Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- chochlę
- silikonową łopatkę
- tarkę o drobnych oczkach
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Bulion wołowy podgrzej tak, aby był ciepły, gdy będziesz dodawać go do ryżu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SZATKUJEMY SZALOTKĘ
Szalotkę przecinamy wzdłuż. Kroimy w mniejszą kostkę, a następnie bardzo drobno szatkujemy.
KROK 2: GOTUJEMY RISOTTO
Oliwę rozgrzewamy delikatnie na patelni. Dodajemy szalotkę i ryż. Całość smażymy ok. 2 minut i dodajemy 2 chochle wywaru wołowego i szczyptę soli. Cały czas delikatnie mieszamy.
Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, dolewając kolejne partie wywaru wołowego, gdy poprzednia partia zacznie się wygotowywać. Łącznie dodajemy jeszcze ok. 5 chochli, jednak ich liczbę należy traktować orientacyjnie – kontrolujemy kleistość ryżu i oceniamy jego miękkość poprzez próbowanie.
Podczas całego procesu gotowania kilkukrotnie dodajemy również sól. Jej ostateczna ilość również jest kwestią naszej indywidualnej oceny.
KROK 3: DODAJEMY SER
Ryż z szalotką przekładamy na talerz. Na wierzch ścieramy ser i dodajemy 1 chochlę wywaru wołowego. Całość mieszamy, aż ser zacznie się rozpuszczać.
KROK 4: PONOWNIE PODGRZEWAMY DANIE
Zawartość talerza przekładamy ponownie na patelnię i podgrzewamy jeszcze ok. 3 minut. Podczas mieszania dodajemy partiami kolejne 3 chochle wywaru.
Wyłączamy gaz. Odczekujemy ok. 1 minuty, aby ryż odpoczął, i nakładamy gotowe risotto na talerze.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto alla milanese
Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!
Risotto czekoladowo-jabłkowe
Risotto możesz także przygotować na słodko! Z dodatkiem jabłek i czekolady smakuje doskonale!
Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!
Risotto z serem cheddar
Pomysł na pyszną kolację? Delikatne risotto na bazie białego wina i musztardy z dodatkiem wyśmienitego sera cheddar.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Uszka z grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Wegańska ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Sernik piernikowy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1040 dni temu
Brakuje listy składników ;)
odpowiedz
1040 dni temu
Aga, dziękujemy za komentarz! Lista składników już wróciła na swoje miejsce, można przygotowywać risotto :)