Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
Krok 1: Grillujemy bakłażan
Z bakłażana odkrawamy końce, a następnie kroimy go wzdłuż na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Obficie skrapiamy oliwą, którą wsmarowujemy w każdy plaster.
Układamy bakłażan na suchej patelni grillowej. Długo grillujemy z obu stron na średnim ogniu, tak by wewnątrz nie był surowy, a z wierzchu mocno się przypiekł. W trakcie grillowania co jakiś czas odwracamy plastry.
Krok 2: Kroimy warzywa
Cebulę pokrojoną w grubą kostkę i drobno posiekana papryczkę chili łączymy w miseczce. Dodajemy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy pieprzem, mieszamy.
Dodajemy grubo posiekaną miętę i połówki pomidorków koktajlowych.
Krok 3: Doprawiamy i kroimy bakłażan
Gdy bakłażan mocno się przypiecze, doprawiamy go z obu stron przyprawą ras el hanout i chwilę grillujemy.
Gotowe plastry bakłażana zdejmujemy z patelni, odstawiamy, by lekko przestygły, a następnie kroimy w szerokie paski.
Krok 4: Łączymy bakłażan z resztą składników
Paski bakłażana dodajemy do miseczki. Na wierzch kruszymy ser, a całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
Sałatkę doprawiamy delikatnie przyprawą ras el hanout. Tuż przed podaniem mieszamy. Podajemy z chlebkiem naan podgrzanym na suchej patelni.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z brokułem i winogronami
Owoce i warzywa świetnie do siebie pasują w sałatkach, zwłaszcza tak dopracowanych w smaku, jak sałatka z brokułu i winogron, którą przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!
Klasyczna sałatka grecka
Śródziemnomorski klasyk, czyli prosta i szybka sałatka grecka Darii, sprawdzi się jako piknikowa przekąska w letnie dni lub jako danie, które spakujesz do pracy!
Tabbouleh z komosą ryżową
Lekka i smaczna – klasyka kuchni bliskowschodniej, czyli sałatka tabbouleh w wersji Kingi. Sprawdź, jak komosa ryżowa komponuje się ze świeżymi warzywami i przyprawami!
Wegańska sałatka wielowarzywna
Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
- Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
- Penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami
- Sałatka z buraków z miętą i serem
- Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Sałatka bawarska z kapusty
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Wegetariański bibimbap
- Kotlety jajeczne z ciecierzycą
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Gulasz z chorizo i krewetkami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Tort jogurtowo-owocowy
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Naleśniki w sosie piwnym
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Gnocchi z pesto z rukoli
- Wegańskie gofry
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Puszysty sernik na cieście marchewkowym
- Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym
- Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
- Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)