zobacz film Risotto in bianco

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • chochlę
  • silikonową łopatkę
  • tarkę o drobnych oczkach

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Bulion wołowy podgrzej tak, aby był ciepły, gdy będziesz dodawać go do ryżu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: SZATKUJEMY SZALOTKĘ

Szalotkę przecinamy wzdłuż. Kroimy w mniejszą kostkę, a następnie bardzo drobno szatkujemy.

KROK 2: GOTUJEMY RISOTTO

Oliwę rozgrzewamy delikatnie na patelni. Dodajemy szalotkę i ryż. Całość smażymy ok. 2 minut i dodajemy 2 chochle wywaru wołowego i szczyptę soli. Cały czas delikatnie mieszamy.

Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, dolewając kolejne partie wywaru wołowego, gdy poprzednia partia zacznie się wygotowywać. Łącznie dodajemy jeszcze ok. 5 chochli, jednak ich liczbę należy traktować orientacyjnie – kontrolujemy kleistość ryżu i oceniamy jego miękkość poprzez próbowanie.

Podczas całego procesu gotowania kilkukrotnie dodajemy również sól. Jej ostateczna ilość również jest kwestią naszej indywidualnej oceny.

KROK 3: DODAJEMY SER

Ryż z szalotką przekładamy na talerz. Na wierzch ścieramy ser i dodajemy 1 chochlę wywaru wołowego. Całość mieszamy, aż ser zacznie się rozpuszczać.

KROK 4: PONOWNIE PODGRZEWAMY DANIE

Zawartość talerza przekładamy ponownie na patelnię i podgrzewamy jeszcze ok. 3 minut. Podczas mieszania dodajemy partiami kolejne 3 chochle wywaru.

Wyłączamy gaz. Odczekujemy ok. 1 minuty, aby ryż odpoczął, i nakładamy gotowe risotto na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Aga Aga
    808 dni temu
    Brakuje listy składników ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    808 dni temu
    Aga, dziękujemy za komentarz! Lista składników już wróciła na swoje miejsce, można przygotowywać risotto :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!