Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- duży rondel
- chochelkę
- nóż
- deskę do krojenia
- łyżkę do mieszania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebule i czosnek obierz, a następnie pokrój drobno. Pancettę pokrój w większą kostkę lub podłużne paski.
KROK 2: SMAŻYMY RYŻ
Ustaw rondelek na kuchence, a następnie na małym ogniu podpraż ryż. Po ok. 1-2 minut dodaj oliwę i smaż dalej.
KROK 3: SMAŻYMY SKŁADNIKI
Do ryżu dodaj czosnek i cebulę, a po chwili wrzuć także pacettę. Całość smaż 3-4 minuty. W osobnym naczyniu podgrzej bulion do momentu wrzenia.
KROK 4: DODAJEMY BULION
Gdy składniki zrobią się rumiane, zacznij powoli dodawać bulion. Dolewaj go chochelka po chochelce, cały czas mieszając. Nie pozwól mu się całkiem wygotować.
KROK 5: DODAJEMY GROSZEK
Gdy zauważysz, że ryż zaczyna być al dente, dodaj groszek i wymieszaj. Gotuj całość przez 3 minuty.
KROK 6: WYKAŃCZAMY RISOTTO
Dodaj do ryżu masło oraz ser, a potem przypraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj. Na desce poszatkuj natkę pietruszki i wrzuć ją do rondelka. Ponownie wymieszaj. Gotuj tak długo, aż danie nabierze kremowej konsystencji.
KROK 7: SERWUJEMY RISOTTO
Gdy risotto będzie gotowe, wyłóż je na talerz i ozdób tartym parmezanem lub pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto pomidorowe
Risotto pomidorowe to danie, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Połączenie kremowego ryżu z soczystymi pomidorami to duet idealny, który nigdy się nie znudzi. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować to ponadczasowe danie i to po mistrzowsku? Poniżej zdradzimy Ci przepis na wyśmienite risotto pomidorowe!
Risotto z kurczakiem
Risotto z kurczakiem zawdzięcza swoje pochodzenie kuchni Półwyspu Apenińskiego. To właśnie tam powstało połączenie kremowego ryżu, soczystego kurczaka, wytrawnego wina, masła oraz sera z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jak przyrządzić pyszne risotto z kurczakiem, którego nie powstydziłby się włoski szef kuchni? Poznaj nasz przepis!
Risotto z warzywami
Risotto z warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kremowa kompozycja na bazie ryżu, połączona z soczystymi warzywami dostarczy ci energii na cały dzień. Jak zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów kuchni!
Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.
Najlepszy przepis na risotto z groszkiem!
Risotto z zielonym groszkiem to danie, które od wielu wieków jest obecne w weneckiej kuchni. Pierwotnie risotto z groszkiem serwowane było tylko w okresie karnawału najwyższemu urzędnikowi regionu Wenecji Euganejskiej, jednakże z czasem z racji ogólnej dostępności składników, risotto z groszkiem zagościło też na stołach klasy niższej, czasem przygotowywano je także w wersji z marchewką.
Risotto z marchewką i groszkiem nie zdobyło jednak tak dużego uznania, a wersja z samym groszkiem i długo dojrzewającym boczkiem (pancettą). Dziś danie to ochoczo serwowane jest w niemalże każdej weneckiej restauracji. Jak przyrządzić Risi e Bisi zgodnie z włoskimi standardami? Dowiesz się tego z dalszej części tekstu.
Zielone risotto groszkowe — jak je zrobić?
Idealnie zielone risotto z dodatkiem groszku powinno być przygotowywane powoli i z najlepszych dostępnych składników. Do tego dania wybieraj składniki z pewnych źródeł o pierwszej świeżości. Najsmaczniejszy efekt uzyskasz wtedy, kiedy do risotto użyjesz świeżego groszku (nie mrożonego), który nada daniu odpowiedniej słodyczy.
Postaraj się także o oryginalną pacettę z oznaczeniem DOP, określającym jej regionalność i jakość. Jeśli nie masz możliwości, możesz użyć także naszego rodzimego wędzonego boczku albo delikatnie zmodyfikować przepis i dodać kurczaka. Risotto z kurczakiem i groszkiem to ciekawa wariacja na temat klasycznego Risi e Bisi, której smak docenią także młodsi smakosze.
Ważny jest także używany ser — niech będzie to parmezan lub Grana Padano ze znakiem regionalnego pochodzenia, jak te dostępne w ramach marki Italiamo w Lidlu.
Jeśli chcesz, aby Twoje risotto było wyśmienite i smakowało jak to z najlepszych restauracji, dodawaj do niego tylko ciepły bulion o temperaturze zbliżonej do temperatury składników na patelni, a zawarte w przepisie masło dodaj dopiero pod koniec gotowania.
Jakiego groszku najlepiej użyć do risotto?
Tradycyjne weneckie Risi e Bisi przyrządza się na bazie świeżego, młodego groszku, czasem jednak nachodzi ochota na to danie, a groszku w sklepach brak. Co wtedy zrobić? W takiej sytuacji możesz posłużyć się mrożonym groszkiem, który wcześniej rozmrozić i delikatnie ugotujesz na parze, tak aby nie stracił swojego koloru i jędrności. Risotto z groszkiem mrożonym może być równie pyszne, jednakże jego przygotowanie trwa trochę dłużej.
Czy można przyrządzić risotto z groszkiem konserwowym? Pewnie, że można, ale lepiej nie podawać tego Włochom, bo mogą się obrazić. Groszek konserwowy ma zupełnie inny smak od świeżej, młodziutkiej wersji. Jeśli jednak lubisz eksperymentować w kuchni, możesz pokusić się o taką modyfikację.
Warianty zielonego risotto: z czym można podać danie?
Chociaż tradycyjne Risi e Bisi jest pyszne w oryginale, to istnieje wiele ciekawych i smacznych sposobów, aby nieco wzbogacić to danie, podmieniając niektóre składniki. Wspomnieliśmy już wcześniej o pysznej wersji risotto z groszkiem i kurczakiem oraz wariantem z boczkiem, ale to nie wszystko!
Do tego dania doskonale pasować będą ugotowane al dente zielone szparagi, bób oraz skórka i sok z cytryny. Te dodatki uczynią risotto bardziej świeżym. Możesz także pokusić się o przyrządzenie risotto z młodziutkim groszkiem cukrowym, który jest jeszcze słodszy i bardziej soczysty od jego dojrzałej wersji i dodać do niego mocno intensywny ser taki jak Pecorino. To połączenie z pewnością skradnie Twoje serce.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placuszki z kurczaka i szynki
- Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
- Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
- Quesadillas z fasolą i tuńczykiem
- Owocowe sushi
- Śledzie pod pierzynką
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Spaghetti puttanesca
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Sos teriyaki
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Przepis na risotto z mięsem mielonym
- Pesto z liści rzodkiewki
- DESER SZAMPAŃSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Trifle makaronikowe
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Pesto z rukoli
- Pesto z kolendry
- Crostini z szynką i melonem
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym
- Pizza rzymska
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)