Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Dynię kroimy w kostkę
Dynię kroimy w półcentymetrową kostkę, a borowiki w cienkie plastry. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy ząbek czosnku w łupinie. Po chwili wyjmujemy czosnek i dodajemy pokrojoną dynię i borowiki. Warzywa mieszamy, a następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody.
Krok 2: Dodajemy tymianek i pietruszkę
Do składników dodajemy posiekany drobno tymianek i natkę pietruszki. Dusimy tak długo, aż dynia zmięknie, ale nadal będzie al dente.
Krok 3: Makaron łączymy z sosem
Makaron spaghetti gotujemy według receptury: 100 g makaronu na 1 litr wody z 1,5 łyżeczki soli. Wodę solimy dopiero, jak zacznie wrzeć. Spaghetti gotujemy według czasu podanego na opakowaniu, odejmując 1 minutę (al dente). Makaron odcedzamy (nie przelewamy wodą!) i dokładamy do sosu na patelni. Całość mieszamy. Wykładamy na talerz. Wierzch posypujemy startymi płatkami pecorino. Dekorujemy gałązką tymianku i natki pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!
Spaghetti bolognese
Pyszne spaghetti według przepisu prawdziwego Włocha - Stefano Terrazzino!
Spaghetti bolognese
Najpopularniejsze danie w stylu włoskim, uwielbiane przez dzieci - przygotuj je razem z Kuchnią Lidla!
Spaghetti carbonara
Klasyczne spaghetti carbonara – smaczne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
- Makaron z pikantnymi brokułami
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Risotto z grzybami
- Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
- Smażona ryba na purée z groszku
- Gnocchi szpinakowe
- Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowym
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Kolorowa zapiekanka
- Spaghetti puttanesca
- Spaghetti napoli – przepis
- Piada wraps
- Klopsiki zapiekane z serem provolone
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
- Schab w sosie paprykowym
- Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Babka wielkanocna
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Wieniec wielkanocny
- Hummus grzybowy
- Ciastka pisanki
- Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
- Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
66 dni temu
Czy ilość grzybów w stosunku do ilości pozostałych składników jest ok? Może to jednak chodzi o 100g już rozmoczonych grzybów?
odpowiedz
66 dni temu
Bardzo dziękujemy za uważne czytanie listy składników! Faktycznie do przygotowania tego przepisu potrzebne będą świeże lub mrożone (a dokładniej rozmrożone) borowiki. Jeśli chcesz użyć suszonych borowików zalecamy namoczyć ich tyle, aby otrzymać ok. 100 g namoczonych grzybów.