Spaghetti z dynią i borowikami

Giancarlo Russo

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Dynię kroimy w kostkę

Podsmażamy warzywa

Dynię kroimy w półcentymetrową kostkę, a borowiki w cienkie plastry. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy ząbek czosnku w łupinie. Po chwili wyjmujemy czosnek i dodajemy pokrojoną dynię i borowiki. Warzywa mieszamy, a następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody.

 

 

Krok 2: Dodajemy tymianek i pietruszkę

Przygotowujemy paprykową salsę

Do składników dodajemy posiekany drobno tymianek i natkę pietruszki. Dusimy tak długo, aż dynia zmięknie, ale nadal będzie al dente.

 

 

 

Krok 3: Makaron łączymy z sosem

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Makaron spaghetti gotujemy według receptury: 100 g makaronu na 1 litr wody  z 1,5 łyżeczki soli. Wodę solimy dopiero, jak zacznie wrzeć. Spaghetti gotujemy według czasu podanego na opakowaniu, odejmując 1 minutę (al dente). Makaron odcedzamy (nie przelewamy wodą!) i dokładamy do sosu na patelni. Całość mieszamy. Wykładamy na talerz. Wierzch posypujemy startymi płatkami pecorino. Dekorujemy gałązką tymianku i natki pietruszki.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    86 dni temu
    Czy ilość grzybów w stosunku do ilości pozostałych składników jest ok? Może to jednak chodzi o 100g już rozmoczonych grzybów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    86 dni temu
    Bardzo dziękujemy za uważne czytanie listy składników! Faktycznie do przygotowania tego przepisu potrzebne będą świeże lub mrożone (a dokładniej rozmrożone) borowiki. Jeśli chcesz użyć suszonych borowików zalecamy namoczyć ich tyle, aby otrzymać ok. 100 g namoczonych grzybów.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!