Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Czosnek kroimy w plastry, a paprykę chili w drobną kostkę. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki, kilka plastrów zostawiamy do dekoracji.
Krok 2: Podsmażamy dynię
Dynię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na maśle z odrobiną oliwy, a następnie dusimy pod przykryciem około 2-4 minut. Do dyni dodajemy czosnek, papryczkę chili, porwaną na kawałki szynkę i szałwię. Po chwili dodajemy również ugotowany makaron.
Krok 3: Doprawiamy makaron
Danie doprawiamy odrobiną skórki otartej z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty ser grana padano i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Danie dekorujemy kawałkami szynki.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z mulami
Doskonała propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub elegancką kolację – spaghetti z mulami autorstwa Doroty Wellman!
Spaghetti z dynią i borowikami
Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i borowikami!
Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
Wariacja na temat spaghetti aglio e olio w wykonaniu Okrasy. Tym razem z pieczoną papryką i rukolą!
Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!
Czas na szybki obiad? Wypróbuj makaron z dynią, szałwią i włoską szynką
Masz ochotę na smaczny obiad, który nie wymaga użycia zbyt wielu składników? Postaw na makaron z sosem z dyni. Cała potrawa bazuje w zasadzie na kilku prostych produktach: makaronie, dyni, szynce po włosku, serze Grana Padano, przyprawach i ziołach. W tym zakresie prym wiodą: szałwia, papryczka chili czerwona, czosnek, cytryna, sól i pieprz. Taki makaron z szynką i warzywami to naprawdę intensywna kompozycja różnorodnych smaków. Znajdziesz tu trochę ostrych, słodkich, kwaśnych i wytrawnych nutek smakowych.
Jaką dynię do spaghetti wykorzystać? Na rynku dostępnych jest wiele odmian tego warzywa, jednak w tym przepisie proponujemy dynię Hokkaido. Ten typ dyni ma bardziej wytrawny, bo orzechowy smak niż np. dynia piżmowa o słodkich walorach smakowych. Dynię Hokkaido poznasz po tym, że jest intensywnie pomarańczowa, a swoim kształtem przypomina cebulę.
Taki makaron z dynią, szałwią i szynką parmeńską przygotujesz w 45 minut. Oczywiście, to przeciętny szacowany czas, który w zależności od tempa, jakie sobie narzucisz, może się zmienić. Na początek ugotuj 300 g makaronu według wskazówek na opakowaniu. Następnie sięgnij po 100 g szynki parmeńskiej. Część porwij na drobniejsze kawałki, a kilka plastrów zostaw do dekoracji. Dwa ząbki czosnku pokrój w plastry. Jedną papryczkę chili czerwoną – w drobną kosteczkę.
Te składniki będą Ci potrzebne, gdy przygotujesz już sos z kawałkami dyni i dodasz do niego makaron z szałwią. Pamiętaj, by gotowe spaghetti z szynką doprawić aromatycznym serem i cytryną.
Przepis na makaron z dynią – pełen włoskich akcentów
Przyjrzyj się bliżej składnikom dostępnym w przepisie na makaron spaghetti z dynią. Wiele z nich ma związek z Włochami: począwszy od tych bazowych, a na przyprawach skończywszy.
Makaron spaghetti to typowo włoski przysmak serwowany z różnymi dodatkami. Do Włoch przybył w IX wieku za sprawą arabskich podróżników i od tamtej pory kojarzony jest z tym krajem na Półwyspie Apenińskim. Już sama nazwa „uno spaghetto” to po prostu włoskie sformułowanie „sznureczek”. Przyjrzyj się temu makaronowi – rzeczywiście przypomina sznurki!
Podobnie szałwia ma związek z Włochami, choćby dlatego, że rośnie w rejonie Morza Śródziemnego, w tym również w tym kraju. To idealny dodatek do jesienno-zimowych potraw.
Szynka parmeńska to klasyczny rodzaj włoskiej, podsuszanej szynki, pochodzącej z regionu Emilia-Romania. Zawiera mniej soli niż inne szynki tego typu, dzięki temu wyróżnia się łagodniejszym, bardziej słodkim smakiem. Wzmianki o tym dodatku pochodzą z czasów imperium rzymskiego. Pisali o niej m.in. Strabon, Polibiusz czy Warron. W 1996 roku Wspólnota Europejska wydała certyfikat ochrony jej miejsca pochodzenia.
