
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Dynię kroimy w kostkę
Dynię kroimy w półcentymetrową kostkę, a borowiki w cienkie plastry. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy ząbek czosnku w łupinie. Po chwili wyjmujemy czosnek i dodajemy pokrojoną dynię i borowiki. Warzywa mieszamy, a następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody.
Krok 2: Dodajemy tymianek i pietruszkę
Do składników dodajemy posiekany drobno tymianek i natkę pietruszki. Dusimy tak długo, aż dynia zmięknie, ale nadal będzie al dente.
Krok 3: Makaron łączymy z sosem
Makaron spaghetti gotujemy według receptury: 100 g makaronu na 1 litr wody z 1,5 łyżeczki soli. Wodę solimy dopiero, jak zacznie wrzeć. Spaghetti gotujemy według czasu podanego na opakowaniu, odejmując 1 minutę (al dente). Makaron odcedzamy (nie przelewamy wodą!) i dokładamy do sosu na patelni. Całość mieszamy. Wykładamy na talerz. Wierzch posypujemy startymi płatkami pecorino. Dekorujemy gałązką tymianku i natki pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik świąteczny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Łazanki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Burek ze szpinakiem
- Pieczona ryba po grecku
- Krokiety z mięsem
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba z piekarnika
- Uszka z grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
399 dni temu
Czy ilość grzybów w stosunku do ilości pozostałych składników jest ok? Może to jednak chodzi o 100g już rozmoczonych grzybów?
Odpowiedz
398 dni temu
Bardzo dziękujemy za uważne czytanie listy składników! Faktycznie do przygotowania tego przepisu potrzebne będą świeże lub mrożone (a dokładniej rozmrożone) borowiki. Jeśli chcesz użyć suszonych borowików zalecamy namoczyć ich tyle, aby otrzymać ok. 100 g namoczonych grzybów.