• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Podsmażamy cebulę

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, dodajemy pomidory z sokiem i bulion warzywny. Doprawiamy solą, 2 łyżeczkami chili, oregano i 1 łyżeczką cukru i gotujemy przez 5 minut.

Krok 2: Doprawiamy chili

Bataty obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2–3 cm. Dodajemy do sosu i gotujemy razem przez 15–20 minut. Czerwoną fasolę odcedzamy i płuczemy, a następnie osączamy. Kukurydzę osączamy. Oba składniki dodajemy do chili i gotujemy przez kolejne 5–8 minut. Doprawiamy solą, chili i cukrem.

Krok 3: Przygotowujemy dip

Cebule dymki kroimy w krążki. Mieszamy ze śmietaną, solą i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Chili posypujemy posiekanym szczypiorkiem dymki i podajemy z dipem. Do tego pasuje chrupiąca bagietka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar

  • 660 dni temu
    Danie pyszne! Żeby było bardziej sycące, można dodać pół szklanki soczewicy. Dodałam jeszcze czerwoną paprykę i doprawiłam szczyptą kminu rzymskiego. Pycha! Nawet mięsożerny mąż zajadał ze smakiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    662 dni temu
    Przepis super, tylko po co ten cukier? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    661 dni temu
    W tym przepisie możesz go pominąć :)
  • Boncu Boncu
    856 dni temu
    Bardzo dobre, ale do śmietany lepiej nie dodawać dymki.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram