Chlebki naan z gorgonzolą i figami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik nagrzany do temp. 180°C
  • czystą ściereczkę
  • wałek do ciasta
  • blender

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Drożdże, cukier i wodę łączymy w misce i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy oliwę, jogurt i jajko. Całość mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTO

1 szklankę mąki mieszamy z solą w drugiej misce. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy partiami pozostałą mąkę (dodajemy do momentu, w którym trudno będzie mieszać masę za pomocą łyżki).

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO

Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę. Kulki ciasta na rozwałkowujemy placki o grubości 0,5 cm.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z GORGONZOLĄ

Wszystkie składniki pasty miksujemy i smarujemy przygotowane ciasto na chlebki naan gotową pastą.

KROK 5: DEKORUJEMY I PIECZEMY CHLEBKI NAAN

Na cieście układamy figi pokrojone w plastry i posiekane orzechy laskowe, posypujemy je solą.

Chlebki pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.

KROK 6: PODAJEMY CHLEBKI NAAN

Chlebki naan wyjmujemy z piekarnika. Z wierzchu posypujemy je młodymi listkami i skrapiamy kremem balsamicznym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Chlebek naan

Chlebek naan to jedno z kluczowych dodatków do dań kuchni indyjskiej, które powstaje z zaczynu, mąki i kilku innych składników. Chlebki naan wypieka się w krajach środkowoazjatyckich już od zarania wieków — spotkać je można nie tylko w tradycji hinduskiej, ale także w kuchni Turkmenistanu i Birmy.

Miękkie, elastyczne ciasto na chleb naan przyrządza się z zaczynu drożdżowego, który łączy się z jogurtem, mąką, masłem, jajami, oliwą, wodą i solą, a potem wypieka w piecu. Placki naan oryginalnie wyrastają w glinianym, wielkim piecu o nazwie tandoor, ale współcześnie przygotowuje się także w domowych piekarnikach. Ważna jest tu temperatura — naan piecze się bardzo krótko w wysokiej temperaturze, aby uzyskać chrupiący wierzch i puszysty środek.

Tradycyjny przepis na chlebek naan uwzględnia różne dodatki. Popularne są czarnuszka i czosnek, ale równie często dodaje się do nich także sezam, bakalie, kumin, kolendrę, a nawet kurkumę, w zależności od kraju i rodzaju kuchni. Chlebki naan podaje się do wszystkiego — aromatycznych gulaszów, jogurtów, zup oraz różnych past (np. tytułowej pasty z gorgonzoli).

Chlebki naan z gorgonzolą i figami

Przepis na chlebek naan, który zdradziła nam Kinga Paruzel, to idealne połączenie smaków różnych kultur — azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Ten eksperyment nie wymaga olbrzymiej sprawności kulinarnej ani specjalistycznego sprzętu, dlatego sprawdzi się w roli szybkiej przekąski, lunchu lub kolacji.

Jak zrobić chlebek naan z dodatkiem gorgonzoli i figami według Kingi Paruzel? Sekretem do uzyskania idealnego chlebka naan z piekarnika są świeże składniki, dobry zaczyn oraz odrobina cierpliwości. Wybierając składniki na chlebek naan, postaw na ich jakość — począwszy od jaj i mąki na włoskiej gorgonzoli i dojrzałych figach kończąc. Tak minimalistyczne dania, jak chlebek naan z pastą z sera gorgonzola i figami z przepisu Kingi Paruzel, wymagają użycia produktów wysokiej jakości, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu.

Gorgonzola nadaje pieczywu naan charakterystycznego, wyrazistego smaku, który doskonale komponuje się ze słodkimi i delikatnymi figami pokruszonymi orzechami. Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić przepis o dodatkowe produkty — np. miód, odrobinę pomidorków koktajlowych lub winogrona.

Nie masz w domu piekarnika? Placki naan można przygotować także na patelni! Jak zrobić chlebki naan z patelni? Wystarczy, że wrzucisz rozwałkowane placuszki na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i pozwolisz im delikatnie wyrosnąć, a potem przewrócisz na drugą stronę i chlebek naan z patelni jest gotowy.

Jak zrobić chlebki naan?

Jak zrobić chlebek naan, który będzie przypominał w smaku ten oryginalny, wypiekany w piecu tandoor? Aby przyrządzić chlebki naan jak z oryginalnego przepisu, należy wyposażyć się w kamień do pieczenia (np. taki do pizzy). Kamień zabezpieczy ciasto przed przypaleniem i pozwoli Ci uzyskać rumiane, pulchne, lekko nadmuchane placuszki naan. Bardzo ważna jest także temperatura pieca — im wyższa będzie, tym łatwiejsze i szybsze będzie przygotowanie indyjskiego chlebka naan.

Chcesz, aby ciasto było bardziej chrupkie? Przygotuj szybkie chlebki naan ze zmniejszoną ilością jogurtu albo całkowicie się go pozbądź. To właśnie jogurt odpowiada za miękkość ciasta. W każdym przepisie na indyjski chlebek naan znajdziesz jakieś przyprawy (np. kumin lub czarnuszkę) — nie bój się i także wykorzystaj je w swoim przepisie. Twój placek naan stanie się jeszcze bardziej aromatyczny i idealnie podkreśli smak gorgonzoli oraz figi.

Z czym podawać chlebek indyjski naan?

Z czym jeść chlebek naan? To, z czym podawać chleb naan, nie zostało w żaden sposób określone. Chlebek indyjski naan zrobiony w piecu lub na patelni można serwować do różnorodnych potraw, nie tylko tych pochodzących z kuchni środkowoazjatyckiej. Z reguły serwuje się go z gulaszem lub curry, a także innych dań z gęstym, aromatycznym sosem (np. korma). Równie pyszną formą podania jest połączenie chlebków z różnymi dipami i sosami na zimno. Jaki sos pasuje do chlebka naan? Spróbuj zjeść go z dodatkiem sosu tzatziki, pasty baba ghanoush lub klasycznego hummusu — z pewnością się nie zawiedziesz.

Chlebki naan zrobione na patelni są nieco bardziej chrupiące, dlatego często podaje się je jako spód do różnego rodzaju zapiekanek. Co jeszcze pasuje do chlebka naan? Placuszki idealnie komponują się z gęstymi zupami, sałatkami, a nawet nutellą. Gorąco zachęcamy do przetestowania ich w różnych wariantach, a każdy z nich jest równie pyszny!

Ile kalorii ma naan?

Zastanawiasz się, ile kcal ma chlebek naan? Pyszny, aromatyczny chleb naan bez dodatków ma ok. 250 kcal na 100 g. Rzecz jasna wartość kaloryczna różni się nieco w zależności od wybranego przepisu. Jeśli zależy Ci na mniejszej liczbie kalorii, możesz delikatnie zredukować ilość tłuszczu użytego do przygotowania chlebków i zastąpić go większą ilością jogurtu.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!