Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ostry nóż lub nożyk do julienne
Krok 1: Smażymy krewetki
Krewetki smażymy na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Po 10 sekundach przewracamy na drugą stronę, doprawiamy solą i przekładamy na talerz.
Krok 2: Kroimy i smażymy warzywa
Seler kroimy w cienkie słupki (julienne) i skrapiamy sokiem z limonki, by zachował kolor. Marchewkę kroimy tak, jak seler.
Pokrojone warzywa podsmażamy chwilę na patelni, na której smażyły się krewetki – tak by zachowały chrupkość. Przekładamy do krewetek.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Czosnek pokrojony w plasterki i drobno posiekaną papryczkę chili podsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju, a następnie zalewamy winem. Dodajemy skórkę startą z limonki.
Gdy wino lekko odparuje, dodajemy masło. Gotujemy, aż sos będzie gęsty i jednolity.
Krok 4: Łączymy składniki i podajemy danie
Krewetki i warzywa dodajemy do sosu razem z posiekaną bazylią lub kolendrą. Dolewamy odrobinę wody.
Gotowe danie wykładamy na talerz.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z krewetkami w maślanym sosie
Soczyste krewetki, makaron i pikantny sos maślany! Poznaj przepis na danie, którym naje się nawet cała ekipa filmowa!
Krewetki zapiekane w pomidorach
Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!
Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
Spaghetti z pikantnym sosem, który doskonale komponuje się z krewetkami, przygotujesz w 30 minut!
Krewetki w tempurze
Krewetki w chrupiącej tempurze to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1845 dni temu
Ja bym was obydwoje podprawiła gdyz przegięciem jest stan fizyczny zdarzajacy się materii skłonnej do wygięć a czlowiekowi w urzyciu swojego kwiecistego języka zdarza sie przesada , zbytnie ukwiecenie słownictwa , Owszem i przegiecie weszło do jezyka tylnymi drzwiami od kuchni gdyz jest slowem podworkowym na podworku powstałym dlatego wybaczam Wam moi drodzy kuchmistrzowie .
odpowiedz
769 dni temu
Podaruj sobie błędy ortograficzne. Proponuję cofnięcie się do podstawówki
2106 dni temu
Witam, Panie Karolu mam takie pytanie,czy jest jakaś metoda,jakiś patent aby rozmrożone kostki rybne nie rozpadały się na części,przed panierowaniem.Co można zrobić w takiej sytuacji?,proszę o odpowiedź na e-maila;katarzynali@pro,wp.pl Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz
2106 dni temu
Katarzyno, staraj się rozmrażać rybę powoli i stopniowo (np. w lodówce, przed kilka godzin) odsączając ją jednocześnie na durszlaku z nadmiaru wody. Po tym czasie osusz ją dokładnie papierowym ręcznikiem-wówczas ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Unikaj wcześniejszego solenia filetów-możesz to zrobić po całkowitym rozmrożeniu, chwilę przed smażeniem. Podobnie należy postępować z sokiem z cytryny-skrapiamy nim dopiero gotową rybę.