
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik nagrzany do temp. 180°C
- czystą ściereczkę
- wałek do ciasta
- blender
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Drożdże, cukier i wodę łączymy w misce i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy oliwę, jogurt i jajko. Całość mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTO
1 szklankę mąki mieszamy z solą w drugiej misce. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy partiami pozostałą mąkę (dodajemy do momentu, w którym trudno będzie mieszać masę za pomocą łyżki).
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO
Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę. Kulki ciasta na rozwałkowujemy placki o grubości 0,5 cm.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z GORGONZOLĄ
Wszystkie składniki pasty miksujemy i smarujemy przygotowane ciasto na chlebki naan gotową pastą.
KROK 5: DEKORUJEMY I PIECZEMY CHLEBKI NAAN
Na cieście układamy figi pokrojone w plastry i posiekane orzechy laskowe, posypujemy je solą.
Chlebki pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
KROK 6: PODAJEMY CHLEBKI NAAN
Chlebki naan wyjmujemy z piekarnika. Z wierzchu posypujemy je młodymi listkami i skrapiamy kremem balsamicznym.
Komentarze (0)