Chili con carne
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Czosnek siekamy i dodajemy razem z oregano do cebuli. Po minucie smażenia dodajemy kmin oraz mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą oraz wodę lub bulion. Doprawiamy posiekaną w kostkę papryczką chili, solą i pieprzem cayenne. Dusimy na małym ogniu 20 min. Paprykę kroimy w kotkę 1x1 cm, dodajemy do całości i gotujemy następne 5 min. Przekładamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 min, delikatnie mieszając.

Jak podawać

Serwujemy z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli lub z ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (45)

Avatar
  • Baca Baca
    1527 dni temu
    Kurde, jutro to robię na obiad!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1600 dni temu
    bez kukurydzy???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1599 dni temu
    Kukurydza w chili con carne to opcjonalny składnik. Możemy ją dodać, możemy pominąć. W tym przepisie jej nie ma, ale zapewniamy, że danie jest pyszne! :)
  • Gość Gość
    1894 dni temu
    To nie jest danie Mexykanskie. Amerykański wymysł.

    odpowiedz

  • kemot25 kemot25
    1984 dni temu
    20 minut gotowania to za mało. W przepisie okrasy jest 1-1,5 godziny i wychodzi o wiele lepsze chilli

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1984 dni temu
    20 minut gotowania to za mało. W przepisie okrasy jest 1-1,5 godziny i wychodzi o wiele lepsze chilli

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2118 dni temu
    kminek to nie jest kmin rzymski, polecam zapamiętać

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2165 dni temu
    Swietne danie. Bardzo proste, chodz kminek polecam mielony. ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2180 dni temu
    super

    odpowiedz

  • Meksyk Meksyk
    2326 dni temu
    No to ja polecam jeszcze w takim wydaniu 😉 https://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/wszystkie-inne/inne/item/820-chili-con-carne-dobry-przepis-na-pyszna-wolowine.html

    odpowiedz

  • Meksyk Meksyk
    2326 dni temu
    No to ja polecam jeszcze w takim wydaniu 😉 https://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/wszystkie-inne/inne/item/820-chili-con-carne-dobry-przepis-na-pyszna-wolowine.html

    odpowiedz

  • www www
    2327 dni temu
    Pycha

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2356 dni temu
    Pyszne! zrobiłem raz, ale na jednym razie się nie skończy! :DD

    odpowiedz

  • wojtas wojtas
    2415 dni temu
    Bardzo dobre, rozgrzewające i sycące danie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2539 dni temu
    Bardzo dobre jedzonko

    odpowiedz

  • Pisia Pisia
    2726 dni temu
    przepyszna, pozdrawiam z gorącego Konga cebulaczki :* :) Pjona

    odpowiedz

  • Gośćerazmus Gośćerazmus
    2726 dni temu
    ja z Etiopii
  • Gość Gość
    2779 dni temu
    Bardzo dobry przepis. Korzystam regularnie, sprawdzony.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2833 dni temu
    lipa nie przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2834 dni temu
    Chili con carne- rewelacja. Dziękuje za przepis 😄

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2935 dni temu
    Czy na pewno dodać tylko 250 g mięsa? Na 4 porcje? Nie za mało?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2934 dni temu
    Tak, w przepisie używamy 250 g mięsa. Pamiętaj jednak, że dochodzi tutaj duża ilość warzyw :)
  • zamo zamo
    2984 dni temu
    bardzo często robię, świetne danie i przepis :D

    odpowiedz

  • donmexicano donmexicano
    3002 dni temu
    Kolego w oryginalnym chili meksykanskim nie ma kukurydzy, takze to Twoj przepis jest przekoloryzzowany, gratulacje dla autora, świetny dań 😎

