Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy makaron

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Czosnek kroimy w plastry, a paprykę chili w drobną kostkę. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki, kilka plastrów zostawiamy do dekoracji.

Krok 2: Podsmażamy dynię

Dynię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na maśle z odrobiną oliwy, a następnie dusimy pod przykryciem około 2-4 minut. Do dyni dodajemy czosnek, papryczkę chili, porwaną na kawałki szynkę i szałwię. Po chwili dodajemy również ugotowany makaron.

Krok 3: Doprawiamy makaron

Danie doprawiamy odrobiną skórki otartej z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty ser grana padano i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Danie dekorujemy kawałkami szynki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Jagoda Jagoda
    1270 dni temu
    Podchodziłam scpetycznie do tego przepisu ponieważ obawiałam się jak będzie smakowała dynia ale okazuje sie ze jest pyszna. Na patelnie mięknie i traci swoj smak surowości, ale jest wciąż bardziej aromatyczna niż pieczona. Super, szybkie danie. Uważajcie żeby nie uciąć palców podczas krojenia dyni xd

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1270 dni temu
    Jagodo, cieszymy się, że przepis się sprawdza! I przyłączamy się do wskazówek z ostatniego zdania-dynia ze względu na grubą skórę bywa trudnym przeciwnikiem! Najlepiej przekroić ją wstępnie na pół, wydrążyć miąższ za pomocą łyżki, a następnie kroić na mniejsze cząstki, które później zdecydowanie łatwiej będzie obrać :)
  • Lidia Lidia
    1995 dni temu
    Pyycha! Fajny przepis!

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    2356 dni temu
    Mniam, proste klasyczne smaki, dokładnie takie jakie lubimy.

    odpowiedz


Czas na szybki obiad? Wypróbuj makaron z dynią, szałwią i włoską szynką

Masz ochotę na smaczny obiad, który nie wymaga użycia zbyt wielu składników? Postaw na makaron z sosem z dyni. Cała potrawa bazuje w zasadzie na kilku prostych produktach: makaronie, dyni, szynce po włosku, serze Grana Padano, przyprawach i ziołach. W tym zakresie prym wiodą: szałwia, papryczka chili czerwona, czosnek, cytryna, sól i pieprz. Taki makaron z szynką i warzywami to naprawdę intensywna kompozycja różnorodnych smaków. Znajdziesz tu trochę ostrych, słodkich, kwaśnych i wytrawnych nutek smakowych.

Jaką dynię do spaghetti wykorzystać? Na rynku dostępnych jest wiele odmian tego warzywa, jednak w tym przepisie proponujemy dynię Hokkaido. Ten typ dyni ma bardziej wytrawny, bo orzechowy smak niż np. dynia piżmowa o słodkich walorach smakowych. Dynię Hokkaido poznasz po tym, że jest intensywnie pomarańczowa, a swoim kształtem przypomina cebulę.

Taki makaron z dynią, szałwią i szynką parmeńską przygotujesz w 45 minut. Oczywiście, to przeciętny szacowany czas, który w zależności od tempa, jakie sobie narzucisz, może się zmienić. Na początek ugotuj 300 g makaronu według wskazówek na opakowaniu. Następnie sięgnij po 100 g szynki parmeńskiej. Część porwij na drobniejsze kawałki, a kilka plastrów zostaw do dekoracji. Dwa ząbki czosnku pokrój w plastry. Jedną papryczkę chili czerwoną – w drobną kosteczkę.

Te składniki będą Ci potrzebne, gdy przygotujesz już sos z kawałkami dyni i dodasz do niego makaron z szałwią. Pamiętaj, by gotowe spaghetti z szynką doprawić aromatycznym serem i cytryną.

Przepis na makaron z dynią – pełen włoskich akcentów

Przyjrzyj się bliżej składnikom dostępnym w przepisie na makaron spaghetti z dynią. Wiele z nich ma związek z Włochami: począwszy od tych bazowych, a na przyprawach skończywszy.

Makaron spaghetti to typowo włoski przysmak serwowany z różnymi dodatkami. Do Włoch przybył w IX wieku za sprawą arabskich podróżników i od tamtej pory kojarzony jest z tym krajem na Półwyspie Apenińskim. Już sama nazwa „uno spaghetto” to po prostu włoskie sformułowanie „sznureczek”. Przyjrzyj się temu makaronowi – rzeczywiście przypomina sznurki!

