• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • moździerz
  • durszlak

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Wegańskie mięso mielone łączymy w misce z cebulą pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy siemię lniane, bułkę tartą, napój migdałowy i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w moździerzu zielem angielskim. Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.

Krok 2: FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI

Z gotowej masy w zwilżonych wodą dłoniach formujemy okrągłe klopsiki. Klopsiki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru.  

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU

Na osobnej patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając, aż lekko się zarumieni.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Bazę sosu podlewamy małymi porcjami bulionu warzywnego, za każdym razem dokładnie mieszając, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Śmietanę zaprawiamy kilkoma łyżkami bazy sosu, mieszamy i przelewamy na patelnię.

Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem utartym w moździerzu.

Krok 5: GOTUJEMY RYŻ

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Przepłukujemy wodą i odcedzamy na durszlaku.

Krok 6: ŁĄCZYMY KLOPSIKI Z SOSEM

Usmażone klopsiki łączymy z gotowym sosem i podgrzewamy chwilę, aż smaki się połączą.

Krok 7: PODAJEMY KLOPSIKI

Klopsiki podajemy z porcją ryżu. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem utartym w moździerzu i posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    77 dni temu
    What?? Wegańskie mięso??? Chyba z ostrego cienia mgły

    odpowiedz

  • Gość Gość
    77 dni temu
    10/10
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    76 dni temu
    Wegańskie mięso to mięso o roślinnym składzie, powszechnie wykorzystywane przez osoby na diecie wegańskiej jako zamiennik tradycyjnego mięsa. Jeśli jednak nie należysz do wegan, możesz z powodzeniem wykorzystać ten przepis do przygotowania klasycznych klopsów z sosem na bazie tradycyjnej śmietany-będą równie smaczne!
  • Gość Gość
    73 dni temu
    ze świni ci jadła tylko trawę ..;)
  • weganin weganin
    72 dni temu
    Sama nazwa "mięso wegańskie" jest odrażająca i abstrakcyjna. Mięso kojarzy się z produktem pochodzenia zwierzęcego. Nawet jeżeli ten produkt jest substytutem mięsa, powinien nazywać się pastą, masą wegańską, a nie "mięsem". Ciekawe kiedy jakiś mięsożerca nazwie udko z gęsi owsianej w sosie jogurtowym - "popołudniową owsianką"?
  • Gość Gość
    53 dni temu
    świat się zmienia, język ewoluuje, dostosuj się :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram