Makaron z sosem dyniowym alla carbonara
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender

Sposób przygotowania:

KROK 1: PIECZEMY DYNIĘ

Dynię pozbawiamy nasion, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie skrapiamy ją 2 łyżkami oliwy i pieczemy przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Gotową dynię studzimy, oddzielamy od skórki i blendujemy na gładkie purée.

KROK 2: GOTUJEMY MAKARON I SMAŻYMY GUANCIALE

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Guanciale kroimy na niewielkie kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż nabierze złotego koloru.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich parmezan, purée z dyni oraz pieprz i sól do smaku. Składniki dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień pod guanciale do minimum i dodajemy na patelnię sos oraz ugotowany makaron. Całość podgrzewamy przez ok. 30 sekund, energicznie mieszając i uważając, aby jajka się nie ścięły.

KROK 4: PODAJEMY MAKARON

Pietruszkę dość drobno siekamy. Makaron przekładamy na talerze i oprószamy parmezanem oraz pietruszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Ewa Ewa
    42 dni temu
    Mimo dodania pieprzu do granic możliwości, danie wyszło mdłe, być może że względu na dominującą resztę smaków słodycz dyni...

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!