Chlebki naan z gorgonzolą i figami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik nagrzany do temp. 180°C
  • czystą ściereczkę
  • wałek do ciasta
  • blender

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Drożdże, cukier i wodę łączymy w misce i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy oliwę, jogurt i jajko. Całość mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTO

1 szklankę mąki mieszamy z solą w drugiej misce. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy partiami pozostałą mąkę (dodajemy do momentu, w którym trudno będzie mieszać masę za pomocą łyżki).

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO

Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę. Kulki ciasta na rozwałkowujemy placki o grubości 0,5 cm.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z GORGONZOLĄ

Wszystkie składniki pasty miksujemy i smarujemy przygotowane ciasto na chlebki naan gotową pastą.

KROK 5: DEKORUJEMY I PIECZEMY CHLEBKI NAAN

Na cieście układamy figi pokrojone w plastry i posiekane orzechy laskowe, posypujemy je solą.

Chlebki pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.

KROK 6: PODAJEMY CHLEBKI NAAN

Chlebki naan wyjmujemy z piekarnika. Z wierzchu posypujemy je młodymi listkami i skrapiamy kremem balsamicznym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!