Wegetariańskie chili z batatami

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Podsmażamy cebulę

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, dodajemy pomidory z sokiem i bulion warzywny. Doprawiamy solą, 2 łyżeczkami chili, oregano i 1 łyżeczką cukru i gotujemy przez 5 minut.

Krok 2: Doprawiamy chili

Bataty obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2–3 cm. Dodajemy do sosu i gotujemy razem przez 15–20 minut. Czerwoną fasolę odcedzamy i płuczemy, a następnie osączamy. Kukurydzę osączamy. Oba składniki dodajemy do chili i gotujemy przez kolejne 5–8 minut. Doprawiamy solą, chili i cukrem.

Krok 3: Przygotowujemy dip

Cebule dymki kroimy w krążki. Mieszamy ze śmietaną, solą i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Chili posypujemy posiekanym szczypiorkiem dymki i podajemy z dipem. Do tego pasuje chrupiąca bagietka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Kurczak z chili

Kurczak w wersji na ostrrro! Idealny na rodzinny obiad lub przyjęcie, najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu i warzyw.

Kurczak z chili

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Imbirowe skrzydełka z grilla

Złociste skrzydełka z kurczaka przygotowane w orientalnej marynacie na bazie limonki, imbiru oraz papryczek chili.

Imbirowe skrzydełka z grilla

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Chili con carne

Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.

Chili con carne

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach

Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.

Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • Ventas Ventas
    2349 dni temu
    Powiedziałbym, że 4-6 porcji. Świetny przepis! Szybki, sycący i przede wszystkim pyszny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2349 dni temu
    ❤️

  • 3051 dni temu
    Danie pyszne! Żeby było bardziej sycące, można dodać pół szklanki soczewicy. Dodałam jeszcze czerwoną paprykę i doprawiłam szczyptą kminu rzymskiego. Pycha! Nawet mięsożerny mąż zajadał ze smakiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3053 dni temu
    Przepis super, tylko po co ten cukier? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3052 dni temu
    W tym przepisie możesz go pominąć :)
  • Boncu Boncu
    3248 dni temu
    Bardzo dobre, ale do śmietany lepiej nie dodawać dymki.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!