
Małże dokładnie oczyszczamy. Odrzucamy te, które mają otwartą skorupkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy zmiażdżony czosnek oraz drobno posiekaną ostrą papryczkę. Chwilę smażymy i dodajemy małże. Następnie zalewamy wszystko winem i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Dusimy pod przykryciem, aż muszle się otworzą (te, które pozostaną zamknięte, wyrzucamy). Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Serwujemy natychmiast po przyrządzeniu razem z ciepłą bagietką.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Krewetki na cukinii
Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.

Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.

Komentarze (5)
431 dni temu
75% małży było otwartych, kupowane w lidlu.
odpowiedz
429 dni temu
Bardzo nam przykro z powodu zaistniałej sytuacji. Reklamację można złożyć przez formularz kontaktowy, dostępny pod linkiem: https://www.lidl.pl/pl/Kontakt.htm?rdeLocaleAttr=pl
370 dni temu
po otwarciu opakowania wystarczy na sitku mocno nimi potrząsnąć i się pozamykają-oznacza to ,że są żywe i świeże, najczęściej wyrzucam 1-2 szt,które nie chcą się zamknąć
750 dni temu
Czy małże powinny być świeże czy mrożone według tego przepisu?
odpowiedz
750 dni temu
Małże powinny być świeże :)
zobacz wszystkie