![Wegetariańskie chili z batatami Wegetariańskie chili z batatami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/86ea4e16a8ef-c62e6a2acc10-vegetarisches-Chili.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy cebulę
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, dodajemy pomidory z sokiem i bulion warzywny. Doprawiamy solą, 2 łyżeczkami chili, oregano i 1 łyżeczką cukru i gotujemy przez 5 minut.
Krok 2: Doprawiamy chili
Bataty obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2–3 cm. Dodajemy do sosu i gotujemy razem przez 15–20 minut. Czerwoną fasolę odcedzamy i płuczemy, a następnie osączamy. Kukurydzę osączamy. Oba składniki dodajemy do chili i gotujemy przez kolejne 5–8 minut. Doprawiamy solą, chili i cukrem.
Krok 3: Przygotowujemy dip
Cebule dymki kroimy w krążki. Mieszamy ze śmietaną, solą i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Chili posypujemy posiekanym szczypiorkiem dymki i podajemy z dipem. Do tego pasuje chrupiąca bagietka.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z chili
Kurczak w wersji na ostrrro! Idealny na rodzinny obiad lub przyjęcie, najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu i warzyw.
![Kurczak z chili](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/380e32c1a33e-70b598cdc9-kurczak Vitasia kw 23.webp)
Imbirowe skrzydełka z grilla
Złociste skrzydełka z kurczaka przygotowane w orientalnej marynacie na bazie limonki, imbiru oraz papryczek chili.
![Imbirowe skrzydełka z grilla](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1e94a736e31d-01972571b3-imbirowe_skrzydelka_GRILL_12522_S_-675_RGB_960x540.webp)
Chili con carne
Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.
![Chili con carne](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e1f26bfa499f-9f34210daf-KW_06_PL_12169_S_-86385_chili_con_carne.webp)
Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.
![Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f518414be862-b217076bbc-imbirowo_cytrynowe_krewetki_na_grzankach_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowe skrzydełka z grilla
- Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
- Sajgonki z ciasta francuskiego
- Szybki wegeburger
- Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
- Shake sojowy z jagodami i gruszką
- Polędwica wieprzowa z ananasem z woka
- Burgery na sałacie
- Bułeczki z chili
- Chili z indykiem
- Chili con carne z wędzonym boczkiem
- Japońskie placki warzywne - okonomiyaki
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
- Chili sin carne con tofu
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
- Makaron i szparagi w kremie z łososia
- Wrapy z szynką i mango
- Makaron chow mein z woka
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
Komentarze (6)
2009 dni temu
Powiedziałbym, że 4-6 porcji. Świetny przepis! Szybki, sycący i przede wszystkim pyszny.
odpowiedz
2009 dni temu
❤️
2711 dni temu
Danie pyszne! Żeby było bardziej sycące, można dodać pół szklanki soczewicy. Dodałam jeszcze czerwoną paprykę i doprawiłam szczyptą kminu rzymskiego. Pycha! Nawet mięsożerny mąż zajadał ze smakiem.
odpowiedz
2713 dni temu
Przepis super, tylko po co ten cukier? :)
odpowiedz
2712 dni temu
W tym przepisie możesz go pominąć :)
2908 dni temu
Bardzo dobre, ale do śmietany lepiej nie dodawać dymki.
odpowiedz