
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz
- durszlak
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Wegańskie mięso mielone łączymy w misce z cebulą pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy siemię lniane, bułkę tartą, napój migdałowy i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w moździerzu zielem angielskim. Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.
Krok 2: FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI
Z gotowej masy w zwilżonych wodą dłoniach formujemy okrągłe klopsiki. Klopsiki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Na osobnej patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając, aż lekko się zarumieni.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Bazę sosu podlewamy małymi porcjami bulionu warzywnego, za każdym razem dokładnie mieszając, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Śmietanę zaprawiamy kilkoma łyżkami bazy sosu, mieszamy i przelewamy na patelnię.
Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem utartym w moździerzu.
Krok 5: GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Przepłukujemy wodą i odcedzamy na durszlaku.
Krok 6: ŁĄCZYMY KLOPSIKI Z SOSEM
Usmażone klopsiki łączymy z gotowym sosem i podgrzewamy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 7: PODAJEMY KLOPSIKI
Klopsiki podajemy z porcją ryżu. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem utartym w moździerzu i posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska zupa z ciecierzycy
Prosta zupa z ciecierzycy z nutą wina i rozmarynu to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny wegański obiad.

Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!

Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej, którym łatwo podzielisz się z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!

Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni meksykańskiej i teksańskiej w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!

Komentarze (8)
33 dni temu
Czy da się z tego mięsa zrobić wegańskie gołąbki, takie klasyczne z ryżem?
odpowiedz
32 dni temu
Olu, jak najbardziej możesz użyć go również do przygotowania wege gołąbków ;) Smacznego!
238 dni temu
What?? Wegańskie mięso??? Chyba z ostrego cienia mgły
odpowiedz
238 dni temu
10/10
237 dni temu
Wegańskie mięso to mięso o roślinnym składzie, powszechnie wykorzystywane przez osoby na diecie wegańskiej jako zamiennik tradycyjnego mięsa. Jeśli jednak nie należysz do wegan, możesz z powodzeniem wykorzystać ten przepis do przygotowania klasycznych klopsów z sosem na bazie tradycyjnej śmietany-będą równie smaczne!
234 dni temu
ze świni ci jadła tylko trawę ..;)
233 dni temu
Sama nazwa "mięso wegańskie" jest odrażająca i abstrakcyjna. Mięso kojarzy się z produktem pochodzenia zwierzęcego. Nawet jeżeli ten produkt jest substytutem mięsa, powinien nazywać się pastą, masą wegańską, a nie "mięsem". Ciekawe kiedy jakiś mięsożerca nazwie udko z gęsi owsianej w sosie jogurtowym - "popołudniową owsianką"?
214 dni temu
świat się zmienia, język ewoluuje, dostosuj się :)
zobacz wszystkie