zobacz film Chili con carne z wędzonym boczkiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • żeliwne naczynie żaroodporne
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: PODSMAŻAMY BOCZEK Z DODATKAMI

Boczek pokrojony w paski podsmażamy na oleju w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki – razem z nasionami.

Podsmażone składniki przekładamy na talerz.

Krok 2: GOTUJEMY CHILI CON CARNE

W tym samym naczyniu, na mocno rozgrzanym oleju, przesmażamy mięso mielone. Dodajemy podsmażony boczek z dodatkami, koncentrat pomidorowy, chili i kmin rzymski. Mieszamy i podsmażamy chwilę całość, aż aromaty się połączą.

Dodajemy pomidory pelati z odrobiną wody oraz skórkę startą z limonki i gotujemy na wolnym ogniu około godziny.

Gdy sos zredukuje się i zgęstnieje, dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę, paprykę pokrojoną w grubą kostkę, skórkę startą z limonki i posiekaną kolendrę. Gotujemy chwilę. Pod koniec gotowania przyprawiamy chili solą.

Krok 3: PIECZEMY TORTILLE

Pokrojone w trójkąty tortille podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170°C, aż staną się rumiane i chrupkie.

Krok 4: PODAJEMY CHILI CON CARNE

Gotowe chili przekładamy do głębokiego talerza. Podajemy z podpieczonymi tortillami, limonką pokrojoną w ćwiartki, świeżą kolendrą oraz kleksem z kwaśnej śmietany.

Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Veritas Veritas
    1983 dni temu
    Rewelacja!super smak, przepis zostanie z nami na stałe!

    odpowiedz

  • Aśka Aśka
    1988 dni temu
    Zapomniałam kupić paprykę czerwoną oraz limonkę, pomyliłam mięso (dałam wołowe, które miało iść do hamburgerów), nie udało nam się też kupić świeżej kolendry, a zamiast chili dałam z rozpędu zmielone suszone nasiona ostrej papryczki. Tak czy siak, wyszło świetne! Szczerze polecam i dziękuję za inspirację! Znowu chce mi się gotować! p.s. Na śniadanie były corn dogi ;), a na jutro przewiduję hamburgery - z przepisów p. Karola.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1986 dni temu
    Widzimy, że praca w kuchni wre! Cieszymy się, że możemy być Twoją inspiracją i zapraszamy po więcej! :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!