
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobota MC Smart z koszyczkiem do gotowania na parze
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY BÓB
Do pojemnika miksującego wlewamy 500 ml wody. Bób umieszczamy w koszyczku do gotowania na parze i gotujemy, wykorzystując program „gotowanie na parze” / czas: 10 minut, a następnie go studzimy i obieramy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE DODATKI
Parmezan przekładamy do suchego pojemnika miksującego i rozdrabniamy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 9. Szpinak siekamy, a wędzony filet z kurczaka kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny.
KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę kroimy w ćwiartki i przekładamy ją wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Warzywa rozdrabniamy, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Następnie do czosnku i cebuli dodajemy masło i oliwę. Całość podsmażamy, z wyjętą miarką, używając programu „przypiekanie” / czas: 3 minuty / temperatura: 120°C / obroty: 1.
KROK 4: PODSMAŻAMY RYŻ
Do warzyw dodajemy ryż i smażymy go, bez miarki, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 1 minuta / temperatura: 100°C / obroty w lewo.
KROK 5: GOTUJEMY RISOTTO
Do podsmażonego ryżu wlewamy białe wino i gotujemy całość, bez miarki, używając programu „własne ustawienia” / czas: 2 minuty / temperatura: 100°C / obroty w lewo. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy gorący bulion oraz pieprz i sól do smaku i gotujemy, nadal bez miarki, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 2 minuty / temperatura: 100°C / obroty w lewo.
KROK 6: ŁĄCZYMY RISOTTO Z DODATKAMI
Do risotta dodajemy ugotowany i obrany bób, kawałki kurczaka, posiekany szpinak, sok i skórkę z cytryny, parmezan oraz śmietanę. Całość delikatnie mieszamy w pojemniku miksującym za pomocą kopystki i przykrywamy na ok. 3-5 minut, aby risotto nabrało kremowości.
KROK 7: PODAJEMY RISOTTO
Risotto przekładamy na talerze i podajemy z koperkiem oraz oprószone dodatkową porcją parmezanu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Boczek pieczony
- Świąteczne pierniczki
- Śledź w oleju
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Krokiety z mięsem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Piernik świąteczny
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)