Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Szklimy warzywa na oleju
Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler myjemy i łamiemy na pół, aby ściągnąć włókna. W dużym garnku lub szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy przygotowane warzywa. Przez 10 minut szklimy je pod nie całkiem zakrywającą garnek przykrywką. Od czasu do czasu mieszamy.
Krok 2: Doprawiamy zupę
Imbir obieramy, siekamy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy ciepłym bulionem lub wodą i podgrzanym mleczkiem kokosowym. Doprawiamy pastą curry i sosem sojowym. Dodajemy ciecierzycę, obrane ze skóry i pokrojone w ćwiartki pomidory. Jeśli lubimy pomidory ze skórą, wówczas dodajemy je pod koniec gotowania zupy.
Krok 3: Gotujemy zupę
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 7 minut. Następnie doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy szczyptę cukru. Posypujemy 1 garścią posiekanej natki pietruszki lub kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!
Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
Doskonała zupa pomidorowa z ryżem, klopsikami jagnięcymi oraz aromatycznym jogurtem ziołowym.
Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!
Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
Sycąca zupa z kawałkami kolorowych warzyw pokrojonych w kostkę, ciecierzycą oraz dodatkiem białego wytrawnego wina.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Pierniki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1053 dni temu
Bardzo dobra zupa. Zamiast "1 szklanka ciecierzycy" napisałbym po prostu "1 puszka po odsaczeniu" :) i faktycznie jakas krewetke mozna byloby dorzucic albo moze pieczarkę
odpowiedz
2122 dni temu
Przepyszna, rozgrzewająca zupa, cudowna na przeziębienie.
odpowiedz
2122 dni temu
Życzymy zdrowia! :)
2498 dni temu
Uwielbiam! Moja zupa nr 1 od pół roku! I goście zawsze zachwyceni:) dodaję jeszcze krewetki:)
odpowiedz
2525 dni temu
zupy z ciecierzycy zawsze wychodzą wspaniale, tym razem równiez się nie zawiodłam :)
odpowiedz