Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- żeliwne naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: PODSMAŻAMY BOCZEK Z DODATKAMI
Boczek pokrojony w paski podsmażamy na oleju w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki – razem z nasionami.
Podsmażone składniki przekładamy na talerz.
Krok 2: GOTUJEMY CHILI CON CARNE
W tym samym naczyniu, na mocno rozgrzanym oleju, przesmażamy mięso mielone. Dodajemy podsmażony boczek z dodatkami, koncentrat pomidorowy, chili i kmin rzymski. Mieszamy i podsmażamy chwilę całość, aż aromaty się połączą.
Dodajemy pomidory pelati z odrobiną wody oraz skórkę startą z limonki i gotujemy na wolnym ogniu około godziny.
Gdy sos zredukuje się i zgęstnieje, dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę, paprykę pokrojoną w grubą kostkę, skórkę startą z limonki i posiekaną kolendrę. Gotujemy chwilę. Pod koniec gotowania przyprawiamy chili solą.
Krok 3: PIECZEMY TORTILLE
Pokrojone w trójkąty tortille podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170°C, aż staną się rumiane i chrupkie.
Krok 4: PODAJEMY CHILI CON CARNE
Gotowe chili przekładamy do głębokiego talerza. Podajemy z podpieczonymi tortillami, limonką pokrojoną w ćwiartki, świeżą kolendrą oraz kleksem z kwaśnej śmietany.
Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Chilli sin carne
Wypróbuj odchudzone chilli con carne według Darii – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw!
Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!
Kurczak po meksykańsku
Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.
Chili con carne
Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Sałatka gyros
- Wigilijny makowiec
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2214 dni temu
Rewelacja!super smak, przepis zostanie z nami na stałe!
odpowiedz
2220 dni temu
Zapomniałam kupić paprykę czerwoną oraz limonkę, pomyliłam mięso (dałam wołowe, które miało iść do hamburgerów), nie udało nam się też kupić świeżej kolendry, a zamiast chili dałam z rozpędu zmielone suszone nasiona ostrej papryczki. Tak czy siak, wyszło świetne! Szczerze polecam i dziękuję za inspirację! Znowu chce mi się gotować! p.s. Na śniadanie były corn dogi ;), a na jutro przewiduję hamburgery - z przepisów p. Karola.
odpowiedz
2218 dni temu
Widzimy, że praca w kuchni wre! Cieszymy się, że możemy być Twoją inspiracją i zapraszamy po więcej! :)