Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Nacinamy bakłażana
Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół, a miąższ nacinamy w kratkę. Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa polewamy oliwą i solimy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Krok 2: Przygotowujemy warzywa
Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy w paski, a czosnek w plasterki. Chili przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy w cienkie paski (ilość – wedle uznania). Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazań na opakowaniu. Z upieczonego bakłażana wyciągamy miąższ.
Krok 3: Dodajemy warzywa na patelnię
Makaron odcedzamy. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, blanszujemy czosnek. Dodajemy paprykę, bakłażan, chili. Całość chwilę podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę siekamy. Makaron dodajemy do warzyw na patelni, mieszamy. Dodajemy rukolę i starty ser.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z klopsikami
Makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem inspirowany kuchnią włoską, podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!
Spaghetti bolognese
Sekretem prawdziwego spaghetti bolognese jest gęsty, aromatyczny sos. W połączeniu z makaronem tworzy danie idealne.
Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Sernik piernikowy
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grochem
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1314 dni temu
przepisik jak najbardziej elegancki
odpowiedz
2343 dni temu
To była katastrofa :/ Wolę jednak zwykłą "czystą" paste z czosnkiem, papryczką, oliwą i ewentualnie rukolą w całości posypaną na talerzu, a nie zwiędłą od ciepła. I ten bakłażan pieczony, obślizgły jak ślimaki :/ Niestety ten przepis ląduje w koszu :(
odpowiedz
2342 dni temu
Drogi Gościu, może nie warto zbyt szybko zrażać się do kulinarnych eksperymentów? :) Sprawdź, czy inna (warzywna i lekka) wariacja na temat aglio e olio przypadnie Ci do gustu: https://kuchnialidla.pl/aglio-e-olio-w-wersji-fit
2973 dni temu
Czy bedzie pasowalo zastapic baklazana cukinia?
odpowiedz
2972 dni temu
Dokonując takiej zamiany zyskasz zupełnie inny smak :) Jeśli chcesz użyć cukinii - pokrój ją drobno i podsmaż na patelni :)
2973 dni temu
Dlaczego w przepisie jest że papryka jest pieczona a okrasa wyjmuje z zalewy? wcześniej upieczona i zahartowaną w oliwie? Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych? i pieczemy? co to za sposób? Nie czasem pieczemy całą a później wkładamy do pojemnika lub przykrywamy folia spożywczą żeby łatwiej obrać?
odpowiedz
2973 dni temu
Paprykę pieczemy w całości, a następnie wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą - wówczas skórka ładniej odchodzi. Gdy przygotujemy dużą ilość takiej papryki, możemy ją włożyć do słoiczków, zalać oliwą tak, aby papryka znajdowała się w całości pod oliwą i wykorzystywać do innych dań, w innym czasie :)