zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj 

Krok 1: Smażymy krewetki

Krewetki smażymy na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Po 10 sekundach przewracamy na drugą stronę, doprawiamy solą i przekładamy na talerz.

Krok 2: Kroimy i smażymy warzywa

Seler kroimy w cienkie słupki (julienne) i skrapiamy sokiem z limonki, by zachował kolor. Marchewkę kroimy tak, jak seler.

Pokrojone warzywa podsmażamy chwilę na patelni, na której smażyły się krewetki – tak by zachowały chrupkość. Przekładamy do krewetek.

Krok 3: Przygotowujemy sos

Czosnek pokrojony w plasterki i drobno posiekaną papryczkę chili podsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju, a następnie zalewamy winem. Dodajemy skórkę startą z limonki.

Gdy wino lekko odparuje, dodajemy masło. Gotujemy, aż sos będzie gęsty i jednolity.

Krok 4: Łączymy składniki i podajemy danie

Krewetki i warzywa dodajemy do sosu razem z posiekaną bazylią lub kolendrą. Dolewamy odrobinę wody.

Gotowe danie wykładamy na talerz.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Katarzyna Katarzyna
    235 dni temu
    Witam, Panie Karolu mam takie pytanie,czy jest jakaś metoda,jakiś patent aby rozmrożone kostki rybne nie rozpadały się na części,przed panierowaniem.Co można zrobić w takiej sytuacji?,proszę o odpowiedź na e-maila;katarzynali@pro,wp.pl Pozdrawiam serdecznie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    234 dni temu
    Katarzyno, staraj się rozmrażać rybę powoli i stopniowo (np. w lodówce, przed kilka godzin) odsączając ją jednocześnie na durszlaku z nadmiaru wody. Po tym czasie osusz ją dokładnie papierowym ręcznikiem-wówczas ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Unikaj wcześniejszego solenia filetów-możesz to zrobić po całkowitym rozmrożeniu, chwilę przed smażeniem. Podobnie należy postępować z sokiem z cytryny-skrapiamy nim dopiero gotową rybę.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram