
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Czosnek siekamy i dodajemy razem z oregano do cebuli. Po minucie smażenia dodajemy kmin oraz mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą oraz wodę lub bulion. Doprawiamy posiekaną w kostkę papryczką chili, solą i pieprzem cayenne. Dusimy na małym ogniu 20 min. Paprykę kroimy w kotkę 1x1 cm, dodajemy do całości i gotujemy następne 5 min. Przekładamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 min, delikatnie mieszając.
Jak podawać
Serwujemy z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli lub z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

Komentarze (45)
1035 dni temu
Kurde, jutro to robię na obiad!
odpowiedz
1107 dni temu
bez kukurydzy???
odpowiedz
1106 dni temu
Kukurydza w chili con carne to opcjonalny składnik. Możemy ją dodać, możemy pominąć. W tym przepisie jej nie ma, ale zapewniamy, że danie jest pyszne! :)
1401 dni temu
To nie jest danie Mexykanskie. Amerykański wymysł.
odpowiedz
1491 dni temu
20 minut gotowania to za mało. W przepisie okrasy jest 1-1,5 godziny i wychodzi o wiele lepsze chilli
odpowiedz
1491 dni temu
20 minut gotowania to za mało. W przepisie okrasy jest 1-1,5 godziny i wychodzi o wiele lepsze chilli
odpowiedz
1625 dni temu
kminek to nie jest kmin rzymski, polecam zapamiętać
odpowiedz
1672 dni temu
Swietne danie. Bardzo proste, chodz kminek polecam mielony. ;D
odpowiedz
1687 dni temu
super
odpowiedz
1833 dni temu
No to ja polecam jeszcze w takim wydaniu 😉 https://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/wszystkie-inne/inne/item/820-chili-con-carne-dobry-przepis-na-pyszna-wolowine.html
odpowiedz
1833 dni temu
No to ja polecam jeszcze w takim wydaniu 😉 https://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/wszystkie-inne/inne/item/820-chili-con-carne-dobry-przepis-na-pyszna-wolowine.html
odpowiedz
1834 dni temu
Pycha
odpowiedz
1863 dni temu
Pyszne! zrobiłem raz, ale na jednym razie się nie skończy! :DD
odpowiedz
1922 dni temu
Bardzo dobre, rozgrzewające i sycące danie :)
odpowiedz
2046 dni temu
Bardzo dobre jedzonko
odpowiedz
2233 dni temu
przepyszna, pozdrawiam z gorącego Konga cebulaczki :* :) Pjona
odpowiedz
2233 dni temu
ja z Etiopii
2286 dni temu
Bardzo dobry przepis. Korzystam regularnie, sprawdzony.
odpowiedz
2340 dni temu
lipa nie przepis
odpowiedz
2341 dni temu
Chili con carne- rewelacja. Dziękuje za przepis 😄
odpowiedz
2442 dni temu
Czy na pewno dodać tylko 250 g mięsa? Na 4 porcje? Nie za mało?
odpowiedz
2441 dni temu
Tak, w przepisie używamy 250 g mięsa. Pamiętaj jednak, że dochodzi tutaj duża ilość warzyw :)
2491 dni temu
bardzo często robię, świetne danie i przepis :D
odpowiedz
2509 dni temu
Kolego w oryginalnym chili meksykanskim nie ma kukurydzy, takze to Twoj przepis jest przekoloryzzowany, gratulacje dla autora, świetny dań 😎
odpowiedz
2047 dni temu
Ale "oryginalne chili meksykańskie" nie istnieje, przecież to przepis wymyślony w Teksasie...
2606 dni temu
Wasz przepis na "Chili con carne" jest niepełny, bo brakuje w nim kukurydzy.
odpowiedz
2606 dni temu
Właśnie, bo bez kukurydzy to danie wygląda mdło i nijako. Mało apetyczne.
2591 dni temu
sam jesteś niepełny.
2583 dni temu
W oryginalnym przepisie nie ma kukurydzy, ona może być dodatkiem ale nie jest głównym składnikiem :)
2512 dni temu
nigdy nie jadlam chilli con carne z kukurydza? to typowo po meksykansku?
2672 dni temu
włąsnie się prychci :)
odpowiedz
2759 dni temu
Danie świetne, bardzo aromatyczne. Dodałabym więcej mięsa, ok. 400 g.
odpowiedz
2759 dni temu
Jakby ktoś miał problem z kminem rzymskim to zapewne znajdzie go w sklepie ze zdrową żywnością dzisiaj obleciałem pół Koszalina żeby go znaleźć a chili wyszło znakomicie
odpowiedz
3157 dni temu
Można użyć zwykłego kminku, to jest powszechnie stosowana przyprawa w kuchni meksykańskiej. Robiłem i polecam (chociaż nie robiłem dania dokładnie wg. tego przepisu).
odpowiedz
2583 dni temu
Z braku laku można zamienić, ale tą przyprawę można dostać w każdym większym markecie. Należy też pamiętać, że kumin/kmin rzymski znacznie różni się smakiem i zapachem od zwykłego kminku.
3212 dni temu
Niesamowite, robię już to 2 raz. Bardzo dobre danie w takim stylu meksykańskim. Ciezko tylko dostac kumin i papryczki chilly (o tej porze roku)
odpowiedz
3231 dni temu
Dzisiaj zrobiłam, wyszło pyszne! Na pewno często będę je przyrządzała :)
odpowiedz
3660 dni temu
można dodać nasiona fenkułu - w każdej aptece koperek - herbatka z kopru włoskiego :) bo przecież chodzi o aromat
odpowiedz
3687 dni temu
no tak troche jednak slabo polecac przepis ze skladnikiem ktorego nie ma sie w sprzedazy, moze by tak sie zaopatrzyc...?
odpowiedz
3689 dni temu
Cudowna potrawa ! polecam wszystkim tym, którzy lubią ostre smaki
odpowiedz
3693 dni temu
Zrobiłam. Pyszne, chodź dodałam nieco mniej ostrej papryki. Zachowałam przepis na przyszłość.
odpowiedz
3693 dni temu
Świetne - często robię. Fasola nie musi być czerwona - dobrze smakuje też biała. Zamiast świeżej papryczki można kupić halapenios w zalewie :) - zamiast placków tortila użyć gotowych Tacos. Można też z boku przygotowac sosy - guacamole + kwaśna śmietana (śmietanę dodaje się do każdego kęsa lub do tortili)
odpowiedz
3696 dni temu
W Lidlu jest kmin rzymski? Chyba muszę się uważniej przyglądać bo nie widziałam. Spotkałam jedynie w almie ale w całości, a nie zmielony :(
odpowiedz
3698 dni temu
Pyszne
odpowiedz
zobacz wszystkie