Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- 2-4 tortownice o średnicy 15 cm
- sitko o drobnych oczkach
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- płaską łopatkę do wygładzania kremu i polewy
- kratkę do studzenia i polewania ciast
- papier do pieczenia
- pędzelek
- folię spożywczą
- paterę
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROŚLINNY KEFIR
Napój migdałowy łączymy w misce z octem jabłkowym. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż powstanie tzw. roślinny kefir.
Po upływie czasu dodajemy oliwę i ponownie mieszamy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA JASNE BLATY
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Do suchych składników dodajemy roślinny kefir. Mieszamy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i ponownie mieszamy.
Krok 3: PIECZEMY CIASTO
Ciasto przelewamy do tortownic wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia przeprowadzamy test patyczka – jeśli drewniany patyczek włożony do ciasta po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest upieczone. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY RÓŻOWE BLATY
Różowe blaty przygotowujemy w analogiczny sposób, dokonując jednej zmiany: w 1 kroku do roślinnego kefiru poza oliwą z oliwek dodajemy sok z buraków.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Miękkie masło roślinne ucieramy w naczyniu robota lub w mikserze ok. 5 minut, aż będzie jasne i puszyste.
Dodajemy cukier puder, skórkę z cytryny i sok z buraków. Ponownie ucieramy, aż cukier się rozpuści.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY DEKORACYJNE GNIAZDO
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w misce umieszczonej w garnku nad gotującą się wodą.
W misce z rozpuszczoną czekoladą rozkładamy makaron ryżowy. Jeśli nitki tworzą zbitą strukturę, delikatnie je rozplątujemy. Makaron chwytamy za pomocą 2 widelców i dokładnie obtaczamy w czekoladzie.
Przygotowujemy mniejszą miskę: taką, która zmieści się w misce z makaronem. Owijamy ją folią spożywczą, wkładamy do miski z makaronem i dociskamy.
Miski z gniazdem wstawiamy do lodówki. Gdy czekolada stężeje, usuwamy miski i delikatne wyjmujemy czekoladowe gniazdo.
Krok 7: SKŁADAMY TORT
Blat jasnego ciasta wykładamy na paterę. Na blat wykładamy ⅓ kremu i rozprowadzamy go równo po powierzchni ciasta. Wyrównaną warstwę kremu przykrywamy różowym blatem i ponownie wykładamy ⅓ kremu. Przykrywamy jasnym blatem i ponownie wykładamy krem. Całość przykrywamy ostatnim różowym blatem.
Pozostały krem rozprowadzamy równomiernie po wierzchu tortu, pozwalając na to, by delikatnie spływał po bokach. Tort przekładamy do lodówki, by krem stężał.
Krok 8: DEKORUJEMY TORT
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w miseczce umieszczonej w garnku nad gotującą się wodą.
Cukier puder przesiewamy do miseczki przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy sok z buraków i ucieramy, aż powstanie lukier.
Gotowy tort dekorujemy, tworząc za pomocą pędzelka nieregularny wzór rozpryskanej czekolady oraz różowego lukru.
Stężałe czekoladowe gniazdo ostrożnie wyjmujemy z misek i układamy na wierzchu tortu. W gnieździe umieszczamy jajka z masy cukrowej.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie tofumisu
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!
Wegańskie bounty owocowe
Przygotuj kokosowe batony z owocami i polewą czekoladową! To doskonały pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia!
Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.
Wegańskie sernikobrownie
Sernik czy brownie? Kinga proponuje połączyć oba te ciasta! Sprawdź, jak te dwa popularne wypieki smakują w wersji wegańskiej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta bananowo-karmelowa
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Makaron z buraczanym pesto
- Mus czekoladowy z awokado i bananami
- Piwne ziemniaczki
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Halloweenowe jajka z dipem z awokado
- Tort piernikowo-kajmakowy
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Deser pascha w 10 minut
- Tort z arbuza
- Tort marchewkowo-dyniowy
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
- Pizza śniadaniowa na słodko
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
- Calzone
- Sałatka z grillowanych owoców
- Pasztet z dzika
- Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
- Kanapka z gofrów
- Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
- Tort mimoza
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
582 dni temu
Dzień dobry, czy w Lidlu dostanę roślinne masło?
odpowiedz
944 dni temu
Czy makaron ryżowy dodajemy surowy?
odpowiedz
944 dni temu
Tak, makaron ryżowy w tym przepisie jest surowy.
948 dni temu
Czy napój migdałowy można zastąpić mlekiem kokosowym?
odpowiedz
947 dni temu
Marto, możesz użyć mleczka kokosowego. Warto dokładnie wymieszać jego stałą i płynną część (tak, by mleczko nie zawierało grudek) przed przystąpieniem do przygotowania roślinnego kefiru.
1334 dni temu
Jakiego masła roślinnego użyć?
odpowiedz
1334 dni temu
Nie musi być to jakieś konkretne masło, wszystko zależy od Twoich upodobań :) Pamiętaj jednak, żeby podczas ucierania masło było miękkie! Najlepiej wyjąć je nieco wcześniej.
1334 dni temu
Dzien dobry.Czy można zamienić mąkę pszenną na mąkę bezglutenową
odpowiedz
1334 dni temu
Dzień dobry. Tak, można użyć bezglutenowej wersji mąki. W tym jednak przypadku dobrze jest nieco zwiększyć również ilość proszku do pieczenia do ok. 1,5 łyżeczki.