Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • duży rondel
  • chochelkę
  • nóż
  • deskę do krojenia
  • łyżkę do mieszania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebule i czosnek obierz, a następnie pokrój drobno. Pancettę pokrój w większą kostkę lub podłużne paski.

KROK 2: SMAŻYMY RYŻ

Ustaw rondelek na kuchence, a następnie na małym ogniu podpraż ryż. Po ok. 1-2 minut dodaj oliwę i smaż dalej.

KROK 3: SMAŻYMY SKŁADNIKI

Do ryżu dodaj czosnek i cebulę, a po chwili wrzuć także pacettę. Całość smaż 3-4 minuty. W osobnym naczyniu podgrzej bulion do momentu wrzenia.

KROK 4: DODAJEMY BULION

Gdy składniki zrobią się rumiane, zacznij powoli dodawać bulion. Dolewaj go chochelka po chochelce, cały czas mieszając. Nie pozwól mu się całkiem wygotować.

KROK 5: DODAJEMY GROSZEK

Gdy zauważysz, że ryż zaczyna być al dente, dodaj groszek i wymieszaj. Gotuj całość przez 3 minuty.

KROK 6: WYKAŃCZAMY RISOTTO

Dodaj do ryżu masło oraz ser, a potem przypraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj. Na desce poszatkuj natkę pietruszki i wrzuć ją do rondelka. Ponownie wymieszaj. Gotuj tak długo, aż danie nabierze kremowej konsystencji.

KROK 7: SERWUJEMY RISOTTO

Gdy risotto będzie gotowe, wyłóż je na talerz i ozdób tartym parmezanem lub pietruszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Najlepszy przepis na risotto z groszkiem!

Risotto z zielonym groszkiem to danie, które od wielu wieków jest obecne w weneckiej kuchni. Pierwotnie risotto z groszkiem serwowane było tylko w okresie karnawału najwyższemu urzędnikowi regionu Wenecji Euganejskiej, jednakże z czasem z racji ogólnej dostępności składników, risotto z groszkiem zagościło też na stołach klasy niższej, czasem przygotowywano je także w wersji z marchewką.

Risotto z marchewką i groszkiem nie zdobyło jednak tak dużego uznania, a wersja z samym groszkiem i długo dojrzewającym boczkiem (pancettą). Dziś danie to ochoczo serwowane jest w niemalże każdej weneckiej restauracji. Jak przyrządzić Risi e Bisi zgodnie z włoskimi standardami? Dowiesz się tego z dalszej części tekstu.

Zielone risotto groszkowe — jak je zrobić?

Idealnie zielone risotto z dodatkiem groszku powinno być przygotowywane powoli i z najlepszych dostępnych składników. Do tego dania wybieraj składniki z pewnych źródeł o pierwszej świeżości. Najsmaczniejszy efekt uzyskasz wtedy, kiedy do risotto użyjesz świeżego groszku (nie mrożonego), który nada daniu odpowiedniej słodyczy.

Postaraj się także o oryginalną pacettę z oznaczeniem DOP, określającym jej regionalność i jakość. Jeśli nie masz możliwości, możesz użyć także naszego rodzimego wędzonego boczku albo delikatnie zmodyfikować przepis i dodać kurczaka. Risotto z kurczakiem i groszkiem to ciekawa wariacja na temat klasycznego Risi e Bisi, której smak docenią także młodsi smakosze.

Ważny jest także używany ser — niech będzie to parmezan lub Grana Padano ze znakiem regionalnego pochodzenia, jak te dostępne w ramach marki Italiamo w Lidlu.

Jeśli chcesz, aby Twoje risotto było wyśmienite i smakowało jak to z najlepszych restauracji, dodawaj do niego tylko ciepły bulion o temperaturze zbliżonej do temperatury składników na patelni, a zawarte w przepisie masło dodaj dopiero pod koniec gotowania.

Jakiego groszku najlepiej użyć do risotto?

Tradycyjne weneckie Risi e Bisi przyrządza się na bazie świeżego, młodego groszku, czasem jednak nachodzi ochota na to danie, a groszku w sklepach brak. Co wtedy zrobić? W takiej sytuacji możesz posłużyć się mrożonym groszkiem, który wcześniej rozmrozić i delikatnie ugotujesz na parze, tak aby nie stracił swojego koloru i jędrności. Risotto z groszkiem mrożonym może być równie pyszne, jednakże jego przygotowanie trwa trochę dłużej.

Czy można przyrządzić risotto z groszkiem konserwowym? Pewnie, że można, ale lepiej nie podawać tego Włochom, bo mogą się obrazić. Groszek konserwowy ma zupełnie inny smak od świeżej, młodziutkiej wersji. Jeśli jednak lubisz eksperymentować w kuchni, możesz pokusić się o taką modyfikację.

Warianty zielonego risotto: z czym można podać danie?

Chociaż tradycyjne Risi e Bisi jest pyszne w oryginale, to istnieje wiele ciekawych i smacznych sposobów, aby nieco wzbogacić to danie, podmieniając niektóre składniki. Wspomnieliśmy już wcześniej o pysznej wersji risotto z groszkiem i kurczakiem oraz wariantem z boczkiem, ale to nie wszystko!

Do tego dania doskonale pasować będą ugotowane al dente zielone szparagi, bób oraz skórka i sok z cytryny. Te dodatki uczynią risotto bardziej świeżym. Możesz także pokusić się o przyrządzenie risotto z młodziutkim groszkiem cukrowym, który jest jeszcze słodszy i bardziej soczysty od jego dojrzałej wersji i dodać do niego mocno intensywny ser taki jak Pecorino. To połączenie z pewnością skradnie Twoje serce.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!