Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Oregano inaczej nazywane jest lebiodką pospolitą lub dzikim majerankiem. Porasta tereny Europy oraz Azji w ponad kilkudziesięciu odmianach. W Polsce występuje powszechnie, również w stanie dzikim. Jest jedną z najstarszych przypraw, której właściwości cenili sobie Hipokrates i Arystoteles.
Jak wygląda?
Oregano jest niewielką rośliną. Osiąga do 50 cm wysokości. Drobne aromatyczne listki przybierają zielono-fioletowawą barwę.
Jak używać?
Powszechnie oregano kojarzone jest z kuchnią włoską – dodaje się je do pizzy, sosów pomidorowych, sałatek oraz zup. Zioło to idealnie nadaje się do przyprawiania mięs. W trakcie grillowania świeże gałązki oregano można układać na rozżarzonych węglach. Grillowane mięso przejdzie wówczas wspaniałym aromatem zioła. Oregano doskonale komponuje się z bazylią, majerankiem, tymiankiem oraz pieprzem. Oregano wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich.
Jakie ma właściwości?
Oregano ma niepowtarzalny zapach, dzięki zawartości tymolu i karwakrolu – składników olejku eterycznego. To te składniki odpowiadają za właściwości antyseptyczne rośliny. W starożytnym Egipcie wykorzystywano te substancje do mumifikacji, gdyż zabijały grzyby oraz bakterie. Oregano zawiera garbniki oraz flawonoidy, które działają antyoksydacyjnie. Sprawdza się w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, działa moczopędnie. Idealnie sprawdza się w odkażaniu jamy ustnej oraz odświeżaniu oddechu.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
- Śledź w oleju
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Uszka z grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Klasyczna sałatka grecka
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik pistacjowy
- Nuggetsy z kurczaka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Trwa ładowanie komentarzy