Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Rozmrażamy krewetki
Krewetki przekładamy na sitko, płuczemy i pozostawiamy do rozmrożenia. Następnie ponownie płuczemy i osuszamy.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Podsmażamy z cebulą i czosnkiem na gorącym oleju przez 2-3 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krewetki. Smażymy razem przez 1 minutę. Wlewamy koniak, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Krok 3: Gotujemy makaron
Spaghetti gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pietruszkę myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i grubo siekamy. Odlewamy wodę, makaron przekładamy na sito i osączamy. Sos doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem, posypujemy pietruszką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto na pierogi
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Jajka na miękko
- Krokiety z mięsem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makowiec japoński
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Burek ze szpinakiem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makówki śląskie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Mini burgery
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (12)
870 dni temu
Z przepisów próbują korzystać także "poczatkujący" fani kuchni, więc może tak warto napisać jakie te krewetki mają być (oprócz tego, że mrożone!). W Lidlu jest wybór więc co mam kupić ? Mała rzecz a nerwy zaoszczędzony by były. Pozdrawiam.
Odpowiedz
869 dni temu
Faktycznie ta informacja nam umknęła, bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi. Najlepiej sprawdzą się krewetki olbrzymie lub argentyńskie.
2064 dni temu
Jak zwykle smacznie, chociaż spodziewałam się czegoś lepszego ;) Składniki tak intensywne w smaku, że praktycznie nie trzeba było dodawać przypraw.
Odpowiedz
2121 dni temu
U mnie cebula trochę zdominowała danie, dałbym jej jednak mniej (jedną dużą, albo 1,5 małych)
Odpowiedz
1555 dni temu
Mówisz o sobie?
2593 dni temu
a skąd ten przepis? na pewno nie włoch bo oni nieużywają cebuli. tragedia i nie polecam
Odpowiedz
2593 dni temu
Zenku, kuchnia włoska nie stroni od cebuli, Kuchnia Lidla również nie! :) W tym przepisie cebula pojawia się, by, tak jak czosnek, podkreślić smak sosu pomidorowego-polecamy wypróbować to połączenie.
2564 dni temu
Dla mnie bardzo dobra kompozycja smakowa. Co prawda nie miałam cebuli ale por też się nadał, trzeba sobie radzić 😋 Polecam- pyszne i będę na pewno gotować wg tego przepisu 😉
2420 dni temu
Nie wiem który rejon Italii masz na myśli, bo Włochy to są różnorodne kulinarnie i kulturowo. A przepis super
2291 dni temu
Nie używają piszemy osobno
2123 dni temu
Dlaczego danie, w którym główny składnik pochodzi z Ameryki Południowej miałoby być z Włoch?
2121 dni temu
Idea przygotowywania spaghetti z sosem pomidorowym i dodatkami to domena kuchni włoskiej i chociaż nie wszystkie składniki, które trafiły do tego dania znalazłyby się na talerzu Włocha gotującego w 100% w zgodzie z regionalną tradycją, zdecydowaliśmy się dodać potrawę do kategorii "kuchnia włoska", by ułatwić naszym użytkownikom poszukiwanie dań z makaronem. Na Kuchni Lidla znajdziesz wiele przepisów łączących różne wpływy kulinarne-nasi kucharze starają się czerpać z klasyki i dodawać coś od siebie. Nie widzimy w tym nic złego, wychodząc z założenia, że kuchnia to miejsce na kreatywną zabawę smakiem, w której to zabawie podziały i reguły można czasem lekko nagiąć :)
zobacz wszystkie