Znak jakości DOP posiada ser Grana Padano o włoskich korzeniach – znajdziesz ją w Lidlu w serii produktów Italiamo. Produkuje się go z mleka krowiego i zalicza do serów twardych, dojrzewających, podpuszczkowych. Jego włoska nazwa pochodzi od połączenia dwóch słów: rzeczownika „grana” oznaczającego ziarno i „Padana”, czyli od miejsca wytwarzania tego sera – Niziny Padańskiej.
Nieco obce w tym kontekście pochodzenie ma dynia hokkaido, ponieważ jej ojczyzną jest Japonia. Oryginalna nazwa tego warzywa to Uchiki Kuri. Dynia przez 3-6 miesięcy jest świeża. Dlatego, gdy kupisz ją na początku sezonu jesiennego, wykorzystasz ją nawet kilka miesięcy później bez obaw o zepsucie. Wystarczy, że przechowasz ją w przewiewnym, mało nasłonecznionym miejscu. Sprawdzi się tu np. blat kuchenny.
Dynię z makaronem przygotujesz nie tylko z dodatkami przedstawionymi w tym przepisie. Co jeszcze dodać, by potrawa zyskała bardziej włoski charakter? Recepturę urozmaicisz, przyrządzając np. makaron z dynią i suszonymi pomidorami albo makaron z dynią i fetą. Te dwa rozwiązania to smaczne kompozycje pełne włoskich akcentów, wszak pomidory czy feta to klasyczne dodatki do dań o tym rodowodzie. Oprócz tego spróbuj również makaronu z dynią i szpinakiem.
Sycący sos do makaronu z dynią – podbija serca i kubki smakowe
Szukasz posiłku w sam raz na chłodniejsze dni? W okresie jesienno-zimowym sięgaj po doskonale rozgrzewające, a przy tym sycące potrawy, takie jak makaron z puree z dyni. Zastosowany tu sos dyniowy do makaronu sprawia, że danie zyskuje bardziej jesienny charakter i kojarzy się m.in. z Halloween. Właśnie z tego powodu taki obiad zaserwuj na przełomie października i listopada.
Oprócz tego, że dynia wywołuje ewidentne skojarzenia kulturowe z tym świętem, to przede wszystkim niezwykłe warzywo. Dynia to cenne źródło białka. Warzywo zawiera też błonnik pokarmowy. Makaron w sosie dyniowym jest więc smacznym sposobem na to, jak przetrwać chłodniejsze miesiące roku.
Jak przygotowywać sos z dyni do makaronu? Na początku obierz dynię i pokrój ją w cienkie plastry. Całość podsmaż na tłuszczu, tj. maśle z odrobiną oliwy. Duś pod pokrywką przez 2-4 minuty. Jeżeli chcesz skorzystać z mniejszej ilości tłuszczu, sięgnij po patelnię nieprzywierającą. Do gotowego wywaru i kawałków dyni wsyp wskazane w przepisie składniki: czosnek, kawałki szałwii, szynkę oraz papryczkę chili. Na koniec dodaj makaron i dopraw skórką z cytryny, solą i pieprzem. Zetrzyj ser Grana Padano i skrop wszystko sokiem z cytryny.
Makaron z sosem dyniowym z dodatkiem szynki, szałwii i sera to proste, a jednocześnie na tyle eleganckie danie, że zaserwujesz je nie tylko na codzienny obiad, ale też poczęstujesz nim gości zaproszonych np. na jesienne spotkanie przy stole.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grochem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny makowiec
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1497 dni temu
Podchodziłam scpetycznie do tego przepisu ponieważ obawiałam się jak będzie smakowała dynia ale okazuje sie ze jest pyszna. Na patelnie mięknie i traci swoj smak surowości, ale jest wciąż bardziej aromatyczna niż pieczona. Super, szybkie danie. Uważajcie żeby nie uciąć palców podczas krojenia dyni xd
odpowiedz
1497 dni temu
Jagodo, cieszymy się, że przepis się sprawdza! I przyłączamy się do wskazówek z ostatniego zdania-dynia ze względu na grubą skórę bywa trudnym przeciwnikiem! Najlepiej przekroić ją wstępnie na pół, wydrążyć miąższ za pomocą łyżki, a następnie kroić na mniejsze cząstki, które później zdecydowanie łatwiej będzie obrać :)
2222 dni temu
Pyycha! Fajny przepis!
odpowiedz
2583 dni temu
Mniam, proste klasyczne smaki, dokładnie takie jakie lubimy.
odpowiedz