Risotto z bobem i wędzonym kurczakiem

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • termorobota MC Smart z koszyczkiem do gotowania na parze

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY BÓB

Do pojemnika miksującego wlewamy 500 ml wody. Bób umieszczamy w koszyczku do gotowania na parze i gotujemy, wykorzystując program „gotowanie na parze” / czas: 10 minut, a następnie go studzimy i obieramy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE DODATKI

Parmezan przekładamy do suchego pojemnika miksującego i rozdrabniamy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 9. Szpinak siekamy, a wędzony filet z kurczaka kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny.

KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę kroimy w ćwiartki i przekładamy ją wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Warzywa rozdrabniamy, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Następnie do czosnku i cebuli dodajemy masło i oliwę. Całość podsmażamy, z wyjętą miarką, używając programu „przypiekanie” / czas: 3 minuty / temperatura: 120°C / obroty: 1.

KROK 4: PODSMAŻAMY RYŻ

Do warzyw dodajemy ryż i smażymy go, bez miarki, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 1 minuta / temperatura: 100°C / obroty w lewo.

KROK 5: GOTUJEMY RISOTTO

Do podsmażonego ryżu wlewamy białe wino i gotujemy całość, bez miarki, używając programu „własne ustawienia” / czas: 2 minuty / temperatura: 100°C / obroty w lewo. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy gorący bulion oraz pieprz i sól do smaku i gotujemy, nadal bez miarki, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 2 minuty / temperatura: 100°C / obroty w lewo.

KROK 6: ŁĄCZYMY RISOTTO Z DODATKAMI

Do risotta dodajemy ugotowany i obrany bób, kawałki kurczaka, posiekany szpinak, sok i skórkę z cytryny, parmezan oraz śmietanę. Całość delikatnie mieszamy w pojemniku miksującym za pomocą kopystki i przykrywamy na ok. 3-5 minut, aby risotto nabrało kremowości.

KROK 7: PODAJEMY RISOTTO

Risotto przekładamy na talerze i podajemy z koperkiem oraz oprószone dodatkową porcją parmezanu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!