepyszna ale prosimy o podanie kaloryczności.
odpowiedz
2233 dni temu
zupa pyszna :) mam pytanie ile ma kalorii ?
odpowiedz
2228 dni temu
Na naszym portalu nie mamy podanej kaloryczności dań, jednak dziękujemy za sugestię, rozważymy to przy dalszym rozwoju Kuchni Lidla :)
zobacz wszystkie