Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- żeliwne naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: PODSMAŻAMY BOCZEK Z DODATKAMI
Boczek pokrojony w paski podsmażamy na oleju w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki – razem z nasionami.
Podsmażone składniki przekładamy na talerz.
Krok 2: GOTUJEMY CHILI CON CARNE
W tym samym naczyniu, na mocno rozgrzanym oleju, przesmażamy mięso mielone. Dodajemy podsmażony boczek z dodatkami, koncentrat pomidorowy, chili i kmin rzymski. Mieszamy i podsmażamy chwilę całość, aż aromaty się połączą.
Dodajemy pomidory pelati z odrobiną wody oraz skórkę startą z limonki i gotujemy na wolnym ogniu około godziny.
Gdy sos zredukuje się i zgęstnieje, dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę, paprykę pokrojoną w grubą kostkę, skórkę startą z limonki i posiekaną kolendrę. Gotujemy chwilę. Pod koniec gotowania przyprawiamy chili solą.
Krok 3: PIECZEMY TORTILLE
Pokrojone w trójkąty tortille podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170°C, aż staną się rumiane i chrupkie.
Krok 4: PODAJEMY CHILI CON CARNE
Gotowe chili przekładamy do głębokiego talerza. Podajemy z podpieczonymi tortillami, limonką pokrojoną w ćwiartki, świeżą kolendrą oraz kleksem z kwaśnej śmietany.
Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Chilli sin carne
Wypróbuj odchudzone chilli con carne według Darii – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw!
Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!
Kurczak po meksykańsku
Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.
Chili con carne
Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chili con carne
- Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
- Zupa harira
- Wegetariańskie chili z batatami
- Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
- Pasta z sera feta z oliwkami
- Pulled pork
- Rosół z gęsi z warzywami
- Bułeczki z chili
- Chilli sin carne
- Chili z indykiem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Domowe majonezy smakowe
- Chili sin carne z mięsem wegańskim
- Chili sin carne con tofu
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- ZIELONY MAJONEZ
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Dip z ciecierzycy
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Koktajle owocowe
- Tort malinowy
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
- Hiszpańska tortilla ziemniaczana
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2192 dni temu
Rewelacja!super smak, przepis zostanie z nami na stałe!
odpowiedz
2197 dni temu
Zapomniałam kupić paprykę czerwoną oraz limonkę, pomyliłam mięso (dałam wołowe, które miało iść do hamburgerów), nie udało nam się też kupić świeżej kolendry, a zamiast chili dałam z rozpędu zmielone suszone nasiona ostrej papryczki. Tak czy siak, wyszło świetne! Szczerze polecam i dziękuję za inspirację! Znowu chce mi się gotować! p.s. Na śniadanie były corn dogi ;), a na jutro przewiduję hamburgery - z przepisów p. Karola.
odpowiedz
2195 dni temu
Widzimy, że praca w kuchni wre! Cieszymy się, że możemy być Twoją inspiracją i zapraszamy po więcej! :)