Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 140°C
Krok 1: Pieczemy chipsy
Bataty oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy odrobiną oliwy i oprószamy solą. Chipsy pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C. Jeśli plasterki są grubsze i nie są chrupiące – czas pieczenia wydłużamy o 5-10 minut.
Krok 2: Gotujemy chili
Czosnek i papryczkę chili wraz z nasionami kroimy w plastry, papryki w kostkę 1 x 1 cm, cebulę w małą kostkę. Kolby minikukurydzy przekrawamy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy mocno 30 ml oliwy. Przesmażamy warzywa tak, aby lekko się zarumieniły, a następnie przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i smażymy mięso wraz z przyprawami. Gdy mięso się podsmaży, a nadmiar płynu odparuje, dodajemy passatę pomidorową, bulion lub wodę, sos sojowy i warzywa. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsty gulasz.
Krok 3: Przygotowujemy jogurt kolendrowy
Jogurt mieszamy z 2 łyżkami posiekanej kolendry, skórką startą z limonki i miodem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4: Podajemy chili
Chili nakładamy na głębokie talerze. Na wierzch każdej porcji nakładamy 1 łyżkę jogurtu kolendrowego, dekorujemy skórką startą z limonki i posiekanymi listkami kolendry. Serwujemy z chipsami z batatów.
Zobacz podobne
przepisy
Chilli sin carne
Wypróbuj odchudzone chilli con carne według Darii – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw!
Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.
Wegetariańskie chili z batatami
Chili może smakować równie pysznie bez mięsnych dodatków. Skosztuj lżejszej wersji chili, idealnej na ciepłe, rodzinne wieczory.
Chili con carne
Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Faszerowane ciabatty
- Warzywa w tempurze
- Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
- Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
- Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
- Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
- Tagliata z indyka z rukolą
- Szarlotka gruszkowa
- Gulasz niemiecki
- Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
- Indyk ze szparagami
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Chili sin carne con tofu
- Crostini z szynką i melonem
- Pieczona dynia w ziołach
- Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
- Jabłkowy chutney z piwem
- Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
- Kanapki według Karola Okrasy
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Trifle makaronikowe
- Pesto z kolendry
- Pesto z rukoli
- Pesto z liści rzodkiewki
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- ZIELONY MAJONEZ
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Ubijany ganasz
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2385 dni temu
Dlaczego danie to znajduje się w dziale z przepisami dla wegetarian...
odpowiedz