zobacz film Babka na parze

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota kuchennego MC Smart z nasadką do gotowania na parze

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby w momencie użycia było miękkie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZDRABNIAMY CUKIER

Do pojemnika miksującego dodajemy cukier trzcinowy, wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 9.

KROK 2: UBIJAMY JAJKA Z CUKREM

Do rozdrobnionego cukru dodajemy jajka, nakładamy nasadkę do mieszania (tzw. motylka) i wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 37°C / obroty 3.

KROK 3: DODAJEMY MLEKO I MASŁO

Po pierwszym ubiciu jajek ponownie wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / obroty 4. Zdejmujemy miarkę i w trakcie ubijania jajek dolewamy mleko, ekstrakt waniliowy i dodajemy w małych kawałkach miękkie masło.

KROK 4: MIESZAMY CIASTO

Z pojemnika miksującego usuwamy nasadkę do mieszania i wsypujemy do niego przesiane przez sitko o drobnych oczkach mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 3. Połowę tak przygotowanego ciasta przekładamy do silikonowej formy.

KROK 5: DODAJEMY KAWĘ I KAKAO

Do pozostałej masy dodajemy kawę i kakao. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 3. Czekoladowe ciasto także przekładamy do formy, na jasne ciasto. Myjemy pojemnik miksujący.

KROK 6: PARUJEMY BABKĘ

Do pojemnika miksującego wlewamy 1 l wody. Ciasto w formie delikatnie nakłuwamy i mieszamy widelcem, aby stworzyły się fale. Następnie foremkę nakrywamy folią spożywczą. Umieszczamy ją w nasadce do gotowania na parze i parujemy, używając programu gotowanie na parze / czas 60 minut. Gotową babkę wyjmujemy z formy, obracamy i studzimy.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Po uparowaniu babki zdejmujemy z pojemnika miksującego nasadkę do gotowania na parze i wylewamy wodę. Do pojemnika dodajemy połamaną czekoladę i rozdrabniamy ją, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 7. Następnie zbieramy czekoladę ze ścianek naczynia i dolewamy mleko. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 50°C / obroty 2.

KROK 8: PODAJEMY BABKĘ

Wystudzoną babkę oblewamy polewą i dekorujemy wybranymi ozdobami cukrowymi.

WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy przygotować tę babkę na Wielkanoc, najlepiej jako ozdoby sprawdzą się wielkanocne produkty marki Belbake.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!