Podobnie szałwia ma związek z Włochami, choćby dlatego, że rośnie w rejonie Morza Śródziemnego, w tym również w tym kraju. To idealny dodatek do jesienno-zimowych potraw.

Szynka parmeńska to klasyczny rodzaj włoskiej, podsuszanej szynki, pochodzącej z regionu Emilia-Romania. Zawiera mniej soli niż inne szynki tego typu, dzięki temu wyróżnia się łagodniejszym, bardziej słodkim smakiem. Wzmianki o tym dodatku pochodzą z czasów imperium rzymskiego. Pisali o niej m.in. Strabon, Polibiusz czy Warron. W 1996 roku Wspólnota Europejska wydała certyfikat ochrony jej miejsca pochodzenia.

Znak jakości DOP posiada ser Grana Padano o włoskich korzeniach – znajdziesz ją w Lidlu w serii produktów Italiamo. Produkuje się go z mleka krowiego i zalicza do serów twardych, dojrzewających, podpuszczkowych. Jego włoska nazwa pochodzi od połączenia dwóch słów: rzeczownika „grana” oznaczającego ziarno i „Padana”, czyli od miejsca wytwarzania tego sera – Niziny Padańskiej.

Nieco obce w tym kontekście pochodzenie ma dynia hokkaido, ponieważ jej ojczyzną jest Japonia. Oryginalna nazwa tego warzywa to Uchiki Kuri. Dynia przez 3-6 miesięcy jest świeża. Dlatego, gdy kupisz ją na początku sezonu jesiennego, wykorzystasz ją nawet kilka miesięcy później bez obaw o zepsucie. Wystarczy, że przechowasz ją w przewiewnym, mało nasłonecznionym miejscu. Sprawdzi się tu np. blat kuchenny.

Dynię z makaronem przygotujesz nie tylko z dodatkami przedstawionymi w tym przepisie. Co jeszcze dodać, by potrawa zyskała bardziej włoski charakter? Recepturę urozmaicisz, przyrządzając np. makaron z dynią i suszonymi pomidorami albo makaron z dynią i fetą. Te dwa rozwiązania to smaczne kompozycje pełne włoskich akcentów, wszak pomidory czy feta to klasyczne dodatki do dań o tym rodowodzie. Oprócz tego spróbuj również makaronu z dynią i szpinakiem.

Sycący sos do makaronu z dynią – podbija serca i kubki smakowe

Szukasz posiłku w sam raz na chłodniejsze dni? W okresie jesienno-zimowym sięgaj po doskonale rozgrzewające, a przy tym sycące potrawy, takie jak makaron z puree z dyni. Zastosowany tu sos dyniowy do makaronu sprawia, że danie zyskuje bardziej jesienny charakter i kojarzy się m.in. z Halloween. Właśnie z tego powodu taki obiad zaserwuj na przełomie października i listopada.

Oprócz tego, że dynia wywołuje ewidentne skojarzenia kulturowe z tym świętem, to przede wszystkim niezwykłe warzywo. Dynia to cenne źródło białka. Warzywo zawiera też błonnik pokarmowy. Makaron w sosie dyniowym jest więc smacznym sposobem na to, jak przetrwać chłodniejsze miesiące roku.

Jak przygotowywać sos z dyni do makaronu? Na początku obierz dynię i pokrój ją w cienkie plastry. Całość podsmaż na tłuszczu, tj. maśle z odrobiną oliwy. Duś pod pokrywką przez 2-4 minuty. Jeżeli chcesz skorzystać z mniejszej ilości tłuszczu, sięgnij po patelnię nieprzywierającą. Do gotowego wywaru i kawałków dyni wsyp wskazane w przepisie składniki: czosnek, kawałki szałwii, szynkę oraz papryczkę chili. Na koniec dodaj makaron i dopraw skórką z cytryny, solą i pieprzem. Zetrzyj ser Grana Padano i skrop wszystko sokiem z cytryny.

Makaron z sosem dyniowym z dodatkiem szynki, szałwii i sera to proste, a jednocześnie na tyle eleganckie danie, że zaserwujesz je nie tylko na codzienny obiad, ale też poczęstujesz nim gości zaproszonych np. na jesienne spotkanie przy stole.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!