Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy cebulę
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, dodajemy pomidory z sokiem i bulion warzywny. Doprawiamy solą, 2 łyżeczkami chili, oregano i 1 łyżeczką cukru i gotujemy przez 5 minut.
Krok 2: Doprawiamy chili
Bataty obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2–3 cm. Dodajemy do sosu i gotujemy razem przez 15–20 minut. Czerwoną fasolę odcedzamy i płuczemy, a następnie osączamy. Kukurydzę osączamy. Oba składniki dodajemy do chili i gotujemy przez kolejne 5–8 minut. Doprawiamy solą, chili i cukrem.
Krok 3: Przygotowujemy dip
Cebule dymki kroimy w krążki. Mieszamy ze śmietaną, solą i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Chili posypujemy posiekanym szczypiorkiem dymki i podajemy z dipem. Do tego pasuje chrupiąca bagietka.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z chili
Kurczak w wersji na ostrrro! Idealny na rodzinny obiad lub przyjęcie, najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu i warzyw.
Imbirowe skrzydełka z grilla
Złociste skrzydełka z kurczaka przygotowane w orientalnej marynacie na bazie limonki, imbiru oraz papryczek chili.
Chili con carne
Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.
Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Sernik piernikowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2147 dni temu
Powiedziałbym, że 4-6 porcji. Świetny przepis! Szybki, sycący i przede wszystkim pyszny.
odpowiedz
2147 dni temu
❤️
2850 dni temu
Danie pyszne! Żeby było bardziej sycące, można dodać pół szklanki soczewicy. Dodałam jeszcze czerwoną paprykę i doprawiłam szczyptą kminu rzymskiego. Pycha! Nawet mięsożerny mąż zajadał ze smakiem.
odpowiedz
2851 dni temu
Przepis super, tylko po co ten cukier? :)
odpowiedz
2851 dni temu
W tym przepisie możesz go pominąć :)
3046 dni temu
Bardzo dobre, ale do śmietany lepiej nie dodawać dymki.
odpowiedz