Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota kuchennego MC Smart z nasadką do gotowania na parze
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby w momencie użycia było miękkie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIAMY CUKIER
Do pojemnika miksującego dodajemy cukier trzcinowy, wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 9.
KROK 2: UBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Do rozdrobnionego cukru dodajemy jajka, nakładamy nasadkę do mieszania (tzw. motylka) i wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 37°C / obroty 3.
KROK 3: DODAJEMY MLEKO I MASŁO
Po pierwszym ubiciu jajek ponownie wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / obroty 4. Zdejmujemy miarkę i w trakcie ubijania jajek dolewamy mleko, ekstrakt waniliowy i dodajemy w małych kawałkach miękkie masło.
KROK 4: MIESZAMY CIASTO
Z pojemnika miksującego usuwamy nasadkę do mieszania i wsypujemy do niego przesiane przez sitko o drobnych oczkach mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 3. Połowę tak przygotowanego ciasta przekładamy do silikonowej formy.
KROK 5: DODAJEMY KAWĘ I KAKAO
Do pozostałej masy dodajemy kawę i kakao. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 3. Czekoladowe ciasto także przekładamy do formy, na jasne ciasto. Myjemy pojemnik miksujący.
KROK 6: PARUJEMY BABKĘ
Do pojemnika miksującego wlewamy 1 l wody. Ciasto w formie delikatnie nakłuwamy i mieszamy widelcem, aby stworzyły się fale. Następnie foremkę nakrywamy folią spożywczą. Umieszczamy ją w nasadce do gotowania na parze i parujemy, używając programu gotowanie na parze / czas 60 minut. Gotową babkę wyjmujemy z formy, obracamy i studzimy.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Po uparowaniu babki zdejmujemy z pojemnika miksującego nasadkę do gotowania na parze i wylewamy wodę. Do pojemnika dodajemy połamaną czekoladę i rozdrabniamy ją, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 7. Następnie zbieramy czekoladę ze ścianek naczynia i dolewamy mleko. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 50°C / obroty 2.
KROK 8: PODAJEMY BABKĘ
Wystudzoną babkę oblewamy polewą i dekorujemy wybranymi ozdobami cukrowymi.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy przygotować tę babkę na Wielkanoc, najlepiej jako ozdoby sprawdzą się wielkanocne produkty marki Belbake.
Zobacz podobne
przepisy
Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!
Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.
Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegański tatar
- Wegański falafel burger z portobello
- Domowe lody szparagowe
- Cookie box: ciasteczka maślane z orzechami
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Korzenno-dyniowe ciasto pumpkin spice
- Kabanosy w cieście francuskim
- Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
- Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- Biszkopt z białek
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)