Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTOWANIE
Mule oczyszczamy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Interesują nas jedynie te, które są zamknięte. Otwartymi mulami stukamy w blat, jeśli się zamkną, oznacza to, że są świeże. Jeśli nie reagują, lądują w koszu na śmieci. Makaron gotujemy al dente. W garnku na oliwie szklimy pokrojone w kostkę szalotki i drobno posiekany czosnek, dodajemy posiekaną papryczkę. Mieszamy, zwiększamy ogień, dodajemy mule i zalewamy je białym winem. Przykrywamy garnek, lekko nim potrząsamy, zdejmujemy pokrywkę. Po około 5 minutach, gdy sos się zredukuje, dodajemy do niego schłodzone masło, sól, pieprz i makaron. Mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Spaghetti carbonara
- Makówki śląskie
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pistacjowy sernik baskijski
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba z piekarnika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Świąteczne pierniczki
- Piernik świąteczny
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kutia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
2570 dni temu
Pyszne i szybkie danie😊 polecam !!!
Odpowiedz