CHILI CON CARNE
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Cebule kroimy i szklimy na oliwie. Czosnek siekamy i dodajemy razem z oregano do cebuli. Po minucie smażenia dodajemy kmin oraz mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą oraz wodę lub bulion. Doprawiamy papryczką chili, solą i pieprzem cayenne. Dusimy na małym ogniu 20 min. Paprykę kroimy, dodajemy do całości i gotować następne 5 min. Przekładamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 min, delikatnie mieszając.

Jak podawać

Serwujemy z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli lub z ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (36)

Avatar
  • Meksyk Meksyk
    38 dni temu
    No to ja polecam jeszcze w takim wydaniu 😉 https://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/wszystkie-inne/inne/item/820-chili-con-carne-dobry-przepis-na-pyszna-wolowine.html

    odpowiedz

  • Meksyk Meksyk
    38 dni temu
    No to ja polecam jeszcze w takim wydaniu 😉 https://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/wszystkie-inne/inne/item/820-chili-con-carne-dobry-przepis-na-pyszna-wolowine.html

    odpowiedz

  • www www
    39 dni temu
    Pycha

    odpowiedz

  • Gość Gość
    68 dni temu
    Pyszne! zrobiłem raz, ale na jednym razie się nie skończy! :DD

    odpowiedz

  • wojtas wojtas
    127 dni temu
    Bardzo dobre, rozgrzewające i sycące danie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    251 dni temu
    Bardzo dobre jedzonko

    odpowiedz

  • Pisia Pisia
    438 dni temu
    przepyszna, pozdrawiam z gorącego Konga cebulaczki :* :) Pjona

    odpowiedz

  • Gośćerazmus Gośćerazmus
    438 dni temu
    ja z Etiopii
  • Gość Gość
    491 dni temu
    Bardzo dobry przepis. Korzystam regularnie, sprawdzony.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    545 dni temu
    lipa nie przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    546 dni temu
    Chili con carne- rewelacja. Dziękuje za przepis 😄

    odpowiedz

  • Gość Gość
    647 dni temu
    Czy na pewno dodać tylko 250 g mięsa? Na 4 porcje? Nie za mało?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    646 dni temu
    Tak, w przepisie używamy 250 g mięsa. Pamiętaj jednak, że dochodzi tutaj duża ilość warzyw :)
  • zamo zamo
    696 dni temu
    bardzo często robię, świetne danie i przepis :D

    odpowiedz

  • donmexicano donmexicano
    714 dni temu
    Kolego w oryginalnym chili meksykanskim nie ma kukurydzy, takze to Twoj przepis jest przekoloryzzowany, gratulacje dla autora, świetny dań 😎

    odpowiedz

  • lolololol lolololol
    252 dni temu
    Ale "oryginalne chili meksykańskie" nie istnieje, przecież to przepis wymyślony w Teksasie...
  • Gość Gość
    811 dni temu
    Wasz przepis na "Chili con carne" jest niepełny, bo brakuje w nim kukurydzy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    811 dni temu
    Właśnie, bo bez kukurydzy to danie wygląda mdło i nijako. Mało apetyczne.
  • Gość Gość
    796 dni temu
    sam jesteś niepełny.
  • ~~Gosia~~ ~~Gosia~~
    788 dni temu
    W oryginalnym przepisie nie ma kukurydzy, ona może być dodatkiem ale nie jest głównym składnikiem :)
  • Asia Asia
    717 dni temu
    nigdy nie jadlam chilli con carne z kukurydza? to typowo po meksykansku?
  • Gość Gość
    877 dni temu
    włąsnie się prychci :)

    odpowiedz

  • gość gość
    964 dni temu
    Danie świetne, bardzo aromatyczne. Dodałabym więcej mięsa, ok. 400 g.

    odpowiedz

  • Azi Azi
    964 dni temu
    Jakby ktoś miał problem z kminem rzymskim to zapewne znajdzie go w sklepie ze zdrową żywnością dzisiaj obleciałem pół Koszalina żeby go znaleźć a chili wyszło znakomicie

    odpowiedz

  • Chef Chef
    1362 dni temu
    Można użyć zwykłego kminku, to jest powszechnie stosowana przyprawa w kuchni meksykańskiej. Robiłem i polecam (chociaż nie robiłem dania dokładnie wg. tego przepisu).

    odpowiedz

  • ~~Gosia~~ ~~Gosia~~
    788 dni temu
    Z braku laku można zamienić, ale tą przyprawę można dostać w każdym większym markecie. Należy też pamiętać, że kumin/kmin rzymski znacznie różni się smakiem i zapachem od zwykłego kminku.
  • Gość Gość
    1417 dni temu
    Niesamowite, robię już to 2 raz. Bardzo dobre danie w takim stylu meksykańskim. Ciezko tylko dostac kumin i papryczki chilly (o tej porze roku)

    odpowiedz

  • Kami Kami
    1436 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam, wyszło pyszne! Na pewno często będę je przyrządzała :)

    odpowiedz

  • mała Mi mała Mi
    1865 dni temu
    można dodać nasiona fenkułu - w każdej aptece koperek - herbatka z kopru włoskiego :) bo przecież chodzi o aromat

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1892 dni temu
    no tak troche jednak slabo polecac przepis ze skladnikiem ktorego nie ma sie w sprzedazy, moze by tak sie zaopatrzyc...?

    odpowiedz

  • Martynika Martynika
    1894 dni temu
    Cudowna potrawa ! polecam wszystkim tym, którzy lubią ostre smaki

    odpowiedz

  • Iza Iza
    1898 dni temu
    Zrobiłam. Pyszne, chodź dodałam nieco mniej ostrej papryki. Zachowałam przepis na przyszłość.

    odpowiedz

  • Kel Kel
    1898 dni temu
    Świetne - często robię. Fasola nie musi być czerwona - dobrze smakuje też biała. Zamiast świeżej papryczki można kupić halapenios w zalewie :) - zamiast placków tortila użyć gotowych Tacos. Można też z boku przygotowac sosy - guacamole + kwaśna śmietana (śmietanę dodaje się do każdego kęsa lub do tortili)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1901 dni temu
    W Lidlu jest kmin rzymski? Chyba muszę się uważniej przyglądać bo nie widziałam. Spotkałam jedynie w almie ale w całości, a nie zmielony :(

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    1903 dni temu
    Pyszne

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram