Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Pieprz rozdrobnij w moździerzu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY BOCZEK
Od boczku odkrawamy część tłuszczu, a sam boczek kroimy w drobną kostkę. Następnie smażymy go na suchej i rozgrzanej patelni, aż nabierze złotego koloru i będzie chrupiący. Całość delikatnie studzimy, z patelni zdejmujemy dwie łyżki podsmażonego boczku, który wykorzystamy do dekoracji.
KROK 2: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie ok. 2 minut mniej, niż wskazują instrukcje na opakowaniu, aby był al dente. Zachowujemy ok.0,33 szklanki wody po gotowaniu.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Żółtka mieszamy z pieprzem. Następnie dodajemy do nich lekko przestudzony tłuszcz ze smażenia boczku. Sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy je do jajek wymieszanych z tłuszczem i całość dokładnie mieszamy. Następnie do masy dolewamy odrobinę wody i całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: ŁĄCZYMY SOS Z MAKARONEM
Na patelnię z podsmażonym boczkiem dodajemy gorący makaron i sos, całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy więcej wody, aby sos miał odpowiednią konsystencję.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Makaron przekładamy na talerze, oprószamy serem pecorino i odłożonym wcześniej podsmażonym boczkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Łazanki
- Klasyczna sałatka grecka
- Świąteczne pierniczki
- Jajka na miękko
- Krokiety z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Piernik świąteczny
- Domek z piernika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makowiec japoński
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto marchewkowe
- Boczek pieczony
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
87 dni temu
To nie jest carbonara – to jest polska fantazja na temat makaronu z jajkiem i bekonem. Prawdziwa carbonara nie zna śmietany, nie zna boczku, a już na pewno nie zna kulinarnych podróbek serwowanych w duchu „jakoś to będzie”. Przestańcie usuwać krytyczne komentarze,
Odpowiedz
210 dni temu
Dobre smaczne z a j e b i s t e
Odpowiedz