    odpowiedz

  • lolololol lolololol
    2540 dni temu
    Ale "oryginalne chili meksykańskie" nie istnieje, przecież to przepis wymyślony w Teksasie...
  • Gość Gość
    3099 dni temu
    Wasz przepis na "Chili con carne" jest niepełny, bo brakuje w nim kukurydzy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3099 dni temu
    Właśnie, bo bez kukurydzy to danie wygląda mdło i nijako. Mało apetyczne.
  • Gość Gość
    3084 dni temu
    sam jesteś niepełny.
  • ~~Gosia~~ ~~Gosia~~
    3076 dni temu
    W oryginalnym przepisie nie ma kukurydzy, ona może być dodatkiem ale nie jest głównym składnikiem :)
  • Asia Asia
    3005 dni temu
    nigdy nie jadlam chilli con carne z kukurydza? to typowo po meksykansku?
  • Gość Gość
    3165 dni temu
    włąsnie się prychci :)

    odpowiedz

  • gość gość
    3252 dni temu
    Danie świetne, bardzo aromatyczne. Dodałabym więcej mięsa, ok. 400 g.

    odpowiedz

  • Azi Azi
    3252 dni temu
    Jakby ktoś miał problem z kminem rzymskim to zapewne znajdzie go w sklepie ze zdrową żywnością dzisiaj obleciałem pół Koszalina żeby go znaleźć a chili wyszło znakomicie

    odpowiedz

  • Chef Chef
    3650 dni temu
    Można użyć zwykłego kminku, to jest powszechnie stosowana przyprawa w kuchni meksykańskiej. Robiłem i polecam (chociaż nie robiłem dania dokładnie wg. tego przepisu).

    odpowiedz

  • ~~Gosia~~ ~~Gosia~~
    3076 dni temu
    Z braku laku można zamienić, ale tą przyprawę można dostać w każdym większym markecie. Należy też pamiętać, że kumin/kmin rzymski znacznie różni się smakiem i zapachem od zwykłego kminku.
  • Gość Gość
    3705 dni temu
    Niesamowite, robię już to 2 raz. Bardzo dobre danie w takim stylu meksykańskim. Ciezko tylko dostac kumin i papryczki chilly (o tej porze roku)

    odpowiedz

  • Kami Kami
    3724 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam, wyszło pyszne! Na pewno często będę je przyrządzała :)

    odpowiedz

  • mała Mi mała Mi
    4153 dni temu
    można dodać nasiona fenkułu - w każdej aptece koperek - herbatka z kopru włoskiego :) bo przecież chodzi o aromat

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4180 dni temu
    no tak troche jednak slabo polecac przepis ze skladnikiem ktorego nie ma sie w sprzedazy, moze by tak sie zaopatrzyc...?

    odpowiedz

  • Martynika Martynika
    4182 dni temu
    Cudowna potrawa ! polecam wszystkim tym, którzy lubią ostre smaki

    odpowiedz

  • Iza Iza
    4186 dni temu
    Zrobiłam. Pyszne, chodź dodałam nieco mniej ostrej papryki. Zachowałam przepis na przyszłość.

    odpowiedz

  • Kel Kel
    4186 dni temu
    Świetne - często robię. Fasola nie musi być czerwona - dobrze smakuje też biała. Zamiast świeżej papryczki można kupić halapenios w zalewie :) - zamiast placków tortila użyć gotowych Tacos. Można też z boku przygotowac sosy - guacamole + kwaśna śmietana (śmietanę dodaje się do każdego kęsa lub do tortili)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4189 dni temu
    W Lidlu jest kmin rzymski? Chyba muszę się uważniej przyglądać bo nie widziałam. Spotkałam jedynie w almie ale w całości, a nie zmielony :(

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    4191 dni temu
    Pyszne

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Chili con carne – kwintesencja kuchni meksykańskiej

