
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
Krok 1: Przygotowujemy marynatę
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Do dużej miski przekładamy pokrojone warzywa, dodajemy wszystkie przyprawy, posiekany tymianek i oliwę z oliwek. Całość mieszamy.
Krok 2: Pieczemy pomidory
Pomidory przekrawamy na pół. Układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu pomidorów układamy przygotowaną marynatę. Pomidory pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez 45 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 15 minut.
Krok 3: Smażymy krewetki
Krewetki oczyszczamy i obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekany czosnek i cytrynę pokrojoną w cienkie plastry. Dodajemy krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki podsmażamy, aż staną się różowe. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Upieczone pomidory wykładamy na talerz. Dekorujemy kawałkami cytryny i krewetkami.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.

Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!


Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.

Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.

Zobacz przepisy
na święta
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Zakwas na żurek
- Jajka faszerowane z szynką
- Barszcz biały z kiełbasą
- Mazurek królewski
- Pasta jajeczna z awokado
- Warzywna terrina
- Mazurek z masłem orzechowym
- Jajka faszerowane awokado
- Babka na parze
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Babeczki z kajmakiem
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2679 dni temu
STRASZNE!
odpowiedz
1723 dni temu
Potwierdzam !!! Najgorszy przepis jaki w życiu wypróbowałam.