
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ostry nóż lub nożyk do julienne
Krok 1: Smażymy krewetki
Krewetki smażymy na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Po 10 sekundach przewracamy na drugą stronę, doprawiamy solą i przekładamy na talerz.
Krok 2: Kroimy i smażymy warzywa
Seler kroimy w cienkie słupki (julienne) i skrapiamy sokiem z limonki, by zachował kolor. Marchewkę kroimy tak, jak seler.
Pokrojone warzywa podsmażamy chwilę na patelni, na której smażyły się krewetki – tak by zachowały chrupkość. Przekładamy do krewetek.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Czosnek pokrojony w plasterki i drobno posiekaną papryczkę chili podsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju, a następnie zalewamy winem. Dodajemy skórkę startą z limonki.
Gdy wino lekko odparuje, dodajemy masło. Gotujemy, aż sos będzie gęsty i jednolity.
Krok 4: Łączymy składniki i podajemy danie
Krewetki i warzywa dodajemy do sosu razem z posiekaną bazylią lub kolendrą. Dolewamy odrobinę wody.
Gotowe danie wykładamy na talerz.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z krewetkami w maślanym sosie
Soczyste krewetki, makaron i pikantny sos maślany! Poznaj przepis na danie, którym naje się nawet cała ekipa filmowa!

Krewetki zapiekane w pomidorach
Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!

Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
Spaghetti z pikantnym sosem, który doskonale komponuje się z krewetkami, przygotujesz w 30 minut!

Krewetki w tempurze
Krewetki w chrupiącej tempurze to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska!

Komentarze (3)
925 dni temu
Ja bym was obydwoje podprawiła gdyz przegięciem jest stan fizyczny zdarzajacy się materii skłonnej do wygięć a czlowiekowi w urzyciu swojego kwiecistego języka zdarza sie przesada , zbytnie ukwiecenie słownictwa , Owszem i przegiecie weszło do jezyka tylnymi drzwiami od kuchni gdyz jest slowem podworkowym na podworku powstałym dlatego wybaczam Wam moi drodzy kuchmistrzowie .
odpowiedz
1186 dni temu
Witam, Panie Karolu mam takie pytanie,czy jest jakaś metoda,jakiś patent aby rozmrożone kostki rybne nie rozpadały się na części,przed panierowaniem.Co można zrobić w takiej sytuacji?,proszę o odpowiedź na e-maila;katarzynali@pro,wp.pl Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz
1185 dni temu
Katarzyno, staraj się rozmrażać rybę powoli i stopniowo (np. w lodówce, przed kilka godzin) odsączając ją jednocześnie na durszlaku z nadmiaru wody. Po tym czasie osusz ją dokładnie papierowym ręcznikiem-wówczas ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Unikaj wcześniejszego solenia filetów-możesz to zrobić po całkowitym rozmrożeniu, chwilę przed smażeniem. Podobnie należy postępować z sokiem z cytryny-skrapiamy nim dopiero gotową rybę.
zobacz wszystkie