
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Rozmrażamy krewetki
Krewetki przekładamy na sitko, płuczemy i pozostawiamy do rozmrożenia. Następnie ponownie płuczemy i osuszamy.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Podsmażamy z cebulą i czosnkiem na gorącym oleju przez 2-3 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krewetki. Smażymy razem przez 1 minutę. Wlewamy koniak, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Krok 3: Gotujemy makaron
Spaghetti gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pietruszkę myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i grubo siekamy. Odlewamy wodę, makaron przekładamy na sito i osączamy. Sos doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem, posypujemy pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z dynią, szałwią i włoską szynką
Spróbuj makaronu z dynią maślaną, szynką i aromatyczną szałwią! To danie w sam raz na chłodniejsze dni.

Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!

Spaghetti z mulami
Doskonała propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub elegancką kolację – spaghetti z mulami autorstwa Doroty Wellman!

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!

Komentarze (10)
1069 dni temu
Jak zwykle smacznie, chociaż spodziewałam się czegoś lepszego ;) Składniki tak intensywne w smaku, że praktycznie nie trzeba było dodawać przypraw.
odpowiedz
1126 dni temu
U mnie cebula trochę zdominowała danie, dałbym jej jednak mniej (jedną dużą, albo 1,5 małych)
odpowiedz
560 dni temu
Mówisz o sobie?
1598 dni temu
a skąd ten przepis? na pewno nie włoch bo oni nieużywają cebuli. tragedia i nie polecam
odpowiedz
1598 dni temu
Zenku, kuchnia włoska nie stroni od cebuli, Kuchnia Lidla również nie! :) W tym przepisie cebula pojawia się, by, tak jak czosnek, podkreślić smak sosu pomidorowego-polecamy wypróbować to połączenie.
1569 dni temu
Dla mnie bardzo dobra kompozycja smakowa. Co prawda nie miałam cebuli ale por też się nadał, trzeba sobie radzić 😋 Polecam- pyszne i będę na pewno gotować wg tego przepisu 😉
1425 dni temu
Nie wiem który rejon Italii masz na myśli, bo Włochy to są różnorodne kulinarnie i kulturowo. A przepis super
1296 dni temu
Nie używają piszemy osobno
1128 dni temu
Dlaczego danie, w którym główny składnik pochodzi z Ameryki Południowej miałoby być z Włoch?
1125 dni temu
Idea przygotowywania spaghetti z sosem pomidorowym i dodatkami to domena kuchni włoskiej i chociaż nie wszystkie składniki, które trafiły do tego dania znalazłyby się na talerzu Włocha gotującego w 100% w zgodzie z regionalną tradycją, zdecydowaliśmy się dodać potrawę do kategorii "kuchnia włoska", by ułatwić naszym użytkownikom poszukiwanie dań z makaronem. Na Kuchni Lidla znajdziesz wiele przepisów łączących różne wpływy kulinarne-nasi kucharze starają się czerpać z klasyki i dodawać coś od siebie. Nie widzimy w tym nic złego, wychodząc z założenia, że kuchnia to miejsce na kreatywną zabawę smakiem, w której to zabawie podziały i reguły można czasem lekko nagiąć :)
zobacz wszystkie