
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Smażymy indyka
Dynię obieramy, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy, miąższ kroimy w kostkę o wielkości ok. 5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Filet z piersi indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Smażymy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju słonecznikowego, doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy.
Krok 2: Podsmażamy dynię
Dynię i piórka cebuli z pozostałym olejem dodajemy do płynu pozostałego po smażeniu indyka i podsmażamy przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, cynamonem i papryką, podsmażamy przez 1 minutę, mieszając. Dolewamy bulion, dodajemy mięso i gotujemy pod przykryciem przez 10-12 minut.
Krok 3: Dusimy tajine
W międzyczasie ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grube plastry. Cytrynę obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy wraz z plastrami jabłek do tajine i dusimy razem przez kolejne 5 minut. Pestki dyni siekamy. Tajine doprawiamy do smaku, posypujemy nasionami dyni i podajemy z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Krem z dyni
Jest prosty, zdrowy i bardzo smaczny. Przepis na zupę krem z dyni to wspaniała propozycja na letni posiłek.

Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.

Zupa z batatów i dyni
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!

Zupa dyniowa z imbirem
Nic bardziej nie rozgrzewa niż dynia, a imbir jest znany na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Połącz te składniki i przygotuj pyszną zupę.

Zobacz przepisy
na lato
- Sałatka ziemniaczana do grilla
- Pieczeń rzymska
- Kotlety siekane z kurczaka
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Butter chicken
- Ziemniaki z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
237 dni temu
Cała Wielka patelnia do kosza...
odpowiedz
2036 dni temu
Zwykle chwalę przepisy od Lidla, ale ten zupełnie mi nie podszedł... całość powędrowała do kosza...
odpowiedz
2827 dni temu
Gdzie Maroko do kuchni azjatyckiej? :D
odpowiedz
3030 dni temu
No właśnie. Tajine bez tajine. Zamiast tego patelnia. To skąd ta nazwa?
odpowiedz
3030 dni temu
Tajine, to również nazwa potrawy, nie tylko naczynia :)
3165 dni temu
hmm tylko co to ma wspólnego z marokańskim tajinem??? Przypomnę, że to specjalne naczynie gliniane, w którym dusi się potrawę przez długi długi czas,
odpowiedz
3163 dni temu
Jest to również nazwa potrawy :)