
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
Krok 1: Grillujemy bakłażan
Z bakłażana odkrawamy końce, a następnie kroimy go wzdłuż na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Obficie skrapiamy oliwą, którą wsmarowujemy w każdy plaster.
Układamy bakłażan na suchej patelni grillowej. Długo grillujemy z obu stron na średnim ogniu, tak by wewnątrz nie był surowy, a z wierzchu mocno się przypiekł. W trakcie grillowania co jakiś czas odwracamy plastry.
Krok 2: Kroimy warzywa
Cebulę pokrojoną w grubą kostkę i drobno posiekana papryczkę chili łączymy w miseczce. Dodajemy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy pieprzem, mieszamy.
Dodajemy grubo posiekaną miętę i połówki pomidorków koktajlowych.
Krok 3: Doprawiamy i kroimy bakłażan
Gdy bakłażan mocno się przypiecze, doprawiamy go z obu stron przyprawą ras el hanout i chwilę grillujemy.
Gotowe plastry bakłażana zdejmujemy z patelni, odstawiamy, by lekko przestygły, a następnie kroimy w szerokie paski.
Krok 4: Łączymy bakłażan z resztą składników
Paski bakłażana dodajemy do miseczki. Na wierzch kruszymy ser, a całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
Sałatkę doprawiamy delikatnie przyprawą ras el hanout. Tuż przed podaniem mieszamy. Podajemy z chlebkiem naan podgrzanym na suchej patelni.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pistacjowy sernik baskijski
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kutia
- Sernik pistacjowy
- Krokiety z mięsem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pieczona ryba po grecku
- Łazanki
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Boczek pieczony
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)