Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
Krok 1: Przygotowujemy marynatę
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Do dużej miski przekładamy pokrojone warzywa, dodajemy wszystkie przyprawy, posiekany tymianek i oliwę z oliwek. Całość mieszamy.
Krok 2: Pieczemy pomidory
Pomidory przekrawamy na pół. Układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu pomidorów układamy przygotowaną marynatę. Pomidory pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez 45 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 15 minut.
Krok 3: Smażymy krewetki
Krewetki oczyszczamy i obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekany czosnek i cytrynę pokrojoną w cienkie plastry. Dodajemy krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki podsmażamy, aż staną się różowe. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Upieczone pomidory wykładamy na talerz. Dekorujemy kawałkami cytryny i krewetkami.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.
Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!
Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.
Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wegańska ryba po grecku
- Kutia
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2612 dni temu
STRASZNE!
odpowiedz
1655 dni temu
Potwierdzam !!! Najgorszy przepis jaki w życiu wypróbowałam.