Chili con carne to popularny fastfood w meksykańskich i teksańskich barach, który możesz przygotować również we własnej kuchni. Jego przyrządzenie okazuje się zaskakująco proste, dlatego koniecznie musisz spróbować! Z czego składa się to klasyczne danie meksykańskie z mięsem mielonym? Obowiązkowo muszą się w nim znaleźć papryki chili, cebula, czosnek, pomidory oraz wspomniane mięso mielone – najlepiej wołowina lub wieprzowina. Ważną rolę odgrywają tu przyprawy, dlatego meksykańskie chili con carne należy sowicie doprawić kminem rzymskim oraz pieprzem. Co jeszcze może trafić do tej uwielbianej na całym świecie potrawy? Kukurydza czy fasola to tylko niektóre z godnych uwagi dodatków. Co ciekawe, poza nimi większość składników chili należy drobno posiekać lub dokładnie rozetrzeć. Kolejny krok to krótkie duszenie lub smażenie. Najczęstsze sposoby podania zakładają zawinięcie chili w tortille lub serwowanie go z ryżem. Przy czym warto dodać, że osoby podchodzące ortodoksyjnie do kulinariów, rezygnują z dodatku pomidorów i kukurydzy, dosłownie traktując nazwę dania, a zatem pozostawiając jedynie mięso oraz chili.

Przepis na chili con carne – pochodzenie meksykańskiego specjału

Wokół przepisu na chili con carne krąży sporo legend. Choć nie mają one wiele wspólnego z rzeczywistością, bywają ciekawe i zaskakujące. Przykładowo jedna z nich mówi, że oryginalny przepis na chili con carne otrzymała hiszpańska zakonnica Maria z Ágredy podczas jednej z wizji, które regularnie ją nawiedzały. Zgodnie z legendą jej duch wędrował wówczas przez Atlantyk, aby szerzyć chrześcijaństwo wśród Indian. Właśnie wtedy otrzymała przepis od pogan, który z czasem rozprzestrzenił się niemal na całym świecie. Pomijając jednak legendy, podania historyczne wskazują, że pierwsze przepisy na chili con carne pojawiły się już w 1850 roku. Aczkolwiek ówczesna wersja niekoniecznie przypadłaby Ci do gustu, ponieważ bazowała na łoju wołowym z dodatkiem suszonej wołowiny, ostrych papryczek chili oraz soli. Dopiero z czasem skromna receptura przerodziła się w znany dziś przepis na chili con carne.

Jak zrobić chili con carne? Cenne wskazówki

Mówiąc o tym, jak zrobić chili con carne, nie sposób nie wspomnieć o bazie całej potrawy, czyli bulionie. Naszym zdaniem najlepszy wybór to bulion warzywny o delikatnym smaku, który stanie się idealnym tłem dla wyrazistych składników. Możesz mieć pewność, że nie zdominuje on smaku potrawy. Mamy dla Ciebie wskazówki, dzięki którym ugotujesz smaczny bulion warzywny. Zacznij więc od przygotowania warzyw: cebuli, marchwi, selera, pietruszki, pora, selera naciowego i ziół; liści laurowych, ziela angielskiego, świeżej natki pietruszki oraz tymianku. Nie zapomnij też o soli, pieprzu i zagotowanej w garnku wodzie.

Kolejny (ale nieobowiązkowy) krok to obranie warzyw. Dzięki temu uzyskasz klarowny bulion. Następnie pokrój warzywa, dokładnie je umyj, po czym umieść w garnku z gotującą się wodą. Użyj około 2-3 litrów wody na każdy kilogram warzyw. Dodaj również zioła i przyprawy według własnych upodobań. Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj go na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny. Im dłużej gotuje się bulion, tym intensywniejszy zyskuje smak. Podczas gotowania na powierzchni wody może pojawić się piana, którą łatwo usuniesz łyżką cedzakową. Gdy bulion będzie gotowy, odcedź go, aby oddzielić warzywa i zioła od płynu za pomocą drobnej siatki bądź gazy. Jeśli nie zamierzasz wykorzystać bulionu od razu, możesz trzymać go w lodówce przez kilka dni lub zamrozić w niewielkich porcjach do późniejszego użycia.

