
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz
- durszlak
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Wegańskie mięso mielone łączymy w misce z cebulą pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy siemię lniane, bułkę tartą, napój migdałowy i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w moździerzu zielem angielskim. Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.
Krok 2: FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI
Z gotowej masy w zwilżonych wodą dłoniach formujemy okrągłe klopsiki. Klopsiki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Na osobnej patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając, aż lekko się zarumieni.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Bazę sosu podlewamy małymi porcjami bulionu warzywnego, za każdym razem dokładnie mieszając, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Śmietanę zaprawiamy kilkoma łyżkami bazy sosu, mieszamy i przelewamy na patelnię.
Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem utartym w moździerzu.
Krok 5: GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Przepłukujemy wodą i odcedzamy na durszlaku.
Krok 6: ŁĄCZYMY KLOPSIKI Z SOSEM
Usmażone klopsiki łączymy z gotowym sosem i podgrzewamy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 7: PODAJEMY KLOPSIKI
Klopsiki podajemy z porcją ryżu. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem utartym w moździerzu i posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Owsianka na mleku
- Butter chicken
- Leczo
- Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Sushi
- Gnocchi szpinakowe
- Baklawa grecka
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (12)
1412 dni temu
Dlaczego nie można już kupić Next Level? to było najlepsze na rynku "niemięso" .... smuteczek
Odpowiedz
1412 dni temu
Pytania odnośnie poszczególnych produktów prosimy kierować za pośrednictwem portalu obsługi klienta dostępnego pod adresem: https://obsluga-klienta.lidl.pl/SelfServicePL/s/contactsupport
1576 dni temu
Sos się warzy (może na zbyt zimny tłuszcz wrzuciłem mąkę) a klopsiki dosłownie rozpływają po wrzuceniu na tłuszcz. 2/10
Odpowiedz
1576 dni temu
Sosy na bazie śmietany nie są najłatwiejsze w przygotowywaniu właśnie ze względu na ryzyko zwarzenia się. Właśnie dlatego w przepisie wspominamy o konieczności zaprawienia śmietany. Dla pewności dopowiemy, że chodzi o połączenie ciepłej bazy sosu ze śmietaną w osobnym naczyniu (np. w miseczce), a następnie dodanie do zahartowanego płynu reszty śmietany. Dobrze jest również wyjąć śmietanę z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrała temperatury pokojowej. Wtedy mamy pewność, że nic się nie zwarzy. Co do klopsików: tutaj również pracujemy z masą. Można dodać odrobinę wody, by aktywować siemię lniane, które zlepi całość, więcej wegańskiego mięsa lub więcej bułki tartej w zależności od konsystencji masy. Docelowo ma być ona jednocześnie plastyczna i zwarta.
1736 dni temu
Czy da się z tego mięsa zrobić wegańskie gołąbki, takie klasyczne z ryżem?
Odpowiedz
1735 dni temu
Olu, jak najbardziej możesz użyć go również do przygotowania wege gołąbków ;) Smacznego!
1941 dni temu
What?? Wegańskie mięso??? Chyba z ostrego cienia mgły
Odpowiedz
1941 dni temu
10/10
1940 dni temu
Wegańskie mięso to mięso o roślinnym składzie, powszechnie wykorzystywane przez osoby na diecie wegańskiej jako zamiennik tradycyjnego mięsa. Jeśli jednak nie należysz do wegan, możesz z powodzeniem wykorzystać ten przepis do przygotowania klasycznych klopsów z sosem na bazie tradycyjnej śmietany-będą równie smaczne!
1937 dni temu
ze świni ci jadła tylko trawę ..;)
1936 dni temu
Sama nazwa "mięso wegańskie" jest odrażająca i abstrakcyjna. Mięso kojarzy się z produktem pochodzenia zwierzęcego. Nawet jeżeli ten produkt jest substytutem mięsa, powinien nazywać się pastą, masą wegańską, a nie "mięsem". Ciekawe kiedy jakiś mięsożerca nazwie udko z gęsi owsianej w sosie jogurtowym - "popołudniową owsianką"?
1917 dni temu
świat się zmienia, język ewoluuje, dostosuj się :)
zobacz wszystkie