Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Potrzebujemy

  • folię aluminiową
  • folię spożywczą
  • pędzel

Nadzienie oraz ciasto makaronowe

Dojrzałą dynię kroimy w ćwiartki i drylujemy. Blachę wykładamy folią aluminiową i kładziemy na niej kawałki dyni, solimy, pieprzymy i skrapiamy olejem roślinnym. Pieczemy 35-40 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.

W dużej misce mieszamy gładką i gruboziarnistą mąkę. Dodajemy łyżkę oleju roślinnego oraz 2 jajka. Dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy rękoma. Jeśli ciasto nie chce się połączyć, dolewamy ciepłej wody. Dobrze wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.

W rozgrzanym garnku rozpuszczamy kawałek masła i krótko na nim smażymy drobno pokrojoną cebulę. Za pomocy łyżki drylujemy miąższ z dyni i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dusimy na małym ogniu mniej więcej 5 minut, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku.

Tortellinki

Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wycinamy z niego kółeczka (o średnicy mniej więcej 6 cm). Za pomocą pędzla smarujemy krawędź kółeczka ubitym jajkiem, do środka małą łyżeczką nakładamy dyniowe nadzienie i składamy na pół, palcami złączamy krawędzie i formujemy tortellini. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wrzącej wodzie około 3-4 minuty, dopóki nie wypłyną na wierzch.

Sos masłowy

Większą część pęczku szczypiorku drobno siekamy, resztę kroimy na większe kawałki, które odkładamy do dekoracji. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na rozgrzaną patelnię wylewamy trochę wrzącej wody z makaronu (około 10 łyżek) i kładziemy kawałek masła. Kiedy masło się rozpuści, przekładamy ugotowane tortellini bezpośrednio z wrzącej wody. Pieprzymy, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i wszystko dokładnie mieszamy.

Jak podawać

Na głębokim talerzu podajemy tortellini z pomidorami koktajlowymi oraz sosem masłowym. Posypujemy większymi kawałkami szczypiorku i tartym ementalerem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    59 dni temu
    Ile ma ważyć ta dynia? Dynia dyni nie równa. Ile puree z dyni użyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    57 dni temu
    Dynie hokkaido mają zazwyczaj dość podobną wielkość i po pozbawianiu ich pestek powinny ważyć ok. 800-900 gramów.
  • Gość Gość
    2583 dni temu
    O co chodzi z ciastem? Nie da się go zagnieść, a na pewno nie ręcznie. Jest sypkie, co mogę zrobić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2583 dni temu
    Drogi Gościu, gdy ciasto nie chce się połączyć, dolej do niego ciepłej wody :)
  • Gość Gość
    2583 dni temu
    Dziękuję!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!