Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Pieprz rozdrobnij w moździerzu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY BOCZEK
Od boczku odkrawamy część tłuszczu, a sam boczek kroimy w drobną kostkę. Następnie smażymy go na suchej i rozgrzanej patelni, aż nabierze złotego koloru i będzie chrupiący. Całość delikatnie studzimy, z patelni zdejmujemy dwie łyżki podsmażonego boczku, który wykorzystamy do dekoracji.
KROK 2: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie ok. 2 minut mniej, niż wskazują instrukcje na opakowaniu, aby był al dente. Zachowujemy ok.0,33 szklanki wody po gotowaniu.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Żółtka mieszamy z pieprzem. Następnie dodajemy do nich lekko przestudzony tłuszcz ze smażenia boczku. Sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy je do jajek wymieszanych z tłuszczem i całość dokładnie mieszamy. Następnie do masy dolewamy odrobinę wody i całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: ŁĄCZYMY SOS Z MAKARONEM
Na patelnię z podsmażonym boczkiem dodajemy gorący makaron i sos, całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy więcej wody, aby sos miał odpowiednią konsystencję.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Makaron przekładamy na talerze, oprószamy serem pecorino i odłożonym wcześniej podsmażonym boczkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!
Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Magdalenki w stylu hiszpańskim
- Magdalenki w stylu francuskim
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- Kanapki z ceviche z łososia
- Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- Carskie tosty
- Kanapka z kurczakiem na ciepło
- Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
- Fit makaron à la carbonara
- Wegański lunchbox do pracy
- Precle z warzywami
- Lody truskawkowo-jogurtowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)