Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Moździerz
- Rozgrzej piekarnik do 150°C (termoobieg), nagrzej naczynie żaroodporne w piekarniku.
Przygotowanie
Olej słonecznikowy rozprowadzamy w głębokiej patelni. Posiekany czosnek wrzucamy na zimny tłuszcz, a po chwili smażenia na patelnię wrzucamy pokrojoną w grube piórka cebulę.
Następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Warzywa smażymy na mocnym ogniu, mieszamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
W moździerzu tłuczemy goździki i mieszamy je z 1 łyżką cynamonu.
Pokrojone w plasterki na ukos piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy na patelnię razem z goździkami i cynamonem (2 duże szczypty). Do całości dodajemy pokrojoną w drobną kostkę zieloną papryczkę chili oraz skórkę z limonki. Wszystkie składniki podsmażamy i mieszamy. Dodajemy sok z limonki, przykrywamy, dusimy do momentu, aż sok z limonki wyparuje. Dodajemy fasolę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy.
Zawartość patelni przekładamy do wcześniej nagrzanego w piekarniku naczynia żaroodpornego. Czystą patelnię podgrzewamy, układamy na niej tortillę, uważając, żeby jej nie przypalić (podgrzewamy z obu stron, czynność powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli). Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, dodajemy do dania 2 pęczki posiekanej kolendry, mieszamy. Przysmażone tortille kroimy na kawałki (w trójkąty) i wbijamy je w danie.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
Porcja zdrowia inspirowana kuchnią włoską. Świeże warzywa i kurczak to pomysł na szybkie, lekkie i smaczne danie.
Tortilla z kurczakiem i guacamole
Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik piernikowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
- Sałatka gyros
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
3291 dni temu
Polecam! Od kiedy zrobilam to w domu to ulubione danie moje i taty ;)
odpowiedz
3291 dni temu
Liczymy, że znajdziecie tu jeszcze kilka ulubionych dań :)
4031 dni temu
Kurczaka z warzywami wkładamy do piekarnika tylko po to, by danie nie ostygło, przed przygotowaniem reszty dania. Gdy tortille mamy gotowe, możemy kurczaka wyjąć z piekarnika :)
odpowiedz
4031 dni temu
Mnie brakuje tylko informacji ile czasu trzeba trzymać w piekarniku kurczaka z warzywami ;)
odpowiedz
4032 dni temu
Nosz kurde robie ten przepis za pare dni musi byc zajebisty hoho tylko tym razem musze pilnowac żarcia bo w akademiku oczywiscie ziomy mi wyżrą... Pozdro dla kuchni lidla jestescie zajebisci. studenci z wro wam dziekuja :)
odpowiedz
4206 dni temu
Ekstra! http://obiednie.blogspot.com/2013/06/mexico-jak-znalaz.html
odpowiedz
4217 dni temu
Bardzo dobre. Warto zadbać żeby w domu było coś do picia.
odpowiedz
4228 dni temu
Nie wdziałam gazetek bo pojechałam za późno. 12 maja 2013r.
odpowiedz
4231 dni temu
Proporcje w przepisie nijak się mają do tego co na filmiku, 400 g odsączonej cebuli to 2x tyle, a 3 piersi z kurczaka to 3 razy tyle co na filmie. Przepis ogólnie super, danie bardzo smaczne, troszkę przesadziłęm z ostrością, na następny raz: mniej kurczaka i fasoli, polecam:)
odpowiedz
4231 dni temu
kurczak po Mekańsku
odpowiedz
4231 dni temu
dla mnie wporzo pokazane, trochę wyobraźni i wprawy i nie będzie trzeba pokazywać, a tym samym zanudzać pokazem krojenia papryki w trójkąty. Dla mnie zrealizowane w sam raz - du żo cennych wskazówek w jednym jak i drugim filmie. Jak nie wiecie jak kroić warzywa to odsyłam do YT - z całą pewnością są tam jakieś tutki. :) Jak Lidl zrezygnuje z Pascala i Okrasy, życie stanie się nudne, a ja nie będę już czekał na ulotki.
odpowiedz
4233 dni temu
U nas przepisy są w wersji papierowej co tydzień. Teraz nawet też te na ciasta.
odpowiedz
4234 dni temu
Danie bardzo smaczne. Problem miałam tylko z ilością kurczaka. Nie wiedzialam czy to sa piersi pojedyncze czy podwójne . Wybrałam drugą opcję i było go chyba za dużo. Kurczak puściła duzo soku i troszkę trwało zanim wszytsko odparowało, jednocześnie papryki troszkę straciły kolor. Mimo tego polecam.
odpowiedz
4235 dni temu
Filmiki są w sam raz komu by się chciało oglądać 40 minutowy film. Kroić każdy umie i nie musimy oglądać jak ktoś kroi paprykę czy cebulę ;/ Co do dania to bardzo smaczne, zamiast ostrej papryczki dodałam w proszku i trochę przesadziłam z ostrością ;) ale danie na pewno powtórzę kolejny raz :)
odpowiedz
4236 dni temu
Dołączam się do pytania, co się dzieje, dlaczego te filmiki teraz takie krótkie i wszystko na gotowca?
odpowiedz
4236 dni temu
wersja papierowa = cotygodniowa gazetka
odpowiedz
4236 dni temu
He he, a nie mówione było to już... :) Drogi Lidlu to przecież OPTYMALIZACJA, piękne słowo (oznaczające w zasadzie wszystko - cięcie kosztów też w to wchodzi - a dlaczego na przykład przepisów już nie ma od jakiegoś czasu w wersjach papierowych? wycofujemy się może z Pascala i Karola?). Zgadzam się w 100 proc z przedmówczynią/cą
odpowiedz
4237 dni temu
Pomimo, że odcinek dłuższy niż pamiętne przepisy w wersji mini 3min. , to znów odnosi się wrażenie, że ten przepis jest za bardzo skrócony, tak na szybko. Np. prawie wszystkie składniki przygotowane, kurczak pokrojony, papryka w trójkąty pokrojona na gotowo. A może by tak pokazać jak to się robi a nie tylko słowami opisać? Wcześniej to nie było problemem.
odpowiedz
zobacz wszystkie