Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • 2-4 tortownice o średnicy 15 cm
  • sitko o drobnych oczkach
  • robot wielofunkcyjny lub mikser
  • płaską łopatkę do wygładzania kremu i polewy
  • kratkę do studzenia i polewania ciast
  • papier do pieczenia
  • pędzelek
  • folię spożywczą
  • paterę

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROŚLINNY KEFIR

Napój migdałowy łączymy w misce z octem jabłkowym. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż powstanie tzw. roślinny kefir.

Po upływie czasu dodajemy oliwę i ponownie mieszamy.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA JASNE BLATY

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Do suchych składników dodajemy roślinny kefir. Mieszamy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.

Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i ponownie mieszamy.

Krok 3: PIECZEMY CIASTO

Ciasto przelewamy do tortownic wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia przeprowadzamy test patyczka – jeśli drewniany patyczek włożony do ciasta po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest upieczone. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY RÓŻOWE BLATY

Różowe blaty przygotowujemy w analogiczny sposób, dokonując jednej zmiany: w 1 kroku do roślinnego kefiru poza oliwą z oliwek dodajemy sok z buraków.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Miękkie masło roślinne ucieramy w naczyniu robota lub w mikserze ok. 5 minut, aż będzie jasne i puszyste.

Dodajemy cukier puder, skórkę z cytryny i sok z buraków. Ponownie ucieramy, aż cukier się rozpuści.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY DEKORACYJNE GNIAZDO

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w misce umieszczonej w garnku nad gotującą się wodą.

W misce z rozpuszczoną czekoladą rozkładamy makaron ryżowy. Jeśli nitki tworzą zbitą strukturę, delikatnie je rozplątujemy. Makaron chwytamy za pomocą 2 widelców i dokładnie obtaczamy w czekoladzie.

Przygotowujemy mniejszą miskę: taką, która zmieści się w misce z makaronem. Owijamy ją folią spożywczą, wkładamy do miski z makaronem i dociskamy.

Miski z gniazdem wstawiamy do lodówki. Gdy czekolada stężeje, usuwamy miski i delikatne wyjmujemy czekoladowe gniazdo.

Krok 7: SKŁADAMY TORT

Blat jasnego ciasta wykładamy na paterę. Na blat wykładamy ⅓ kremu i rozprowadzamy go równo po powierzchni ciasta. Wyrównaną warstwę kremu przykrywamy różowym blatem i ponownie wykładamy ⅓ kremu. Przykrywamy jasnym blatem i ponownie wykładamy krem. Całość przykrywamy ostatnim różowym blatem.  

Pozostały krem rozprowadzamy równomiernie po wierzchu tortu, pozwalając na to, by delikatnie spływał po bokach. Tort przekładamy do lodówki, by krem stężał.

Krok 8: DEKORUJEMY TORT

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w miseczce umieszczonej w garnku nad gotującą się wodą.

Cukier puder przesiewamy do miseczki przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy sok z buraków i ucieramy, aż powstanie lukier.

Gotowy tort dekorujemy, tworząc za pomocą pędzelka nieregularny wzór rozpryskanej czekolady oraz różowego lukru.

Stężałe czekoladowe gniazdo ostrożnie wyjmujemy z misek i układamy na wierzchu tortu. W gnieździe umieszczamy jajka z masy cukrowej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    128 dni temu
    Jakiego masła roślinnego użyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    128 dni temu
    Nie musi być to jakieś konkretne masło, wszystko zależy od Twoich upodobań :) Pamiętaj jednak, żeby podczas ucierania masło było miękkie! Najlepiej wyjąć je nieco wcześniej.
  • Gość Gość
    128 dni temu
    Dzien dobry.Czy można zamienić mąkę pszenną na mąkę bezglutenową

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    128 dni temu
    Dzień dobry. Tak, można użyć bezglutenowej wersji mąki. W tym jednak przypadku dobrze jest nieco zwiększyć również ilość proszku do pieczenia do ok. 1,5 łyżeczki.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram