Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • moździerz
  • durszlak

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Wegańskie mięso mielone łączymy w misce z cebulą pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy siemię lniane, bułkę tartą, napój migdałowy i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w moździerzu zielem angielskim. Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.

Krok 2: FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI

Z gotowej masy w zwilżonych wodą dłoniach formujemy okrągłe klopsiki. Klopsiki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru.  

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU

Na osobnej patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając, aż lekko się zarumieni.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Bazę sosu podlewamy małymi porcjami bulionu warzywnego, za każdym razem dokładnie mieszając, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Śmietanę zaprawiamy kilkoma łyżkami bazy sosu, mieszamy i przelewamy na patelnię.

Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem utartym w moździerzu.

Krok 5: GOTUJEMY RYŻ

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Przepłukujemy wodą i odcedzamy na durszlaku.

Krok 6: ŁĄCZYMY KLOPSIKI Z SOSEM

Usmażone klopsiki łączymy z gotowym sosem i podgrzewamy chwilę, aż smaki się połączą.

Krok 7: PODAJEMY KLOPSIKI

Klopsiki podajemy z porcją ryżu. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem utartym w moździerzu i posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1112 dni temu
    Dlaczego nie można już kupić Next Level? to było najlepsze na rynku "niemięso" .... smuteczek

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1112 dni temu
    Pytania odnośnie poszczególnych produktów prosimy kierować za pośrednictwem portalu obsługi klienta dostępnego pod adresem: https://obsluga-klienta.lidl.pl/SelfServicePL/s/contactsupport
  • Gość Gość
    1275 dni temu
    Sos się warzy (może na zbyt zimny tłuszcz wrzuciłem mąkę) a klopsiki dosłownie rozpływają po wrzuceniu na tłuszcz. 2/10

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1275 dni temu
    Sosy na bazie śmietany nie są najłatwiejsze w przygotowywaniu właśnie ze względu na ryzyko zwarzenia się. Właśnie dlatego w przepisie wspominamy o konieczności zaprawienia śmietany. Dla pewności dopowiemy, że chodzi o połączenie ciepłej bazy sosu ze śmietaną w osobnym naczyniu (np. w miseczce), a następnie dodanie do zahartowanego płynu reszty śmietany. Dobrze jest również wyjąć śmietanę z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrała temperatury pokojowej. Wtedy mamy pewność, że nic się nie zwarzy. Co do klopsików: tutaj również pracujemy z masą. Można dodać odrobinę wody, by aktywować siemię lniane, które zlepi całość, więcej wegańskiego mięsa lub więcej bułki tartej w zależności od konsystencji masy. Docelowo ma być ona jednocześnie plastyczna i zwarta.
  • Ola Ola
    1435 dni temu
    Czy da się z tego mięsa zrobić wegańskie gołąbki, takie klasyczne z ryżem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1435 dni temu
    Olu, jak najbardziej możesz użyć go również do przygotowania wege gołąbków ;) Smacznego!
  • Gość Gość
    1640 dni temu
    What?? Wegańskie mięso??? Chyba z ostrego cienia mgły

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1640 dni temu
    10/10
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1640 dni temu
    Wegańskie mięso to mięso o roślinnym składzie, powszechnie wykorzystywane przez osoby na diecie wegańskiej jako zamiennik tradycyjnego mięsa. Jeśli jednak nie należysz do wegan, możesz z powodzeniem wykorzystać ten przepis do przygotowania klasycznych klopsów z sosem na bazie tradycyjnej śmietany-będą równie smaczne!
  • Gość Gość
    1636 dni temu
    ze świni ci jadła tylko trawę ..;)
  • weganin weganin
    1636 dni temu
    Sama nazwa "mięso wegańskie" jest odrażająca i abstrakcyjna. Mięso kojarzy się z produktem pochodzenia zwierzęcego. Nawet jeżeli ten produkt jest substytutem mięsa, powinien nazywać się pastą, masą wegańską, a nie "mięsem". Ciekawe kiedy jakiś mięsożerca nazwie udko z gęsi owsianej w sosie jogurtowym - "popołudniową owsianką"?
  • Gość Gość
    1616 dni temu
    świat się zmienia, język ewoluuje, dostosuj się :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!