Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Rozmrażamy krewetki
Krewetki przekładamy na sitko, płuczemy i pozostawiamy do rozmrożenia. Następnie ponownie płuczemy i osuszamy.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Podsmażamy z cebulą i czosnkiem na gorącym oleju przez 2-3 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krewetki. Smażymy razem przez 1 minutę. Wlewamy koniak, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Krok 3: Gotujemy makaron
Spaghetti gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pietruszkę myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i grubo siekamy. Odlewamy wodę, makaron przekładamy na sito i osączamy. Sos doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem, posypujemy pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
Spróbuj makaronu z dynią maślaną, szynką i aromatyczną szałwią! To danie w sam raz na chłodniejsze dni.
Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!
Spaghetti z mulami
Doskonała propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub elegancką kolację – spaghetti z mulami autorstwa Doroty Wellman!
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny makowiec
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
540 dni temu
Z przepisów próbują korzystać także "poczatkujący" fani kuchni, więc może tak warto napisać jakie te krewetki mają być (oprócz tego, że mrożone!). W Lidlu jest wybór więc co mam kupić ? Mała rzecz a nerwy zaoszczędzony by były. Pozdrawiam.
odpowiedz
539 dni temu
Faktycznie ta informacja nam umknęła, bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi. Najlepiej sprawdzą się krewetki olbrzymie lub argentyńskie.
1735 dni temu
Jak zwykle smacznie, chociaż spodziewałam się czegoś lepszego ;) Składniki tak intensywne w smaku, że praktycznie nie trzeba było dodawać przypraw.
odpowiedz
1792 dni temu
U mnie cebula trochę zdominowała danie, dałbym jej jednak mniej (jedną dużą, albo 1,5 małych)
odpowiedz
1226 dni temu
Mówisz o sobie?
2264 dni temu
a skąd ten przepis? na pewno nie włoch bo oni nieużywają cebuli. tragedia i nie polecam
odpowiedz
2264 dni temu
Zenku, kuchnia włoska nie stroni od cebuli, Kuchnia Lidla również nie! :) W tym przepisie cebula pojawia się, by, tak jak czosnek, podkreślić smak sosu pomidorowego-polecamy wypróbować to połączenie.
2235 dni temu
Dla mnie bardzo dobra kompozycja smakowa. Co prawda nie miałam cebuli ale por też się nadał, trzeba sobie radzić 😋 Polecam- pyszne i będę na pewno gotować wg tego przepisu 😉
2091 dni temu
Nie wiem który rejon Italii masz na myśli, bo Włochy to są różnorodne kulinarnie i kulturowo. A przepis super
1962 dni temu
Nie używają piszemy osobno
1794 dni temu
Dlaczego danie, w którym główny składnik pochodzi z Ameryki Południowej miałoby być z Włoch?
1791 dni temu
Idea przygotowywania spaghetti z sosem pomidorowym i dodatkami to domena kuchni włoskiej i chociaż nie wszystkie składniki, które trafiły do tego dania znalazłyby się na talerzu Włocha gotującego w 100% w zgodzie z regionalną tradycją, zdecydowaliśmy się dodać potrawę do kategorii "kuchnia włoska", by ułatwić naszym użytkownikom poszukiwanie dań z makaronem. Na Kuchni Lidla znajdziesz wiele przepisów łączących różne wpływy kulinarne-nasi kucharze starają się czerpać z klasyki i dodawać coś od siebie. Nie widzimy w tym nic złego, wychodząc z założenia, że kuchnia to miejsce na kreatywną zabawę smakiem, w której to zabawie podziały i reguły można czasem lekko nagiąć :)
zobacz wszystkie