
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Smażymy indyka
Dynię obieramy, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy, miąższ kroimy w kostkę o wielkości ok. 5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Filet z piersi indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Smażymy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju słonecznikowego, doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy.
Krok 2: Podsmażamy dynię
Dynię i piórka cebuli z pozostałym olejem dodajemy do płynu pozostałego po smażeniu indyka i podsmażamy przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, cynamonem i papryką, podsmażamy przez 1 minutę, mieszając. Dolewamy bulion, dodajemy mięso i gotujemy pod przykryciem przez 10-12 minut.
Krok 3: Dusimy tajine
W międzyczasie ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grube plastry. Cytrynę obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy wraz z plastrami jabłek do tajine i dusimy razem przez kolejne 5 minut. Pestki dyni siekamy. Tajine doprawiamy do smaku, posypujemy nasionami dyni i podajemy z ryżem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledzie po kaszubsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pierniki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Guacamole
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kutia
- Spaghetti carbonara
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Mini burgery
- Ryba z piekarnika
- Ciasto na pierogi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
345 dni temu
Cała Wielka patelnia do kosza...
Odpowiedz
2144 dni temu
Zwykle chwalę przepisy od Lidla, ale ten zupełnie mi nie podszedł... całość powędrowała do kosza...
Odpowiedz
2935 dni temu
Gdzie Maroko do kuchni azjatyckiej? :D
Odpowiedz
3138 dni temu
No właśnie. Tajine bez tajine. Zamiast tego patelnia. To skąd ta nazwa?
Odpowiedz
3138 dni temu
Tajine, to również nazwa potrawy, nie tylko naczynia :)
3273 dni temu
hmm tylko co to ma wspólnego z marokańskim tajinem??? Przypomnę, że to specjalne naczynie gliniane, w którym dusi się potrawę przez długi długi czas,
Odpowiedz
3271 dni temu
Jest to również nazwa potrawy :)