Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- głęboką patelnię
- tarkę do sera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę wraz z czosnkiem obierz, a następnie drobno pokrój i przełóż do małej miseczki.
KROK 2: PODGRZEWAMY BULION
W rondelku podgrzej bulion. Wywar powinien się gotować przez cały czas przygotowywania risotto.
KROK 3: PODSMAŻAMY RYŻ
Na suchej patelni podpraż lekko ryż, a następnie dodaj do niego oliwę i zamieszaj. Gdy zacznie robić się szklisty, dodaj czosnek i cebulę i ponownie zamieszaj. Całość smaż, aż warzywa nabiorą lekko rumianego koloru.
KROK 4: DODAJEMY WINO
Gdy składniki zmiękną, zalej całość winem i wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aby płyn się zredukował.
KROK 5: DODAJEMY BULION
Gdy wino prawie całkiem się zredukuje, to czas na dodanie bulionu. Nabierz bulion chochlą i dolej do reszty składników na patelni. Dodawaj bulion partiami, cały czas mieszając składniki znajdujące się na patelni. Każda z partii dodawanego bulionu powinna lekko się wchłonąć przed dodaniem kolejnej. Gotowanie ryżu z bulionem powinno trwać ok. 15-20 minut.
KROK 6: PRZYPRAWIAMY RISOTTO
Pomimo dodania bulionu, risotto należy doprawić solą oraz pieprzem do smaku i całość wymieszać. Możesz także użyć swoich ulubionych ziół, ale w klasycznym przepisie nie są one potrzebne.
KROK 7: WYKAŃCZAMY RISOTTO
Pod sam koniec przyrządzania risotto, należy dodać masło i wymieszać. Gdy masło połączy się resztą składników, lekko zagęszczając sos, zetrzyj parmezan na tarce i ponownie zamieszaj. Risotto powinno mocno zgęstnieć i stać się kremowe. Tak przyrządzone risotto możesz śmiało przełożyć na talerze albo dodać do niego ulubione składniki np. suszone pomidory czy podsmażony zielony groszek z marchewką.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.
Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.
Risotto z serem cheddar
Pomysł na pyszną kolację? Delikatne risotto na bazie białego wina i musztardy z dodatkiem wyśmienitego sera cheddar.
Risotto z krewetkami i szafranem
Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!
Jak zrobić idealne risotto?
Co to jest risotto? Risotto to potrawa składająca się z długo gotującego się ryżu z dodatkiem bulionu, masła, sera oraz wina. Potrawa ta najprawdopodobniej ma swoje korzenie w regionach północnych Włoch (głównie Lombardii i Piemoncie) – to właśnie tam ryż był najbardziej popularnym produktem rolniczym, który był dostępny dla wszystkich klas społecznych.
Z początku danie to jadali równie rolnicy, a dopiero potem trafiło ono także na dwory i dworki. Współcześnie risotto uważane jest za danie wykwintne i wyrafinowane, dlatego często przyrządzane jest w renomowanych restauracjach, także tych gwiazdkowych.
Jak zrobić risotto? Sposobów na przyrządzenie tego klasycznego dania jest tyle, że nie sposób zliczyć. To, jak się robi risotto, nie zostało jasno ustalone, a każdy szef kuchni ma na nie swoje sposoby — jedni najpierw dodają bulion, inni dodają go potem. Sposób przygotowywania risotto często odzwierciedla charakter gotowania danej osoby, co czyni to danie tak wyjątkowym.
Risotto robi się w niezwykle prosty sposób, który wymaga od kucharza odrobiny cierpliwości, finezji i składników o najwyższej jakości. W tym minimalistycznym daniu od razu czuć, jaki ser lub masło zostało użyte do jego przygotowania. Co jeszcze wpływa na smak i konsystencję risotto? Dowiesz się tego już za chwilę!
Klasyczny przepis na risotto
Risotto — czy istnieje jeden klasyczny przepis, który pozwoli Ci przygotować to pyszne danie? O ile składniki wchodzące w skład podstawowego przepisu na risotto są niezmienne, to sposób jego przygotowania różni się w zależności od kucharza. Istnieje jednak kilka trików, które pozwalają uzyskać idealnie kremowe risotto.
Najważniejszą zasadą, którą powinno się kierować podczas przyrządzania risotto, jest jakość. Zarówno to bardziej wyrafinowane, jak i proste risotto musi być przygotowywane z wysokiej jakości składników, ponieważ to one odpowiadają za cały smak tego dania. Bardzo ważny jest także rodzaj używanego ryżu — jeśli kupisz tańszy odpowiednik, który nie jest przeznaczony do risotto, uzyskasz rozgotowaną papkę zamiast kremowego, delikatnego ryżu.
Drugą istotną kwestią, która wpływa na smak risotto (także tego klasycznego), jest kolejność dodawania składników. Ryż należy dodać na samym początku, aby mógł wchłonąć płyny w trakcie całego gotowania. Jeśli chcesz, aby dodawane składniki były soczyste i chrupkie, dodaj je w połowie gotowania. Masło i ser zawsze dodaje się na końcu, ponieważ pomagają w emulgacji sosu. Dzięki nim risotto staje się kremowe i jedwabiste.
Trzeci element na drodze do idealnego risotto jest banalny — chodzi o mieszanie. Każdy sprawdzony przepis na podstawowe risotto wymaga cierpliwości i ciągłego mieszania. Jeśli zależy Ci na tym, aby risotto miało doskonałą konsystencję i było gładkie, postaraj się je często mieszać i gotować na bardzo małym ogniu. Uzbrój się w cierpliwość, a risotto z naszego przepisu będzie smakowało jak to z najlepszych restauracji!
Jaki ryż do risotto?
Odpowiednio dobrany ryż do risotto to klucz do osiągnięcia idealnej konsystencji i smaku. Do risotto używa się tylko kilku rodzajów ryżu, które znane są ze swoich właściwości: wydzielania skrobi oraz absorpcji płynów. Dwa najpopularniejsze i najbardziej dostępne rodzaje ryżu na risotto to Carnaroli oraz Arborio.
Ryż Carnaroli uważany jest za najbardziej wykwintną odmianę ryżu do risotto. Jego ziarenka są dłuższe od Arborio, dzięki czemu samo risotto jest bardziej kremowe i elastyczne. Z kolei ryż Arborio jest bardziej powszechny i charakteryzuje się większą zawartością skrobi, dzięki czemu risotto jest bardziej zawiesiste.
Oprócz wymienionych przez nas rodzajów ryżu istnieją także inne odmiany używane do risotto, które występują tylko w niektórych regionach Włoch, a poza ich granicami są bardzo trudno dostępne, a ich cena jest kilkukrotnie wyższa od Arborio lub Carnaroli. Takimi odmianami są Vialone Nano oraz Baldo, które charakteryzuje mocno ziołowy posmak.
Wybór ryżu do risotto powinien być podyktowany własnym gustem i preferencjami — jeśli masz ochotę na mocno kremowe risotto, polecamy Ci Carnaroli. Gdy gustujesz w bardziej zwartych konsystencjach, postaw na ryż Arborio. Życzymy udanego gotowania!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka śledziowa à la śląskie hekele
- Pierogi leniwe z orzechową okrasą
- Kurczak po wietnamsku
- Jabłkowy chutney z piwem
- Kisiel z czerwonych owoców
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
- Focaccia – klasyczny przepis
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Deser z tapioką
- Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
- Szaszłyki z halloumi
- Sałatka z brokułem i jajkiem
- Mochi z zieloną herbatą z matcha
- Wegański obiad z jednego naczynia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)