O czym jeszcze musisz pamiętać? Sekretem każdego dobrego chili jest dobór mięsa o odpowiedniej, czyli dość niskiej zawartości tłuszczu. My sugerujemy Ci użycie wieprzowiny, lecz dobrej jakości wołowina również świetnie się nada. Możesz także sięgnąć po różne rodzaje mięsa, aby uzyskać bardziej zróżnicowany smak dania. A jeśli lubisz potrawy z dużą ilością warzyw, zwiększ ilość papryki, cebuli, czosnku, pomidorów czy papryczki chili. Dobry pomysł to też dodatek żółtej, zielonej czy czerwonej papryki, dzięki którym chili nabierze apetycznego kolorytu. Wszystko to sprawi, że danie zyska wyrazistość oraz atrakcyjną konsystencję.

Weź również pod uwagę, że im dłuższy czas gotowania, tym intensywniejszy smak dania. Jednocześnie zbyt długie pozostawienie chili na ogniu może spowodować rozpad mięsa i warzyw, a także nadmierną redukcję sosu. Miłośnikom gęstego chili polecamy dodatek większej ilości mięsa lub krojonych pomidorów. Wolisz chili o płynnej konsystencji? Dolej do garnka więcej bulionu lub wody. W uzyskaniu idealnego efektu pomoże Ci kontrolowanie smaku potrawy podczas gotowania i dostosowanie go do osobistych preferencji. Często mała ilość dodanej przyprawy może diametralnie zmienić smak potrawy. Uwzględnij, że sekretem smaku chili jest równowaga pomiędzy słodyczą, kwasowością i ostrością.

Z czym podawać chili con carne?

Z pewnością zastanawiasz się, z czym jeść chili con carne, aby w pełni wydobyć jego smak oraz nie zatracić oryginalnego charakteru dania. Mamy dla Ciebie kilka propozycji! Zatem z czym podawać chili con carne? Tradycyjnie jada się je z gotowanym białym ryżem, który doskonale komponuje się z pikantnym sosem, a przy tym po prostu zwiększa objętość dania. Równie często serwuje się chili con carne z tortillą, której używa się do zawijania nadzienia jak burrito lub do maczania w sosie. Ponadto chili znakomicie smakuje z chrupiącymi nachosami. Do takiego zestawu warto dodać także stopiony ser, guacamole, kwaśną śmietanę oraz posiekaną cebulę.

Masz ochotę na nieco zaskakujące połączenie z polskim akcentem? Ułóż chili con carne na plackach ziemniaczanych! A z czym podawać chili con carne, aby osiągnąć lżejszą potrawę? Dobrym wyborem może okazać się sałatka. A jeśli nie masz pod ręką nic z wymienionych dodatków, sięgnij po prostu po pieczywo. Kawałki chleba lub bułeczki do maczania w sosie na pewno zdadzą egzamin. W zasadzie możesz eksperymentować z różnymi dodatkami i samodzielnie zdecydować, z czym podawać chili con carne. Wierzymy, że bez trudu dopasujesz je do swojego gustu kulinarnego!

Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy zaskakująco prosty przepis na chili con carne. Zaliczyliśmy go do kategorii łatwych, dlatego poradzisz sobie, nawet jeśli zamierzasz przygotować je po raz pierwszy. Co więcej, chili fantastycznie sprawdzi się jako danie dla osób, które nie miały do tej pory okazji skosztować kuchni meksykańskiej. Spora zaleta chili con carne to również uniwersalność. Wyśmienicie spisuje się jako smakowity obiad czy syta kolacja. To również znakomite danie na domowe przyjęcia, zwłaszcza kiedy jest serwowane z tortillą, na którą goście sami nałożą dowolną ilość farszu.

Jak z pewnością się domyślasz, chili con carne to tylko jedna z propozycji Kuchni Lidla. W naszej bogatej kolekcji przepisów znajdziesz także potrawy inspirowane kulinariami z różnych stron świata. Karol Okrasa proponuje m.in. zupę gulaszową z kminkiem i pieczoną papryką. Jeśli lubisz eksperymenty z różnymi składnikami i przyprawami, to coś dla Ciebie.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!