Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Szklimy warzywa na oleju

Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler myjemy i łamiemy na pół, aby ściągnąć włókna. W dużym garnku lub szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy przygotowane warzywa. Przez 10 minut szklimy je pod nie całkiem zakrywającą garnek przykrywką. Od czasu do czasu mieszamy.

Krok 2: Doprawiamy zupę  

Imbir obieramy, siekamy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy ciepłym bulionem lub wodą i podgrzanym mleczkiem kokosowym. Doprawiamy pastą curry i sosem sojowym. Dodajemy ciecierzycę, obrane ze skóry i pokrojone w ćwiartki pomidory. Jeśli lubimy pomidory ze skórą, wówczas dodajemy je pod koniec gotowania zupy.

Krok 3: Gotujemy zupę

Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 7 minut. Następnie doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy szczyptę cukru. Posypujemy 1 garścią posiekanej natki pietruszki lub kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    318 dni temu
    Uwielbiam! Moja zupa nr 1 od pół roku! I goście zawsze zachwyceni:) dodaję jeszcze krewetki:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    345 dni temu
    zupy z ciecierzycy zawsze wychodzą wspaniale, tym razem równiez się nie zawiodłam :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram