Spaghetti z dynią i borowikami

Giancarlo Russo


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Dynię kroimy w kostkę

Podsmażamy warzywa

Dynię kroimy w półcentymetrową kostkę, a borowiki w cienkie plastry. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy ząbek czosnku w łupinie. Po chwili wyjmujemy czosnek i dodajemy pokrojoną dynię i borowiki. Warzywa mieszamy, a następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody.

 

 

Krok 2: Dodajemy tymianek i pietruszkę

Przygotowujemy paprykową salsę

Do składników dodajemy posiekany drobno tymianek i natkę pietruszki. Dusimy tak długo, aż dynia zmięknie, ale nadal będzie al dente.

 

 

 

Krok 3: Makaron łączymy z sosem

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Makaron spaghetti gotujemy według receptury: 100 g makaronu na 1 litr wody  z 1,5 łyżeczki soli. Wodę solimy dopiero, jak zacznie wrzeć. Spaghetti gotujemy według czasu podanego na opakowaniu, odejmując 1 minutę (al dente). Makaron odcedzamy (nie przelewamy wodą!) i dokładamy do sosu na patelni. Całość mieszamy. Wykładamy na talerz. Wierzch posypujemy startymi płatkami pecorino. Dekorujemy gałązką tymianku i natki pietruszki.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Stefano Terrazzino

Spaghetti bolognese

Pyszne spaghetti według przepisu prawdziwego Włocha - Stefano Terrazzino!

Spaghetti bolognese

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Spaghetti bolognese

Najpopularniejsze danie w stylu włoskim, uwielbiane przez dzieci - przygotuj je razem z Kuchnią Lidla!

Spaghetti bolognese

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Darek Gutkowski

Spaghetti carbonara

Klasyczne spaghetti carbonara – smaczne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!

Spaghetti carbonara
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    289 dni temu
    Czy ilość grzybów w stosunku do ilości pozostałych składników jest ok? Może to jednak chodzi o 100g już rozmoczonych grzybów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    289 dni temu
    Bardzo dziękujemy za uważne czytanie listy składników! Faktycznie do przygotowania tego przepisu potrzebne będą świeże lub mrożone (a dokładniej rozmrożone) borowiki. Jeśli chcesz użyć suszonych borowików zalecamy namoczyć ich tyle, aby otrzymać ok. 100 g namoczonych grzybów.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!