Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 140°C
Krok 1: Pieczemy chipsy
Bataty oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy odrobiną oliwy i oprószamy solą. Chipsy pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C. Jeśli plasterki są grubsze i nie są chrupiące – czas pieczenia wydłużamy o 5-10 minut.
Krok 2: Gotujemy chili
Czosnek i papryczkę chili wraz z nasionami kroimy w plastry, papryki w kostkę 1 x 1 cm, cebulę w małą kostkę. Kolby minikukurydzy przekrawamy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy mocno 30 ml oliwy. Przesmażamy warzywa tak, aby lekko się zarumieniły, a następnie przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i smażymy mięso wraz z przyprawami. Gdy mięso się podsmaży, a nadmiar płynu odparuje, dodajemy passatę pomidorową, bulion lub wodę, sos sojowy i warzywa. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsty gulasz.
Krok 3: Przygotowujemy jogurt kolendrowy
Jogurt mieszamy z 2 łyżkami posiekanej kolendry, skórką startą z limonki i miodem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4: Podajemy chili
Chili nakładamy na głębokie talerze. Na wierzch każdej porcji nakładamy 1 łyżkę jogurtu kolendrowego, dekorujemy skórką startą z limonki i posiekanymi listkami kolendry. Serwujemy z chipsami z batatów.
Zobacz podobne
przepisy
Chilli sin carne
Wypróbuj odchudzone chilli con carne według Darii – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw!
Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.
Wegetariańskie chili z batatami
Chili może smakować równie pysznie bez mięsnych dodatków. Skosztuj lżejszej wersji chili, idealnej na ciepłe, rodzinne wieczory.
Chili con carne
Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik krakowski
- Piernik staropolski
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2406 dni temu
Dlaczego danie to znajduje się w dziale z przepisami dla wegetarian...
odpowiedz