Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Rozmrażamy krewetki

Krewetki przekładamy na sitko, płuczemy i pozostawiamy do rozmrożenia. Następnie ponownie płuczemy i osuszamy.

Krok 2: Przygotowujemy sos

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Podsmażamy z cebulą i czosnkiem na gorącym oleju przez 2-3 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krewetki. Smażymy razem przez 1 minutę. Wlewamy koniak, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.

Krok 3: Gotujemy makaron

Spaghetti gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pietruszkę myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i grubo siekamy. Odlewamy wodę, makaron przekładamy na sito i osączamy. Sos doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem, posypujemy pietruszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Angelika Angelika
    528 dni temu
    Z przepisów próbują korzystać także "poczatkujący" fani kuchni, więc może tak warto napisać jakie te krewetki mają być (oprócz tego, że mrożone!). W Lidlu jest wybór więc co mam kupić ? Mała rzecz a nerwy zaoszczędzony by były. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    528 dni temu
    Faktycznie ta informacja nam umknęła, bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi. Najlepiej sprawdzą się krewetki olbrzymie lub argentyńskie.
  • Wiktoria Wiktoria
    1723 dni temu
    Jak zwykle smacznie, chociaż spodziewałam się czegoś lepszego ;) Składniki tak intensywne w smaku, że praktycznie nie trzeba było dodawać przypraw.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1780 dni temu
    U mnie cebula trochę zdominowała danie, dałbym jej jednak mniej (jedną dużą, albo 1,5 małych)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1214 dni temu
    Mówisz o sobie?
  • zenek zenek
    2252 dni temu
    a skąd ten przepis? na pewno nie włoch bo oni nieużywają cebuli. tragedia i nie polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2252 dni temu
    Zenku, kuchnia włoska nie stroni od cebuli, Kuchnia Lidla również nie! :) W tym przepisie cebula pojawia się, by, tak jak czosnek, podkreślić smak sosu pomidorowego-polecamy wypróbować to połączenie.
  • Gość Gość
    2223 dni temu
    Dla mnie bardzo dobra kompozycja smakowa. Co prawda nie miałam cebuli ale por też się nadał, trzeba sobie radzić 😋 Polecam- pyszne i będę na pewno gotować wg tego przepisu 😉
  • Luk Luk
    2079 dni temu
    Nie wiem który rejon Italii masz na myśli, bo Włochy to są różnorodne kulinarnie i kulturowo. A przepis super
  • Gość Gość
    1950 dni temu
    Nie używają piszemy osobno
  • Gość Gość
    1782 dni temu
    Dlaczego danie, w którym główny składnik pochodzi z Ameryki Południowej miałoby być z Włoch?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1780 dni temu
    Idea przygotowywania spaghetti z sosem pomidorowym i dodatkami to domena kuchni włoskiej i chociaż nie wszystkie składniki, które trafiły do tego dania znalazłyby się na talerzu Włocha gotującego w 100% w zgodzie z regionalną tradycją, zdecydowaliśmy się dodać potrawę do kategorii "kuchnia włoska", by ułatwić naszym użytkownikom poszukiwanie dań z makaronem. Na Kuchni Lidla znajdziesz wiele przepisów łączących różne wpływy kulinarne-nasi kucharze starają się czerpać z klasyki i dodawać coś od siebie. Nie widzimy w tym nic złego, wychodząc z założenia, że kuchnia to miejsce na kreatywną zabawę smakiem, w której to zabawie podziały i reguły można czasem lekko nagiąć :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!