Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- folię aluminiową
- folię spożywczą
- pędzel
Nadzienie oraz ciasto makaronowe
Dojrzałą dynię kroimy w ćwiartki i drylujemy. Blachę wykładamy folią aluminiową i kładziemy na niej kawałki dyni, solimy, pieprzymy i skrapiamy olejem roślinnym. Pieczemy 35-40 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.
W dużej misce mieszamy gładką i gruboziarnistą mąkę. Dodajemy łyżkę oleju roślinnego oraz 2 jajka. Dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy rękoma. Jeśli ciasto nie chce się połączyć, dolewamy ciepłej wody. Dobrze wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
W rozgrzanym garnku rozpuszczamy kawałek masła i krótko na nim smażymy drobno pokrojoną cebulę. Za pomocy łyżki drylujemy miąższ z dyni i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dusimy na małym ogniu mniej więcej 5 minut, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku.
Tortellinki
Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wycinamy z niego kółeczka (o średnicy mniej więcej 6 cm). Za pomocą pędzla smarujemy krawędź kółeczka ubitym jajkiem, do środka małą łyżeczką nakładamy dyniowe nadzienie i składamy na pół, palcami złączamy krawędzie i formujemy tortellini. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wrzącej wodzie około 3-4 minuty, dopóki nie wypłyną na wierzch.
Sos masłowy
Większą część pęczku szczypiorku drobno siekamy, resztę kroimy na większe kawałki, które odkładamy do dekoracji. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na rozgrzaną patelnię wylewamy trochę wrzącej wody z makaronu (około 10 łyżek) i kładziemy kawałek masła. Kiedy masło się rozpuści, przekładamy ugotowane tortellini bezpośrednio z wrzącej wody. Pieprzymy, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i wszystko dokładnie mieszamy.
Jak podawać
Na głębokim talerzu podajemy tortellini z pomidorami koktajlowymi oraz sosem masłowym. Posypujemy większymi kawałkami szczypiorku i tartym ementalerem.
Zobacz podobne
przepisy
Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.
Tortelloni z sosem pomidorowym
Pierożki we włoskim stylu wypełnione bogatym, szpinakowym nadzieniem, a do tego aromatyczny sos pomidorowy. Musisz spróbować!
Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.
Gnocchi z grzybami i brukselką
Pyszne kluseczki podane z zaskakującą kompozycją pieczarek, brukselki i przypraw oraz delikatnych kawałków mango.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik staropolski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grochem
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
59 dni temu
Ile ma ważyć ta dynia? Dynia dyni nie równa. Ile puree z dyni użyć?
odpowiedz
57 dni temu
Dynie hokkaido mają zazwyczaj dość podobną wielkość i po pozbawianiu ich pestek powinny ważyć ok. 800-900 gramów.
2583 dni temu
O co chodzi z ciastem? Nie da się go zagnieść, a na pewno nie ręcznie. Jest sypkie, co mogę zrobić?
odpowiedz
2583 dni temu
Drogi Gościu, gdy ciasto nie chce się połączyć, dolej do niego ciepłej wody :)
2583 dni temu
Dziękuję!