Kurczak po meksykańsku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Moździerz
  • Rozgrzej piekarnik do 150°C (termoobieg), nagrzej naczynie żaroodporne w piekarniku.

Przygotowanie

Olej słonecznikowy rozprowadzamy w głębokiej patelni. Czosnek wrzucamy na zimny tłuszcz, a po chwili smażenia na patelnię wrzucamy cebulę.

Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Warzywa smażymy na mocnym ogniu, mieszamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.

W moździerzu tłuczemy goździki i mieszamy je z 1 łyżką cynamonu.

Pokrojonego kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy na patelnię razem z goździkami i cynamonem (2 duże szczypty). Do całości dodajemy pokrojoną zieloną papryczkę chili oraz skórkę z limonki. Wszystkie składniki podsmażamy i mieszamy. Dodajemy sok z limonki, przykrywamy, dusimy do momentu, aż sok z limonki wyparuje. Dodajemy fasolę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy.

Zawartość patelni przekładamy do wcześniej nagrzanego w piekarniku naczynia żaroodpornego. Czystą patelnię podgrzewamy, układamy na niej tortillę, uważając, żeby jej nie przypalić (podgrzewamy z obu stron, czynność powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli). Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, dodajemy do dania 2 pęczki posiekanej kolendry, mieszamy. Przysmażone tortille kroimy na kawałki (w trójkąty) i wbijamy je w danie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    868 dni temu
    Polecam! Od kiedy zrobilam to w domu to ulubione danie moje i taty ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    868 dni temu
    Liczymy, że znajdziecie tu jeszcze kilka ulubionych dań :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1608 dni temu
    Kurczaka z warzywami wkładamy do piekarnika tylko po to, by danie nie ostygło, przed przygotowaniem reszty dania. Gdy tortille mamy gotowe, możemy kurczaka wyjąć z piekarnika :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1608 dni temu
    Mnie brakuje tylko informacji ile czasu trzeba trzymać w piekarniku kurczaka z warzywami ;)

    odpowiedz

  • Zbychu Zbychu
    1609 dni temu
    Nosz kurde robie ten przepis za pare dni musi byc zajebisty hoho tylko tym razem musze pilnowac żarcia bo w akademiku oczywiscie ziomy mi wyżrą... Pozdro dla kuchni lidla jestescie zajebisci. studenci z wro wam dziekuja :)

    odpowiedz

  • Obiednie Obiednie
    1783 dni temu
    Ekstra! http://obiednie.blogspot.com/2013/06/mexico-jak-znalaz.html

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    1794 dni temu
    Bardzo dobre. Warto zadbać żeby w domu było coś do picia.

    odpowiedz

  • Zosia Loska Kot Loska Zosia Loska Kot Loska
    1805 dni temu
    Nie wdziałam gazetek bo pojechałam za późno. 12 maja 2013r.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1807 dni temu
    Proporcje w przepisie nijak się mają do tego co na filmiku, 400 g odsączonej cebuli to 2x tyle, a 3 piersi z kurczaka to 3 razy tyle co na filmie. Przepis ogólnie super, danie bardzo smaczne, troszkę przesadziłęm z ostrością, na następny raz: mniej kurczaka i fasoli, polecam:)

    odpowiedz

  • Karolina Jedrysiak Karolina Jedrysiak
    1808 dni temu
    kurczak po Mekańsku

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1808 dni temu
    dla mnie wporzo pokazane, trochę wyobraźni i wprawy i nie będzie trzeba pokazywać, a tym samym zanudzać pokazem krojenia papryki w trójkąty. Dla mnie zrealizowane w sam raz - du żo cennych wskazówek w jednym jak i drugim filmie. Jak nie wiecie jak kroić warzywa to odsyłam do YT - z całą pewnością są tam jakieś tutki. :) Jak Lidl zrezygnuje z Pascala i Okrasy, życie stanie się nudne, a ja nie będę już czekał na ulotki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1810 dni temu
    U nas przepisy są w wersji papierowej co tydzień. Teraz nawet też te na ciasta.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1811 dni temu
    Danie bardzo smaczne. Problem miałam tylko z ilością kurczaka. Nie wiedzialam czy to sa piersi pojedyncze czy podwójne . Wybrałam drugą opcję i było go chyba za dużo. Kurczak puściła duzo soku i troszkę trwało zanim wszytsko odparowało, jednocześnie papryki troszkę straciły kolor. Mimo tego polecam.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1812 dni temu
    Filmiki są w sam raz komu by się chciało oglądać 40 minutowy film. Kroić każdy umie i nie musimy oglądać jak ktoś kroi paprykę czy cebulę ;/ Co do dania to bardzo smaczne, zamiast ostrej papryczki dodałam w proszku i trochę przesadziłam z ostrością ;) ale danie na pewno powtórzę kolejny raz :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1813 dni temu
    Dołączam się do pytania, co się dzieje, dlaczego te filmiki teraz takie krótkie i wszystko na gotowca?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1813 dni temu
    wersja papierowa = cotygodniowa gazetka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1813 dni temu
    He he, a nie mówione było to już... :) Drogi Lidlu to przecież OPTYMALIZACJA, piękne słowo (oznaczające w zasadzie wszystko - cięcie kosztów też w to wchodzi - a dlaczego na przykład przepisów już nie ma od jakiegoś czasu w wersjach papierowych? wycofujemy się może z Pascala i Karola?). Zgadzam się w 100 proc z przedmówczynią/cą

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1814 dni temu
    Pomimo, że odcinek dłuższy niż pamiętne przepisy w wersji mini 3min. , to znów odnosi się wrażenie, że ten przepis jest za bardzo skrócony, tak na szybko. Np. prawie wszystkie składniki przygotowane, kurczak pokrojony, papryka w trójkąty pokrojona na gotowo. A może by tak pokazać jak to się robi a nie tylko słowami opisać? Wcześniej to nie było problemem.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram