Przepis na risotto z mięsem mielonym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • duży rondel
  • patelnie
  • drewnianą łyżkę
  • miseczkę
  • nóż
  • deskę do krojenia
  • chochelkę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno pokrój. Obierz także marchewkę i pokrój ją w drobną kostkę. Cukinię umyj i pokrój w półksiężyce.

KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelnię wlej oliwę (ok. 20 ml), a następnie wrzuć czosnek oraz cebulę. Całość podsmażaj przez 3-4 minuty, a następnie dodaj marchewkę i cukinię. Przypraw solą i pieprzem. Pozwól warzywom smażyć się tak długo, aż osiągną złocisty kolor i przełóż je do miseczki. Patelnię umyj i osusz.

KROK 3: SMAŻYMY MIĘSO

Ponownie połóż patelnię na kuchence i wlej na nią oliwę (ok. 30 ml). Gdy zacznie skwierczeć, dodaj mięso i chwilę je podsmażaj. Poczekaj aż puści wodę, a następnie dodaj sól, pieprz oraz 1 g papryki wędzonej. Zarumienione mięso ściągnij z kuchenki i odstaw na bok.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ POD RISOTTO

W suchym rondelku podpraż ryż przez minutę, a następnie dodaj pozostałą oliwę. Gdy ryż zacznie robić się szklisty, to czas, aby dodać do niego warzywa z miseczki. Smaż całość przez 2-3 minuty, a następnie dodaj wino i poczekaj, aż prawie całe się zredukuje. W drugim naczyniu podgrzej bulion do momentu wrzenia.

KROK 5: DODAJEMY MIĘSO I PODLEWAMY BULIONEM

Do wszystkich składników w rondelku dodaj mięso, a następnie zacznij podlewać całość bulionem. Nabierz po chochelce, dolej, a potem dokładnie wymieszaj. Czynność tę powtarzaj, aż dodasz cały bulion. Pamiętaj o tym, aby cały czas mieszać składniki, by się nie przypaliły.

KROK 6: WYKAŃCZAMY RISOTTO

Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do risotto, a potem wymieszaj. Pod sam koniec gotowania dodaj masło oraz parmezan. Całość mieszaj, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Tak przygotowane risotto przełóż do głębokich talerzy i gotowe!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Jak zrobić risotto z mięsem mielonym?

Chociaż tradycja przygotowywania risotto sięga jeszcze antyku, to dzisiejsza jego wersja mało przypomina tą starożytną — jest bardziej złożona, kremowa i bogatsza, nic więc dziwnego, że danie to jest tak chętnie serwowane przez topowych szefów kuchni. Jak zrobić wykwintne risotto z mięsem mielonym, którego nie powstydziłby się kucharz z gwiazdkowej restauracji?

Cała sztuka przygotowywania risotto z mielonym lub jakimkolwiek innym mięsem tkwi w jego jakości. Mięso, które pochodzi z dobrej hodowli, pozwoli Ci stworzyć przepyszne i sycące danie, które nie będzie odstawać jakością od tych, serwowanych w najlepszych restauracjach. W kolejnych akapitach tekstu zdradzimy Ci kilka sekretów przyrządzania risotto z mięsem mielonym w mistrzowskim stylu.

Przepis na risotto pomidorowe — pyszne, delikatne, sycące!

Risotto pomidorowe pyszne, delikatne, sycące! Brzmi wspaniale, ale jak je zrobić? Żeby przygotować idealne risotto, musisz zadbać o to, by dodawane do niego składniki były jak najlepszej jakości. Włosi słyną z kuchni minimalistycznej, mocno skupionej na produkcie, dlatego też bazują na regionalnych składnikach, w które często zaopatrują się u lokalnych rolników, a czasem i sąsiadów.

Jeśli chcesz, aby Twoje risotto z mięsem smakowało idealnie, wybierz się po mięso do sprawdzonego sprzedawcy. W Lidlu znajdziesz szeroki wybór mięs. Poza mięsem, w risotto liczą się także inne składniki - dobry jakościowo ryż (Carnaroli lub Arborio), świeże zioła, najlepszy ser z oznaczeniem DOP oraz aromatyczne warzywa. Mając takie składniki, Twoje danie nie może się nie udać.

O co jeszcze zadbać podczas przyrządzania risotto? Należy zadbać o dobry humor oraz cierpliwość. Risotto to danie, które potrzebuje czasu — im więcej go będzie miało, tym pełniejszy rozwinie aromat. Jeśli nie masz dla niego co najmniej 30 minut, lepiej zrób makaron.

Jak zrobić risotto z mięsem? Szybkie tricki Kuchni Lidla

Jak zrobić risotto z mięsem jak z topowej restauracji? Wystarczy zebrać potrzebne składniki i zastosować się do zamieszczonego wcześniej przepisu. Musisz także pamiętać o tym, że dodawany do risotto bulion powinien być zawsze w tej samej lub wyższej od risotto temperaturze. To pozwoli Ci uzyskać odpowiednią konsystencję dania.

Żeby Twój przepis na risotto z mięsem zawsze wychodził, powinieneś także pamiętać o tym, żeby dodawać masło dopiero pod koniec gotowania, gdy ryż jest już al dente. Najlepiej robić to razem z dodawaniem parmezanu lub innego twardego, długo dojrzewającego sera. To sekretny trik od szefów kuchni, który pozwala uzyskać jeszcze gładszą, kremową i aksamitną konsystencję risotto z mięsem.

Co dodać do risotto z mięsem mielonym?

Risotto z mięsem mielonym to doskonała baza dla wielu składników, które mogą wzbogacić smak całego dania. Jakie dodatki można dobrać do tego dania? Znakomitym pomysłem są oczywiście wszelkiego rodzaju warzywa — od suszonych pomidorów, poprzez cukinię i bakłażana, aż na liściach kończąc. Risotto z mięsem i warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny, jak i kolację we dwoje.

Jeśli chcesz nieco skrócić proces przygotowywania, możesz posłużyć się gotowymi mieszankami warzywnymi. Risotto z mięsem mielonym i warzywami na patelnię, może być równie pyszne, co wersja zrobiona ze świeżymi warzywami.

Wspaniałym dodatkiem do risotto będą także wszelkie grzyby — podgrzybki, kurki oraz pieczarki. Jeśli chcesz przygotować risotto z mięsem mielonym i pieczarkami, ale nie wiesz jak, to koniecznie spróbuj wersję wzbogaconą o sporą ilość sera i suszone pomidory. Takie klasyczne połączenie z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!