Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Małże dokładnie oczyszczamy. Odrzucamy te, które mają otwartą skorupkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy zmiażdżony czosnek oraz drobno posiekaną ostrą papryczkę. Chwilę smażymy i dodajemy małże. Następnie zalewamy wszystko winem i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Dusimy pod przykryciem, aż muszle się otworzą (te, które pozostaną zamknięte, wyrzucamy). Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Serwujemy natychmiast po przyrządzeniu razem z ciepłą bagietką.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!
Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!
Krewetki na cukinii
Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.
Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Grzybowe tortelloni
- Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Medaliony z wędzonego łososia na sałatce z marynowanych szparagów
- Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
- Spaghetti z mulami
- Kurczak tandoori
- Carpaccio z buraka
- Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
- Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
- Curry rybne z mango i kolendrą
- Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
- Małże z czosnkiem i białym winem
- Imbirowe skrzydełka z grilla
- Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
- Wegański sos tatarski
- Tapas z salchichón
- Sok z buraka – szybki przepis
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Ostra zupa z rybą i ryżem
- Carpaccio z pomidorów
- Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- 3 sposoby na dania z ryżu
- Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2070 dni temu
Niestety u mnie też otwarte. Z kilograma zostały cztery. I nie, nie pozamykały się przy stukaniu :(
odpowiedz
2531 dni temu
75% małży było otwartych, kupowane w lidlu.
odpowiedz
2530 dni temu
Bardzo nam przykro z powodu zaistniałej sytuacji. Reklamację można złożyć przez formularz kontaktowy, dostępny pod linkiem: https://www.lidl.pl/pl/Kontakt.htm?rdeLocaleAttr=pl
2470 dni temu
po otwarciu opakowania wystarczy na sitku mocno nimi potrząsnąć i się pozamykają-oznacza to ,że są żywe i świeże, najczęściej wyrzucam 1-2 szt,które nie chcą się zamknąć
2851 dni temu
Czy małże powinny być świeże czy mrożone według tego przepisu?
odpowiedz
2851 dni temu
Małże powinny być świeże :)