zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Nacinamy bakłażana

Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół, a miąższ nacinamy w kratkę. Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa polewamy oliwą i solimy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Krok 2: Przygotowujemy warzywa

Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy w paski, a czosnek w plasterki. Chili przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy w cienkie paski (ilość – wedle uznania). Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazań na opakowaniu. Z upieczonego bakłażana wyciągamy miąższ.

Krok 3: Dodajemy warzywa na patelnię

Makaron odcedzamy. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, blanszujemy czosnek. Dodajemy paprykę, bakłażan, chili. Całość chwilę podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę siekamy. Makaron dodajemy do warzyw na patelni, mieszamy. Dodajemy rukolę i starty ser.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    29 dni temu
    To była katastrofa :/ Wolę jednak zwykłą "czystą" paste z czosnkiem, papryczką, oliwą i ewentualnie rukolą w całości posypaną na talerzu, a nie zwiędłą od ciepła. I ten bakłażan pieczony, obślizgły jak ślimaki :/ Niestety ten przepis ląduje w koszu :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    28 dni temu
    Drogi Gościu, może nie warto zbyt szybko zrażać się do kulinarnych eksperymentów? :) Sprawdź, czy inna (warzywna i lekka) wariacja na temat aglio e olio przypadnie Ci do gustu: https://kuchnialidla.pl/aglio-e-olio-w-wersji-fit
  • kruka86 kruka86
    659 dni temu
    Czy bedzie pasowalo zastapic baklazana cukinia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    658 dni temu
    Dokonując takiej zamiany zyskasz zupełnie inny smak :) Jeśli chcesz użyć cukinii - pokrój ją drobno i podsmaż na patelni :)
  • Gość Gość
    659 dni temu
    Dlaczego w przepisie jest że papryka jest pieczona a okrasa wyjmuje z zalewy? wcześniej upieczona i zahartowaną w oliwie? Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych? i pieczemy? co to za sposób? Nie czasem pieczemy całą a później wkładamy do pojemnika lub przykrywamy folia spożywczą żeby łatwiej obrać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    659 dni temu
    Paprykę pieczemy w całości, a następnie wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą - wówczas skórka ładniej odchodzi. Gdy przygotujemy dużą ilość takiej papryki, możemy ją włożyć do słoiczków, zalać oliwą tak, aby papryka znajdowała się w całości pod oliwą i wykorzystywać do innych dań, w innym czasie :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram